Var och när ska man lära sig om privatekonomi?

Det har påtalats många gånger på senare år att folk kan allt för lite om viktiga aspekter av privatekonomi. Det kan vara allt ifrån hur ränta / avkastning funkar (både vid lån och sparande) till hur man gör en bra budgetkalkyl eller varför det är viktigt att spara pengar.

En grundläggande förståelse för viktiga aspekter inom privatekonomin är väldigt viktig för att man ska ha bra förutsättningar att lyckas med sin ekonomi och det är tråkigt att denna kunskap endast förekommer hos vissa. Det är många som saknar kunskapen och därmed börjar sitt vuxna liv utan att egentligen kunna ta hand om sig själva ordentligt.

Att bli vuxen handlar till stor del om att få ett jobb, flytta hemifrån och börja ta hand om sig själv. Ta ansvar för sig själv och betala egna räkningar och sköta sin egen ekonomi etc. Om man inte har fått med sig kunskaper om hur man bäst gör detta och de viktigaste och bästa tipsen för att få en hälsosam privatekonomi så kan starten bli skakig.

Det är enkelt att skylla på de som är struliga och som hamnar i trubbel med skulder och dålig ekonomi och tycka att de är oansvariga dumskallar. Men om man aldrig har lärt sig det mest grundläggande och inte vet vad man sysslar med och sedan bara blir utsläppt med orden att man ska klara sig själv, så är det inte så lätt alltid.

Jag håller givetvis med om att en del är alldeles för slappa och obrydda men jag tror att väldigt många hade gjort väldigt mycket bättre ifrån sig om de hade fått lära sig hur man hanterar pengar, hur man sköter sin privatekonomi, hur man är ekonomisk och hur man kan få till ett bra sparande etc. Har man förutsättningarna för detta från start så ökar chansen rejält att man gör något bra med sin ekonomi.

Men hur ska man då få dessa kunskaper?

Det finns två självklara svar här. Föräldrarna och skolan. Att få sådana kunskaper från sina föräldrar är på ett vis självklart. Det är föräldrarna som i grunden har ansvaret för att lära barnen om livet och att förbereda dem för att bli vuxna. Dock är det inte alla föräldrar som själva har några bra kunskaper inom detta ämne och en hel del kommer inte att lära ut tillräckligt av olika anledningar.

Vi har inte haft någon större andel privatekonomi i skolorna tyvärr. Det är tänkt att detta ska vara med i hemkunskapen men det verkar vara en väldigt liten del och man lär sig inte i närheten av allt det man behöver. Detta är beklagligt tycker jag, eftersom privatekonomi är ett så pass viktigt ämne.

Tänk att vi fortfarande har t ex syslöjd och träslöjd i skolan men vi får inte lära oss att ta hand om det som kanske är en av de viktigaste sakerna i livet, våra pengar och vår ekonomi. När man blir vuxen och ska ta hand om sig själv genom att dra in pengar och betala räkningar och köpa mat osv så blir detta en väldigt stor del av vår vardag.

Vi måste hantera vår ekonomi varje månad, varje vecka. Varje gång vi handlar, varje gång vi tar ett beslut om ett köp eller en prenumeration eller något annat som kostar pengar. När vi väljer jobb och när vi investerar pengar (eller väljer att inte spara och investera). Och när vi misslyckas med att göra bra val och att ta hand om vår ekonomi så får det stora negativa konsekvenser på våra liv.

Något som är så uppenbart viktigt för varje människa och som verkligen kan avgöra hur det går i livet, borde också läras ut ordentligt till alla. Jag förespråkar helt klart att privatekonomi blir ett ämne i skolan, så att alla ungdomar kan få chansen att lära sig att ta hand om sig själva när de blir vuxna och får det egna ansvaret.

Föräldrarna ska alltid ta det huvudsakliga ansvaret

Vi ska givetvis inte förringa föräldrarnas roll i det hela. Jag tycker fortfarande att föräldrarna har en extremt viktig roll och att de även har ett stort ansvar. De slipper helt klart inte undan bara för att skolan börjar lära ut privatekonomi. Först och främst har föräldrarna ansvaret för att lära barnen om pengar och dess värde, gärna tidigt när barnen är yngre.

De har ansvar för att få dem att förstå att pengar inte växer på träd, att man behöver jobba för dem, att man inte kan slösa bort dem och ändå får allt man vill ha osv. Grundläggande saker. Sedan ska de givetvis även lära ut lite mer specifika och komplexa saker utifrån vad de själva har för kunskapsnivå.

Att lära om sparande, ränta, att göra budget, investeringar och ränta-på-ränta och en del sådant är mycket bra. Men detta är sådant som skolan även ska komplettera med så att man inte räknar med att alla föräldrar sitter inne med denna kunskap eller att alla föräldrar alltid tar sig tid att lära ut det till sina barn.

Kort sammanfattning

Summan av det hela är att jag tycker att det ska vara ett delat ansvar mellan föräldrar och skola, där föräldrarna givetvis har det stora ansvaret att få sina barn redo för vuxenlivet, men där skolan kommer in som ett bra komplement med de mer konkreta kunskaperna som krävs för att lyckas med sin ekonomi i vuxenlivet.

Det finns så många bra saker att lära ut, som alla har mycket nytta av – från när de först flyttar hemifrån och ska få pengarna att räcka till, till när de får sitt första jobb och vidare när de ska köpa bostad eller spara och investera sina surt förvärvade slantar.

Det finns mycket att göra på det här området och många har säkert olika tankar om vem som ska lära unga om ekonomi och på vilket sätt. Det viktiga tycker jag är att man gör något och att man verkligen får igång detta, speciellt inom skolan. Just nu ligger i princip allt ansvar på föräldrarna och det fungerar uppenbarligen inte eftersom så många har så dålig koll på grundläggande saker inom ekonomi.

Jag tycker inte att det känns rätt att så många ska få lida hela livet för att de inte fått lära sig hur de ska hantera pengar och sin privatekonomi, för det är tyvärr lite för enkelt att sabba sin egen ekonomi så pass mycket redan i unga år, att det kan ta ett halvt liv att få ordning på den igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *