Dålig ekonomi


Har du insett att du hamnat i ett läge med din ekonomi som inte håller länge till ?

Bra, redan att du själv har insett det och börjat leta efter hjälp är ett stort steg i rätt riktning vilket kan bli avgörande för hur din framtid ska se ut.

Innerst inne vet nog de allra flesta att dålig ekonomi kan bli en stor hälsorisk både för den enskilda individen och för relationen med andra i synnerhet de närmaste inom familjen. Alla mår dåligt när det blir gräl och olustkänslor som dessutom kan växa till sig och skapa ännu värre problem som sjukdomar, långtidssjukskrivningar, splittrade familjer och folk som kastas ut i en verklighet som kan innebära att det varken finns pengar, bostad eller någon trygghet alls.

Merparten av de som råkat illa ut ekonomiskt har hamnat där på grund av sjukdom, arbetslöshet, konkurs och skilsmässor. Ofta är det helt normala livssituationer som helt enkelt havererar när inkomsten nästan försvinner och tyvärr är det ofta barn inblandade.

Läs också: Om hemlösa barn, Lyxfällan och överskuldsättning.

På Stabilekonomi.se har jag försökt skapa några enkla verktyg och tips som är menade att försöka hjälpa dig att göra de rätta sakerna för att så småningom komma till rätta och få bättre ekonomiska förutsättningar.

Kom ihåg att detta bara är mina exempel på vad man kan göra och att jag tar inget ansvar för andras beslut vare sig det gäller sparande eller tips om att reparera en trasslig ekonomi. Allt är bara hjälpmedel och du har själv ansvaret för dina handlingar.

Nu ska vi bena ut hur mycket som kan behöva göras för att förbättra din situation och skapa en tryggare tillvaro för dig och din familj.

STEG1. Inse fakta och bestämma sig.

Nu måste man vara fast besluten att bryta dåliga konsumtionsvanor och för dyrt leverne. Lever  du över dina tillgångar så är det i det här läget man måste ta sig i kragen och sluta jämföra sig med andra, strunta i vad andra människor har och inte har, bry dig inte om vad de kan tänkas tycka om dig och ditt. Det är dig och ditt välbefinnande vi ska bry oss om och det gör vi inte om vi spelar med i en liga som vi inte tillhör eller målar upp en falsk fasad om vem vi egentligen är. Dina riktiga vänner tycker om dig för den du är, inte för vad du har råd med. De andra struntar vi i.

STEG 2. Samla ihop och ta kontroll över din ekonomi.

Nu ska alla utgifter fram, nu gäller det att inte fuska och lura sig själv. Alla utgifter ska fram, lån, räkningar, privata skulder och småkrediter.

Att ha kontroll över sin ekonomi innebär också att veta vad man gör åt pengarna på.

Allt som är lån, alltså skulder sorterar du så att du får en överblick.

låna pengar genom oberoende låneförmedling

– Skuldens storlek.

– Hur hög räntan är.

– Sista betalningsdag.

– Har något gått vidare till inkasso eller kronofogden ?

Vad vi ska göra med den sorterade högen med skulder kommer vi tillbaka till lite senare.

När du har koll på dina lån så går vi vidare och ser vad du behöver för att klara dina vardagliga behov så som mat, kläder, hygien, transport mm. Bilda dig en uppfattning om hur mycket pengar du gör åt. Beroende på vilken nivå du vill lägga dig på och hur mycket jobb du vill lägganer så kommer slutresultatet  variera. Krångla inte till det så att du tappar sugen utan försök få ett så verkligt resultat som möjligt så enkelt som möjligt. Det finns många bra sidor för att kolla upp vad som räknas som ”normalt” att göra åt på mat, kläder mm. Vad som är normalt är ju bara riktmärken och absolut inget att haka upp sig på men kan ändå vara till viss hjälp. Vill man göra en ordentlig utgiftsbudget så finns det en hel del gratis budget program på nätet. Ett annat bra sätt är att ha med sig en lapp och skriva upp allt man köper från en lön och fram till nästa, det låter kanske jobbigt men har man bara börjat så inser man att det är enkelt. Sedan delar man bara in alla inköp i kategorier och får då en bild över hur konsumtionsvanorna  ser ut.

Transport är en ofta en stor del av utgifterna som är helt beroende av vart du bor, hur långt du har till jobbet och hur många ni är i hushållet men var ärlig mot dig själv och försök få en uppfattning om vad det kostar.

Slutligen ska du samla ihop alla löpande utgifter som du får räkningar på, även här är det viktigt att inte missa något. Beroende på om du bor i villa eller lägenhet så kan det variera ganska mycket från hushåll till hushåll, men det är vanligt att folk missar en hel del, så här kommer några exempel.

Huslån, amortering och ränta, el, vatten och avlopp, dagisavgifter, barnförsäkring, personlig försäkring, hemförsäkring,Bil lån, bilförsäkring, fordonsskatt, tv, internet , telefon, mobiltelefon mm.

Inkomster.

När du har någorlunda koll på dina utgifter så är det dags att titta på vad det finns för inkomster. Om inkomsterna varierar mycket från månad till månad så rekommenderas att räkna på ett ganska lågt snitt, för då utgår man från inkomster som är stabila över tid och inga förhoppningsbudgetar.

Nu vet vi hur mycket pengar som behövs för att leva den livsstil som råder idag och vi vet också hur mycket pengar som finns till förfogande varje månad.

Innan vi drar igång nästa steg så måste vi kolla hur långt vi ska gå vidare. Nu har du en första bild av inkomster och utgifter, hur ser det ut ? Behövs nästa steg eller var läget bättre än du trodde ? Du kanske bara behöver göra dig av med ett par onödiga utgifter och lära dig hantera de pengar du har till förfogande på ett bättre sätt ? Eller går inte ekonomin ihop alls ? Oavsett var du hamnade så tycker jag att du ska läsa hela sidan för att få en helhetsbild, vilka åtgärder du väljer att ta kan du besluta sen.

STEG 3. Minska utgifter och betala.

Alla lån, konsumtionslån och krediter belastar din ekonomi på ett sätt som blir förödande, de kan vara hela orsaken till att inte din ekonomi  går ihop.

Nu tar vi den sorterade högen med skulder och ser om det finns medel att betala något. När man betalar skulder är det viktigt att kolla om det finns risk att få betalningsanmärkningar, de vill man undvika eftersom de kan leda till problem med bostad, lån och jobb. Är någon räkning i riskområdet så ring och försök få till en ny betalningsplan och passa samtidigt på att på ett vänligt sätt försöka pruta ner skulden.

Annars rekommenderar jag att du betalar av de skulder med högst ränta först, då är du av med de lån som kostar dig mest först och när det minskar i lånehögen blir det lättare och lättare att betala av nästa som står på tur. Så om du har råd betala av de med högst ränta medan du betalar minsta tillåtna belopp på de andra under tiden. Det är alltså inte storleken på skulden som är viktig i första hand utan vilken skuld som kostar dig mest i ränta. Det är en härlig känsla för varje skuld som blir borta och självförtroendet och de ekonomiska resurserna blir också starkare och starkare.

Ring runt och försök pruta ner skulderna eller försök få till en ny betalningsplan med lägre ränta.

Har man hus som inte är fullt belånat så kan det oftast vara förmånligare att komma överens med banken och höja huslånet för att baka ihop alla små dyra skulder på huslånet med en mycket lägre ränta. Var inte rädd för att kolla med flera banker, varje krona du kan spara är viktig.

Saneringlån har blivit populärt bland olika aktörer och många vill tjäna pengar på de som redan har dåligt med pengar, bli inte lurad att slå ihop alla dina skulder och få en ännu dyrare kostnad. De finns tillfällen då ett saneringslån kan vara bra men då ska du räkna ut att du tjänar på det och ha kollat igenom alla villkor extra noga.

Finns det något i de vardagliga utgifterna som går att skära ner på för att frigöra kapital så att du kan bli av med de dyraste småskulderna ? Det gör det alltid, tro mig.

Stora kanalpaket, hemtelefon, mobil telefon, försäkringar, minska el-förbrukningen, resor, festkvällar, restaurang besök, kläder, mat, tidningsprenumerationer, snus och cigaretter, listan kan göras hur lång som helst. Vissa saker går att dra in på tillfälligt tills man har kommit på rätt köl, sedan kanske det visar sig att man inte behöver eller ens vill ha 45 Tv kanaler även om man har råd.

Hur som helst så handlar allt om att utgifterna måste vara mindre än inkomsterna, annars kan det bara gå en väg och de gäller alla oavsett fasad. Därför bör du ta en riktig funderare på det här med att sänka utgifterna, faktum är att många vill åt dina pengar på ett eller annat sätt. Man behöver inte vara snål för att tänka ekonomiskt men mycket pengar rinner ur ett hushåll och ofta på helt onödiga saker som du inte får någon glädje av. Även miljön vinner på att vi är mer ekonomiska.

Så här enkla lösningar räcker ofta inte om man har hamnat i skuldfällan och i nästa steg blir det lite tuffare tag. Vare sig man behöver nästa steg fullt ut eller inte så kan det vara till stor fördel för steg 3 om man använder vissa delar.

STEG 4. Krafttag.

Om du har gjort allt men du ser att det inte kommer att räcka så måste vi titta på jobbigare bitar för att du ska hamna på rätt sida, men väl där så kommer självförtroendet att växa och varje skuld som blir betald kommer att skapa utrymme att få ett drägligare liv igen. Det är dags att vakna upp och inse att ingenting är viktigare än dig och din familjs hälsa. Alltså, innan vi fortsätter lägger vi bort tankar om vad grannen ska tänka när du kör runt i en sådan gammal bil eller vad kompisarna tycker om att du har en gammal telefon. Det är din framtid och att du mår bra som är viktigt, inte vad andra tycker.

Du måste få fram pengar och sluta göra av med pengar för att lösa dina problem innan det är för sent. Vad finns det för tillgångar som kan användas på ett bättre sätt ?

Kan du skaffa ett extrajobb? kanske det går att jobba några timmar till i veckan en tid tills läget ser bättre ut.

Finns det bil lån? Vad är bilen värd? Kan du klara dig med en billigare eller kanske helt utan? Köpte du de dyraste ute-möblerna till verandan förra året? Har du värsta telefonen och en läsplatta plus en riktigt bra dator? En kitchen aid i köket mest till prydnad, garderoben full av märkes kläder och skor? En motorcykel i garaget och en platt tv i varje rum i huset ?

Här gäller det att göra sig av med allt onödigt som man kanske inte hade råd med från början och skaffa fram pengar, tänk nu praktiskt i första hand och gör dig inte av med något som du tror att du skulle sakna så mycket att du skulle må riktigt dåligt.

I det här läget får man inte tänka att den där skulle jag ju bara få 200 kr för på Blocket ändå, så det är ingen ide.Tänk istället ”alla bäckar små” varje krona du skrapar ihop nu kan vara avgörande. Se det som en utmaning och tänk på varje liten skuld du kan få bort som en energikick och en vunnen match. Det är din framtid det handlar om och kanske även dina barns framtid så har du för mycket utgifter så ska det definitivt inte stå en för dyr bil på garage uppfarten. Bilen är dessutom betydligt dyrare än vad många tror, visste du att en ny medelklassbil har en totalkostnad på ungefär 200 kr per dag inklusive värdeminskning?

Har du för dyrt boende, du kanske klarar dig med något billigare? Här finns det stora pengar att spara för en del, det gäller att tänka igenom sina behov och prioritera.

Med de pengar som du kan få in gäller det nu att minska sina skulder enligt metoden i steg 3. Kanske har det minskat lite i högen nu och läget börjar se hyggligt ut, då har du en ny chans att förhandla med banken. Nu kan du visa att du är värd en chans till och att du minsann inte är någon högriskkund. För att lyckas med ekonomin fullt ut så rekommenderar jag att du även läser de andra sidorna på sidorna stabilekonomi.se

Lycka till och kör hårt !

Glöm inte att din kommun oftast har en skuldrådgivare som är till för att hjälpa dig.

STEG 5. Alla broar brända.

Om skulderna tagit över fullständigt och det inte finns några tillgångar alls så krävs det ännu tuffare tag. Skuldsanering kan vara ett alternativ, om du lyckas få det vilket inte är helt enkelt. Det är fem tuffa år på existensminimum. För att vara lite positiv så går fem år ganska fort och du vet att sedan är du fri att bygga upp ett nytt liv med en ny sund ekonomi. Det kan vara värt några tuffa år, SKULDFRI ! Det är det inte många som är !