Din matbudget är en stor pengaslukare – som är förvånansvärt enkel att förbättra

Mat – vi måste alla ha den för att överleva. Visst vore det smidigt om man inte behövde äta – man skulle spara pengar, man skulle slippa bli rund om magen, man skulle slippa krångel med att laga mat varje dag osv. Men tyvärr behöver vi mat och dessutom är det många gånger också gott. Maten är en del av vår vardag och därför finns även matkostnader som en stor del av vår månadsbudget.

Ofta är maten en sådan grej som slukar mycket pengar varje månad och ifall man bortser från hyra eller kostnader för boende så är det förmodligen den största enskilda kostnadsposten i ett vanligt hushåll. Ju större familj ju mer pengar går givetvis även till mat.

Konsumentverket säger att ett barn mellan 10 och 17 år kostar ungefär 1 700 – 2400 kr i månaden. Pojkar är dyrare då de äter mer och lite äldre barn äter också mer. När det gäller vuxna är kostnaden ca 1 800 kr i månaden för kvinnor och 2 300 kr för män. Dessa siffror gäller för en månad ifall alla måltider skulle ätas hemma.

Ifall man skippar lunchen hemma och äter den i skolan eller någon annanstans så sjunker beloppet med ca 500 – 600 kr per månad. Det man ska tänka på är dock att ifall man inte äter sin lunch hemma men då istället betalar för att äta lunch ute på restaurang eller liknande så är det också pengar som försvinner bort och det är oftast klart dyrare än att äta hemma. Dessa pengar ska man inte glömma att räkna in i sin budget.

En första fråga från min sida är ifall du som läser detta tycker att dessa kostnader stämmer överens med hur mycket du lägger på mat en vanlig månad? Är det ca 2000 kr per person som går åt? Om du ligger någonstans där så är du inte helt ovanlig men det är nog också vanligt att många har en större matkostnad än så per person.

Förbättra din månadsbudget genom att minska matkostnaderna

Samtidigt som maten är en av de största kostnaderna en vanlig månad så är det även en av de poster som man faktiskt kan göra mest med. Det går att äta väldigt dyrt om man är på det humöret men det går även att äta billigt om man bara vill och gör ett riktigt försök. Det finns många bra tips på hur man håller sin matbudget i schack.

Att äta gott är givetvis trevligt och ifall man gillar mat så ska man så klart inte sluta njuta av god mat. Man ska däremot ha klart för sig att det kan vara ganska stora skillnader i kostnad beroende på om man aktivt försöker hålla en bra matbudget eller om man bara kör på lite vind för våg. Du kan äta gott och spara pengar samtidigt om du så vill.

Planering en viktig del

Något som faktiskt är mycket viktigare än man kan tro är att planera sin mat. Det är lätt att man bara går och köper det man är sugen på för tillfället och att det får bli lite vad det blir. När man gör på det viset är det troligt att man handlar ofta och lite mindre vid varje tillfälle. Då blir det nästan alltid dyrare totalt än om man skulle storhandla.

Planering innebär i första hand att man kan storhandla. Du behöver inte planera din mat in i minsta detalj om du inte vill, utan det handlar först och främst om att kunna handla på ett effektivt och prismedvetet sätt. En del gillar att sätta ihop en veckomeny inför varje vecka och det är ett bra sätt att få struktur på sin mat men det är inget måste att vara så exakt i sin planering.

Fördelarna med att planera maten / menyn för varje vecka är följande:

– Du kan storhandla istället för att småhandla. Det är bevisat att det blir billigare att storhandla rent allmänt och det kanske även innebär att du handlar en eller två gånger per vecka i en stor billig mataffär istället för att gå till en lite mindre och dyrare.

– Du kan planera din matsedel efter erbjudanden och rabatter i butikerna. Om kycklingfilén är billig en vecka så kan du utnyttja detta och göra kycklingrätter ett par dagar. Köper du ett flertal varor till extrapris så har du snabbt tjänat in en bra slant den veckan.

– Det blir mindre svinn och saker som slängs. Alla slänger vi mat i olika utsträckning men om man bara handlar på måfå blir det oftare att man köper saker som sedan inte används. Har man planerat sin mat lite bättre så vet man vad man behöver och hur mycket och kan anpassa sitt handlande efter detta. Då behöver man inte slänga lika mycket och sparar pengar.

– Bättre planering innebär mindre impulsköp. När man vet vad man ska äta varje dag och då blir det lättare att hålla sig till sin plan istället för att t ex gå och köpa något man är extra sugen på eller att äta ute en kväll för att man inte riktigt orkar komma på vad man ska laga. Om det redan finns en plan för maten så är det bara att köra på den planen.

Att tänka på när man handlar

Det finns många bra konkreta tips för den som ska gå och handla. Om man tänker på dessa tips och utnyttjar dem så kan man ofta även spara en hel del pengar. Du behöver inte få sämre eller mindre mat än normalt genom att vara sparsam – så länge du är lite smart och har en bra plan så kan du ofta äta minst lika gott fast till ett lägre pris.

– Titta efter erbjudanden och rabatter. Det är ett klassiskt tips att försöka utnyttja erbjudanden och detta beror på att det går att spara mycket pengar. Titta efter saker som är extra billigt just denna veckan och fundera ut vad du kan göra med dem. Kan du kombinera flera erbjudanden så är det extra bra.

Tänk dock på att titta hur mycket rabatt det verkligen är på saker då butikerna  ibland bara sätter ner något ett par kronor och då tjänar man inte mycket. Köp inte heller sådant som du inte är förtjust i eller alldeles för mycket av något bara för att det är billigt. Du måste använda det du köper för att det ska bli prisvärt och om du då slänger en del av det så tappar man ganska mycket av poängen.

– Köp stora förpackningar om det är rimligt. Storpack av saker och ting är ofta mycket billigare – sett till kilopris – än små förpackningar. Det finns massor av bra exempel på detta. Allt från knäckebröd till pasta, ketchup och sylt. Om du står och väljer mellan två olika storlekar är det oftast bättre att ta den stora eftersom att kilopriset är klart lägre. Det är billigare på sikt, även om direkta kostnaden blir större än om du hade tagit det lilla paketet. Du måste slå ut kostnaden per portion du äter av något.

Att köpa storpack kräver att du köper något som antingen går åt snabbt eller som håller sig länge. Om du köper ett storpack av något med kort hållbarhet är risken att varan blir dålig och att du måste slänga den innan den är slut. Sådant som är bra är pasta, ris, knäckebröd, ketchup, rödbetor, frysta matvaror och i princip alla saker med lång hållbarhet.

– Undvik impulsköp om du kan. Det mesta som man köper på impuls är onödigt eller mindre bra. När man har en bra plan på vad man ska äta och har gjort en lista på vad som ska köpas så är det enklare att undvika impulsköpen men det kan fortfarande uppstå ett sug. Det kan vara allt ifrån godis eller läsk till något som är på extrapris som du egentligen inte behöver men köper bara för att. Försök att undvika sådana köp då det sällan är bra saker som inhandlas.

– Välj mataffär med omsorg. De stora kedjorna så som City Gross, Willys, ICA Maxi och Coop kanske inte har så stora prisskillnader på det stora hela men har du möjligheten ska du givetvis välja den butik som du uppfattar som billigast. Det viktigaste är dock att undvika de mindre butikerna då de nästan alltid har högre priser än stora mataffärer. Om du storhandlar är det troligare att du åker till en stor och billigare mataffär så att börja storhandla är ett bra första steg. Istället för att du smiter in på en ICA Supermarket på vägen hem från jobbet varje dag så kan du åka till en större och mer prisvärd butik på söndagar och där köpa med dig allt du behöver för veckan.

– Använd kilopriset för att jämföra priser. Det finns ofta flera olika märken / typer av samma produkt. När du ska välja vilket märke eller vilken typ du ska köpa spelar givetvis smaken in men om du har några alternativ som är på ett ungefär lika så kan du se vilken som ger mest för pengarna. Du kan inte bara kolla på priset rakt av då det kan vara olika mycket i olika förpackningar. Kilopriset, som alltid bör stå på prislappen, visar dock vad en vara skulle kosta per kilo och det gör att du snabbt kan jämföra med andra varor.

– Testa det billigare alternativ och se om det är en rimlig ersättare. De flesta stora matbutiker har flera olika märken för samma typ av mat. Som exempel kan vi ta krossade tomater. Det finns många gånger minst tre olika tillverkare att välja på där det finns en lite dyrare, en medeldyr och en billigare. Ibland finns det flera alternativ som är lite billigare. Tyvärr kan man ofta känna sig lite motvillig att köpa de allra billigaste för att man tror att de ska vara sämre eller inte smaka lika gott.

Ibland är det förmodligen sant att de billigare alternativen är sämre men i andra fall så är skillnaden väldigt liten. Det finns inget som säger att du alltid behöver välja det billiga märket men du bör åtminstone överväga det. Du kan åtminstone testa det en gång för att se om du tycker att produkten är ungefär lika bra som det märke du vanligen köper. Du kan nog bli positivt överraskad.

Sådant som krossade tomater, majskorn, skivade champinjoner och liknande kan ofta funka lika bra oavsett tillverkare. Ska du köpa färdiga köttbullar eller något sådant så kan smaken så klart variera och då får man helt enkelt testa och se vad man tycker om alternativen. Jag vet själv att jag har föredragit Scan i många år och även provat nån variant som varit sämre, men att jag även hittat billigare varianter som varit nästan lika bra som Scan och som jag då köpt ibland.

Matlådor gör enorm skillnad på din matbudget

Ett klassiskt tips som också är ett av de viktigaste är att du bör ta med dig matlåda till jobbet istället för att betala för lunch ute varje dag. En lunch ute kan kosta ganska mycket men vi kan säga att det i snitt kostar 75 kr per tillfälle. Skulle du äta en sådan lunch varje arbetsdag under en hel månad blir det totalt ca 1 500 kr bara det.

Om du istället äter hemlagad lunch kan denna tänkas kosta ca 25 kr per måltid. Detta blir 500 kr per månad. Om man då räknar med att du äter hemlagad lunch istället för köplunch varje dag i månaden så skulle du spara in 1 000 kr per månad på detta. Det är en ganska stor summa för en enda person och månad.

Glöm inte bort restaurangbesök

Olika typer av restaurangbesök kan komma att utgöra en stor del av din matbudget om du inte är försiktig. Även om vi skulle ta bort lunchen som du äter de dagar du jobbar så har vi även kvar alla kvällar du går till en restaurang och äter lite god mat och kanske även dricker gott. Även om du inte gör det allt för ofta under en månad så kan pengarna springa iväg snabbt.

Om vi tänker oss att ett vanligt (hyfsat billigt) restaurangbesök kostar 150 kr i mat och 50 kr för dryck så har vi 200 kr där. Om man bara äter ute ett par gånger i månaden så blir det inte så mycket men om man är ute minst en gång i veckan så börjar det samla ihop sig till en större summa. Speciellt om man då tar mer att dricka än en dryck (och då framför allt om det handlar om alkohol).

Om du har en god ekonomi och känner att du har råd att äta ute ofta så är det givetvis fritt fram att göra det. Man har all rätt att njuta av livet på det vis man föredrar. Det enda man då ska tänka på är hur mycket mer det kostar att gå ut och äta jämfört med att äta hemma. Skulle du äta hemma kommer du ofta undan med 50 kr per portion även om du lagar något ganska lyxigt och om du sedan tar ett glas vin eller en öl hemma så vet du säkert att även den blir klart billigare än ute på restaurangen. Även för den som har god ekonomi kan det vara bra att få lite perspektiv och fundera på vad man tycker är mest värt.

Småätande kan även äta upp dina pengar

En sista punkt jag tänkte ta upp lite kort är allt småätande. Det är något som många gör på ett eller annat sätt och där försvinner också massor med pengar. Detta småätande brukar man ofta inte riktigt räkna in i sin vanliga matbudget utan det är småpengar som försvinner som man sedan brukar undra vart de har tagit vägen.

Det kan vara godis och läsk, fika ute på stan med kompisar, en snabb korv med bröd på vägen hem från jobbet, en burgare på vägen hem från krogen eller vad som helst. Allt detta kostar pengar och det är en del av vardagen för många. Ofta tänker man inte riktigt på det. Om man dock kunde dra ner på det så skulle man inte bara spara pengar utan troligen även vara lite mindre rund om magen.

Kort sammanfattning

Matkostnader är alltså en riktigt stor kostnadspost i en vanlig privatekonomi. Om familjen består av två vuxna och två barn så kan det kosta ca 8 000 kr i månaden med bara maten. Känner du att du skulle vilja spara in lite pengar i din månadsbudget så är matkostnaderna troligen det enklaste stället att göra snabba förändringar. Du kan från en månad till nästa göra stora besparingar om du bara vill.

Det finns många tips som hjälper dig att spara pengar på maten. En viktig del är som sagt att planera sin mat så att man kan storhandla och se till att undvika onödigt handlande och onödigt spill. För att kunna spara pengar i butiken finns det också många bra tips – allt från att leta extrapriser till att testa lite billigare märken. Se vad som passar dig och var lite kreativ.

Tänk också på att all mat som du köper ute faktiskt hör till din matbudget, även om du kanske delvis vill glömma bort detta. Att göra matlådor istället för att äta lunch ute är ett riktigt bra sätt att spara pengar men du kan även se över dina restaurangbesök och småätande, t ex godis, korv och fika.

En reaktion på “Din matbudget är en stor pengaslukare – som är förvånansvärt enkel att förbättra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *