Ditt beroende i siffror – så mycket kostar det

Många är beroende av en eller annan sak och även i varierande utsträckning. De vanligaste sakerna brukar givetvis vara snus och cigaretter men det finns även andra saker man kan vara beroende av – även om det kanske inte är ett lika uppenbart beroende. Det kan vara sådana saker som man helt enkelt gör regelbundet, som blivit en del av vardagen och som man skulle känna sig obekväm med att sluta göra.

Min definition av beroende nu är lite mer luddigt i det här inlägget – det är sådana saker som man gör och som man ogärna vill sluta med men som man egentligen kanske borde trappa ner på av olika skäl – hälsomässiga eller ekonomiska etc. Utöver tobak kan det vara restaurangbesök, godis, alkohol, fika på stan eller liknande.

Tanken med det här blogginlägget är att försöka visa på ett bra sätt hur mycket pengar som faktiskt går åt till den här typen av aktiviteter, saker som egentligen inte är speciellt nyttigt och som man ofta gör bara för att det har blivit en del av vardagen eller för att man helt enkelt är beroende. Du och din ekonomi skulle troligen må bättre av att överge dessa saker åtminstone till viss del, även om det ofta är svårt att sluta.

Med lite siffror som visar svart på vitt vad du kan tjäna / spara på att sluta eller trappa ner kanske du får en extra kick som kan hjälpa dig att “börja sluta” eller så blir du bara överraskad över hur mycket pengar som faktiskt går åt och kan göra en bättre budget med hjälp av denna nya info.

Cigaretter

cigaretter
Eftersom cigaretter är det uppenbara alternativet att klaga på när man talar om sånt här kan vi lika gärna få dem överstökade först. Det är förstås olika hur mycket folk röker men jag kommer i hela inlägget räkna på en person som har ett ganska markant (men förhoppningsvis hyfsat genomsnittligt) beroende så att poängen går fram.

Kostnad för ett paket cigaretter: Ca 50 kr
Antal förbrukade paket om dagen: 1
Total månadskostnad: 1 500 kr
Total årskostnad (räknat på 330 dagar ): 16 500 kr

Snus

snus
Snus är ännu en bov där man kan göra av med mycket pengar. Även här varierar såklart hur många dosor som går åt dagligen men jag försöker hitta ett bra men inte för lågt snitt. Många snusare verkar gilla att alltid ha en snus inne och då kan det gå åt ganska mycket. Man ska inte underskatta hur mycket pengar som läggs på snus under en månad / ett år.

Kostnad för en dosa snus: Ca 40 kr
Antal förbrukade dosor om dagen: 1
Total månadskostnad: 1 200 kr
Total årskostnad (räknat på 350 dagar): 14 000 kr

Alkohol / fest

fest
Detta är en lurig sak att räkna på. Jag tänker mig nu inte en person som är alkoholist och dricker varje dag utan någon som istället gillar att festa varje helg. Många festar flera gånger under en vecka men vi kan säga att detta är en person som går ut en gång i veckan. Hur mycket pengar man gör av med under en festkväll är svårt att säga eftersom en del dricker hemma först och sen mindre ute medan andra dricker allt ute och en del dricker kanske inte så jättemycket totalt även om de går ut.

Det kan även tillkomma andra kostnader för en festkväll så som taxi, mat, inträde på en klubb och liknande. Vissa kvällar kanske man tar taxi och vissa inte, vissa kvällar är det nattklubb som gäller och andra kvällar är det en gratis pub istället osv, så det blir att ta genomsnittskostnader för flera veckor. Jag ska försöka hitta en bra balans när jag sätter upp kostnader här, det blir säkert inte rättvisande för alla men det kan ge en bra generell bild av kostnaderna.

Dricka hemma: 3 öl / en halv flaska vin – totalt ca 45 kr
Inträde på klubb (ungefärligt genomsnitt): 100 kr
Dricka ute: Några öl / drinkar / vin – totalt ca 250 kr
Övriga kostnader (mat, taxi osv): 150 kr
Totalt per festtillfälle: 545 kr
Antal festtillfällen per vecka / månad: 1 / 4
Total månadskostnad: 2 180 kr
Total årskostnad (45 tillfällen): 24 525 kr

Fika med kompisarna på stan

fika
Detta är ett ganska vanligt fenomen nu för tiden. Folk älskar att fika. Det är gott och trevligt men även en av de minst prisvärda måltider man kan konsumera. Att fika är dyrt som fan, det kostar t ex kanske hela 35 kr för en liten muffin och lika mycket för en kopp kaffe.

Om du är en person som gillar att fika ute så kan vi tänka oss att du fikar ca fyra gånger i veckan. Du tar då en kopp kaffe och någonting till. Hälften av gångerna äter du något lite mer rejält så som en macka utöver din vanliga kaka / muffins.

Kaffe: 30 kr
Bulle / Muffins: 35 kr
Macka eller likande (varannan gång): 35 kr
Totalt per fika: 100 kr
Antal fikastunder per vecka / månad: 4 / 16
Total månadskostnad: 1 600 kr
Total årskostnad (150 fikatillfällen): 15 000 kr

Godis och snacks

godis
Det är lätt hänt att man köper lite godis i mataffären, både i tid och otid. Det är väldigt gott och det är svårt att låta bli. Det är dock inte så nyttigt och det kostar pengar som man kanske kunde lagt på något bättre.

Vi antar här att man köper lite godis och annat varje helg som standard plus att man råkar köpa på sig nåt extra då och då mitt i veckan, fastän man inte borde. Detta är alltså någon som är förtjust i godis och äter relativt mycket under en vecka. Jag räknar nu inte med kakor och annat gott man kan köpa på sig och äta för att det är mumsigt, bara godis, chips och liknande. Är man en familj med många medlemmar kan ju kostnaden för sånt här bli större eftersom flera personer ska ha godsaker.

Godis på helgen: Godis + chips eller dylikt – 60 kr
Godis i veckan: Blandat smått som man köper på sig – 50 kr
Totalt per vecka: 110 kr
Total månadskostnad: 440 kr
Total årskostnad: 5 720 kr

Restaurangbesök

lunch / middag

Är du en av dem som gillar att äta ute? Det kan gälla både lunch och middag. Oavsett vilken måltid du gillar att äta på restaurang är det klart dyrare att äta mat ute än att laga själv hemma. Det kan bli en hel del pengar på sikt om man väljer att äta på en restaurang framför att själv köpa och laga maten.

Lunch på arbetsdagar

Ifall du aldrig tar med mat hemifrån utan hela tiden köper din lunch ute blir det en del extra pengar varje månad. Här ska vi gå igenom de kostnaderna.

Lunch ute: 70 kr
Antal luncher per vecka / månad: 5 / 20
Total veckokostnad: 350 kr
Avdrag kostnad för hemlagad mat: 175 kr
Total extra matkostnad per vecka: 175 kr
Total månadskostnad: 700 kr
Total årskostnad (200 arbetsdagar): 7 000 kr

Middagar på restaurang

Det är trevligt att gå ut och äta på kvällen. Det är dock inte direkt billigt och kostnaderna drar snabbt iväg om man gör det för ofta. Visst är det något man vill unna sig eftersom man inte bara kan ha tråkigt i livet, men det är värt att bli påmind om hur mycket pengar som går åt.

Middag på restaurang (inkl dryck): 200 kr
Antal restaurangbesök per vecka / månad: 3 / 12
Total veckokostnad: 600 kr
Avdrag kostnad för hemlagad mat: 120 kr
Total extra matkostnad per vecka: 480 kr
Total månadskostnad: 1 920 kr
Total årskostnad: 23 040 kr

Sammanställning av kostnader

Det vi har kunnat se på alla de ovanstående punkterna är att det går åt en hel del pengar under ett år om man kör på med en viss sak vecka efter vecka utan att försöka tygla sig lite. Alla saker här ovan är givetvis inte ett beroende men det kanske är saker som man gör konstant och som man finner lite svårt att sluta med. Det kan också vara sådant som man inte riktigt tänker på att det kostar så mycket som det gör.

Årskostnad för cigaretter: Ca 16 500 kr
Årskostnad för snus: Ca 14 000 kr
Årskostnad för fest /alkohol varje vecka: Ca 24 500 kr
Årskostnad för fika ute: Ca 15 000 kr
Årskostnad för godis / snacks varje vecka: Ca 5 700 kr
Årskostnad för lunch ute på arbetsdagar: Ca 7000 kr
Årskostnad för restaurang på kvällen: Ca 23 000 kr

Ifall du har en av dessa laster kan det vara värt att fundera på ifall det är värt att ändra dina vanor. Du behöver givetvis inte sluta helt med att gå ut och äta eller att äta godis eller fika med kompisar men en sån här uppställning visar ganska tydligt att det går åt en del pengar till såna här saker. Kanske mer än man tror.

Du får helt enkelt fundera på om det kan vara värt att dra ner på godis eller fika på kafé. Ifall du har ont om pengar ofta eller behöver spara mer så har du här några uppenbara saker som du kan titta lite närmare på. Ett alternativ är att minska ner antalet gånger man gör saker (t ex försöka göra det hälften så ofta) men det kan även gå att hitta mer prisvärda alternativ.

Det finns snus och cigaretter som är billigare än genomsnittspriset och det finns säkerligen även kaféer och restauranger som har bättre priser och där du kan äta utan att tvingas betala riktigt lika mycket. När det gäller festande kanske du kan hålla ner kostnaderna på lite olika sätt, t ex köpa den mest prisvärda drickan ute på krogen och undvika de dyra drinkarna eller Champagne.

Vad skulle du kunna ha gjort istället?

Det är som sagt mycket pengar som går att spara in på att sluta helt med de ovanstående sakerna. Du kan tjäna upp mot 15 000 kr per år på att sluta snusa eller röka. Det är även lika mycket för konstant fikande på kafé och det är över 20 000 kr för fest varje vecka eller konstanta restaurangbesök.

För sådana pengar kan man göra ganska mycket. Man kan ge sig ut på en lång härlig semester söderut med hela familjen, man kan köpa en väldigt bra och stor tv, man kan piffa upp sin bostad ganska mycket, man kan spara ordentligt med pengar eller helt enkelt få mer pengar över varje månad så att man inte känner att det alltid är pengabrist.

För den som har dåligt med pengar och alltid känner att det är precis så att man går runt finns det många olika tips. Du kan spara in pengar på olika kostnader, fasta kostnader så som försäkringar och el eller rörliga kostnader som mat. Ifall du känner att du lägger för mycket pengar på snus, restaurangbesök eller godis varje månad bör du se över ifall du åtminstone kan dra ner dessa kostnader en del så att du inte behöver leva på gränsen.

En reaktion på “Ditt beroende i siffror – så mycket kostar det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *