Miljö

Stabil ekonomi tycker att allt för många människors liv styrs av konsumtion och jakt efter status, även om inte deras ekonomi tillåter det. Detta skapar väldiga problem för många människor och inte minst för våran miljö.


Naturens resurser

Hur länge är det hållbart att förbruka naturens resurser på det sätt som vi gör idag?

Jag gjorde ett självtest på WWFs hemsida för jag blev nyfiken på hur mycket resurser jag själv förbrukar. Eftersom jag ser mig själv som ganska ekonomisk och hyfsat miljö medveten blev jag ganska förvånad över resultatet.

Här kan du göra ett eget test. WWF.

Jag förbrukar 2,6 jordklot med mitt levnadssätt. Mitt ekologiska fotavtryck är 4,59 hektar. Om alla i världen skulle leva som jag så skulle det behövas 2,6 jordklot för att resurserna skulle räcka till.

Ekologiskt fotavtryck innebär att om man skulle dela upp jordens produktiva yta på antalet människor på jorden, så skulle var och en av oss få 1,8 globala hektar till vårt förfogande.

Svenskar har förövrigt ett genomsnittligt ekologiskt fotavtryck på 5,9 hektar och med det resursutnyttjandet ligger vi runt 13e plats på listan över länder med störst fotavtryck per person.( WWF)

 

Det är knappast förvånande att moderna länder med extremt materiellt välstånd har många gånger större avtryck än fattiga länder.

Att förbrukningen av jordens resurser är orättvist fördelad är ingen nyhet och vi som lever materiellt lyckliga kan ju knappast klandra resten för att de strävar efter att få det lika bra som oss. Men det kommer aldrig att hända för vi har bara en jord. På viket sätt det tar stopp är svårt att spekulera i men att den här utvecklingen mot att alla ska leva som oss inte kommer hålla vet vi eftersom människor kan räkna. Matematiken är förövrigt av det enklare slaget, vi har en jord men förbrukar flera.

Att blunda för vetenskapliga fakta är i allra högsta grad mänskligt, så länge det är fakta som inte är bekväm så är det enklare att inte tro på den. Att vi står inför utmaningar på vår planet är det inget tvivel om men det som förvånar mig mest är alla dessa människor som gör allt för att motbevisa eller förlöjliga miljö hotet och dess konsekvenser. När man söker runt lite på nätet så hittar man mängder med skeptiker som vägrar tro att miljöhotet ens är verkligt. Den typen av människor som bara ser till sig själva och inte bryr sig om vem eller vad som kommer efter är oavsett helt befriade från allt vad man önskar att mänsklighet står för.

 

Tänk om skeptikerna har lite rätt och tänk om miljöhotet är överdrivet?

Det skulle vara fantastiskt bra om skeptikerna har rätt och om miljöhotet är överdrivet för det skulle innebära att jorden kommer klara sig mycket bättre än vad många tror. Men att jorden påverkas vet vi, men kanske inte i exakt vilken omfattning. Även om så skulle vara fallet att vi inte förstör planeten i så snabb takt som vi tror så kan det ju inte vara fel att vårda den redan nu istället för att lägga ner energi och tid på att motarbeta förbättringar och en långsiktigt hållbar utveckling. Det tråkiga är att dessa självdestruktiva människors beteende har en tendens att få mycket uppmärksamhet i media.

Jag är själv inte perfekt på något vis och det finns mycket mer jag kan göra för att leva på ett sätt som skapar mindre påfrestning för miljön. Många tycker inte att de kan påverka alls  men om alla istället tänker positivt och försöker minska sina ekologiska fotavtryck något så kanske det bidrar till ett hållbart klimat.

Att bry oss om och ta hand om den enda plats i universum som vi kan leva på verkar bra mycket smartare än att ödsla energi på att förstöra den eller försöka motbevisa att den behöver hjälp. Vår plats i universum är värd all respekt, omvårdnad och kärlek som den kan få. Utan den är vi ingenting.

WWF är en av de organisationer i världen som verkligen bryr sig om och vårdar både jorden och de arter som finns på den. Om du har en stabil ekonomi så kanske det är dags att ägna en tanke åt att hjälpa planeten som gjorde din existens möjlig?

Klicka på glaciären !

 

Läs mer om miljö bland blogginläggen i kategorin miljö.

Utvalda inlägg om miljö.

Vattenfall inte smartare än jäst.

Människor som betett sig som de värsta skadedjuren i planetens historia.