Människor som betett sig som de värsta skadedjuren i planetens historia.

 

På fredag är det äntligen dags för Naturskyddsföreningens konferens Hur gör vi då? Ekonomin, klimatet och framtiden. Jag ser verkligen fram emot den här dagen och äntligen verkar det som att media har vaknat till lite och börjat rapportera om det allvarliga läge mänskligheten befinner sig i.

Den här frågan handlar om hela mänskligheten, vi måste inse att det inte finns några alternativ och att vi måste låta miljön komma först. Det verkar som att vi blir mer och mer påminda om det, på naturlig väg så att säga. Det är dags att vakna nu.

Utsläpp av koldioxid orsakas främst av förbränning av fossila bränslen som olja, kol och naturgas. Allt vi konsumerar påverkar alltså, råvaror ska brytas och skog avverkas, allt ska produceras och transporteras och skulle du se den riktiga bilden av en produkts väg hem till dig såg ut hade du nog förstått att detta inte är möjligt utan att enorma mängder energi förbrukas.  Alltså konsumtionen påverkar miljön i väldigt stor utsträckning.

Men den ekonomiska delen är heller ingen lek att ta sig an, dagens samhälle är uppbyggt på tillväxt och kvartalsmentaliteten har tagit över totalt. För att hjulen ska snurra och alla människor ska ha jobb krävs det att det hela tiden produceras mer, konsumeras mer och lånas mer och utvecklingen är naturligtvis inte hållbar.

Oavsett om vi lyckas lösa många av miljöproblemen med ny och effektiv teknik så kommer vi bli tvungna att ta konsumtionen tillbaka till en hälsosammare nivå och även om jag själv är aktieägare i ett antal bolag så tror jag att ekonomin, börsen och vi aktieägare blir tvungna att ta en rejäl käftsmäll innan det här är över.

Det säger sig självt att konsumtionen måste minska kraftigt när miljön mår allt sämre och resurserna i världen minskar men tyvärr verkar det ibland som att dagens människor tror att de är helt frikopplade från naturen. Om alla levde som oss i den rika delen av världen så skulle det gå åt flera jordklot för att resurserna skulle räcka till och om någon inte fattat det så handlar det inte bara om hur många par skor du kan köpa eller om du kommer kunna renovera om vardagsrummet för tredje gången den senaste femårsperioden, nej det handlar även om ifall det kommer att finnas mat att ställa fram på köksbordet åt dig och din familj eller inte.

Vad innebär det om jordens klimat blir fyra grader varmare som rapporterats runt om i media den senaste veckan ?

Det innebär att majoriteten av ekosystemen och basen för mänsklig utveckling är allvarligt hotade och att värmeböljor som redan idag är ett problem i vissa länder kommer att bli mycket mer extrema och farliga.

Det innebär också att delar av jorden kan bli obeboeliga och att naturkatastrofer blir allt vanligare och kraftigare.

Världens matproduktion kommer att drabbas hårt och viktiga stapelvaror kommer att minska i en värld där redan matbristen är ett hot på många platser och där befolkningen växer allt snabbare.

I förlängningen är det inte svårt att föreställa sig hur andra hotbilder dyker upp när alla måste överleva på allt mindre beboeliga landområden och med allt sämre tillgång på mat.

Det handlar också om dina barns framtid och man kan verkligen fundera på vad som kommer finnas kvar till framtida generationer när nutidens människor betett sig som de värsta skadedjuren i planetens historia.

Just historia är intressant och det är inte ovanligt med kommentarer om hur dumma de måste ha varit förr i tiden och hur de egentligen tänkte i vissa situationer.

Jag frågar mig istället hur de kommer att tala om oss i framtiden, förmodligen kommer de att se tillbaka och tycka att vi var några riktiga idioter som bara tänkte på oss själva.

De kommer säkert att fråga sig hur somliga av oss kunde ha 100 par skor i en garderob eller hur vi hade samvete att köpa nya prylar hela tiden fast de gamla var fullt funktionsdugliga när vi visste om att resurserna sinade och att jorden inte mådde riktigt bra.

Kanske vi måste börja tänka lite mer på en produkts miljöpåverkan inför våra inköp och värdesätta företag som jobbar för en bättre miljö. Handla sånt vi behöver istället för att bry oss om status och att köpa allt vi vill ha. Slutligen sätta miljön före priset av produkten.

Platserna till Naturskyddsföreningens konferens är slutsålda men det går att följa stora delar av konferensen genom livesändningen här.

Stabilekonomi är en av de bloggare som bjudits in av Naturskyddsföreningen för att delta och skriva om konferensen, vi kanske ses där?

 

2 reaktion på “Människor som betett sig som de värsta skadedjuren i planetens historia.

  1. Kloka tankar. Tyvärr måste vi ändra hela det ekonomiska systemet för att få slut på köphysterin. Detta kommer inte att ske oavsett om det är növändigt eller ej. Den folkrörelse som behövs kommer att motarbetas av företag, och tråkigt nog regeringarna.
    Jag känner mig väldigt pessimistisk idag!
    Stefan

    • Så sant, vi ser ju hur små störningar skapar kaos i hela ekonomin och den minskning av konsumtionen som skulle krävas för att nå en hyfsat hälsosam nivå skulle nog få för stora effekter i världsekonomin. Samtidigt är miljöproblemen inget vi kan fly ifrån, de kommer i kapp oss sakta men säkert.
      Inte lätt att vara positiv men mycket kanske löser sig bättre än vi tror trots allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *