Utgifter


 

Ett stabilt sätt att hantera löpande utgifter.

(För att läsa mer om liknande ämnen kolla in kategorin Privatekonomi.)

Man slutar aldrig att förvånas på alla som gnäller över ekonomin, särskilt kring våra högtider och semestrar. Det klagas på att skatten på bilen förstås kom precis före jul eller att det alltid kommer någon extra utgift precis när man hade jobbat ett par skifts övertid och för en gångs skull trodde att det skulle bli en bra månad.

Det finns ett bra sätt att jämna ut utgifterna och få mindre magont på köpet. Med den här metoden behöver man inte känna någon stress över räkningarna oavsett årstid, stressar gör vi tillräckligt ändå nu för tiden.

Metoden gäller förstås de löpande utgifterna och oavsett om du bor i lägenhet eller villa så går det aldrig att gardera sig helt mot oförutsedda utgifter.

Grunden är följande.

Ett hushållskonto som är till för allt som har med räkningar och fasta utgifter att göra, huslån, försäkringar, tv, bredband, telefon, bil skatt, el mm. Målsättningen med hushållskontot är att betala in exakt samma summa varje månad, oavsett hur mycket räkningar som strömmat in.

Skaffa även ett konto till som vi kan kalla för extrakonto, här sätter du in extrapengar och det du tycker att du har råd med antingen en fast summa eller olika månad för månad. Pengarna på extrakontot används till oförutsedda utgifter och till renovering, bil reparationer och den typen av diverse utgifter. Vitsen med det här kontot är förstås att inget ska kunna påverka hushållskontot. Skulle det bli mer pengar än vad som känns nödvändigt så kan man alltid plocka ut lite och spara/investera.

Ta reda på hur mycket fasta utgifter du har.

Varje månad när du betalat räkningarna så lägger du dom i ett kuvert och sedan skriver du vad det innehåller, år/månad och slutligen totalsumman för den månaden. Efter att hela året har passerat så summerar du alla tolv kuvert och får då fram en totalsumma som man delar med tolv. Då vet du vad du har haft för fasta utgifter per månad det året, och så länge inget större har förändrats så vet du vad du har för månadskostnad nästa år. Sedan kan du toppa slutresultatet med några hundra kronor per månad för att vara riktigt säker.

Det som kan förändras från ett år till nästa år är främst räntor och el kostnad, men de extra hundralapparna räcker oftast för att jämna ut små förändringar under ett års tid. Nästa år får man ju en ny totalsumma och då syns det extra tydligt om man har dragit på sin några nya utgifter som till exempel snabbare bredband, telefoner på avbetalning eller prenumerationer. Detta leder lätt till att man tänker på ett annat sätt när det gäller att dra på sig fasta utgifter, och blir lite mer försiktig.

Det fina är ju att när räkningarna strömmar in under året så är det ju bara att lägga dom i betalningshögen och tänka på något roligare, du vet ju att du har exakt lika mycket utgifter varje månad ändå.

Du vet direkt du får lönen hur mycket du har kvar att röra dig med resten av månaden. Ett stort orosmoment är därmed eliminerat och man kan fokusera på annat än hur mycket räkningar det ska dimpa in i januari.

Det krävs naturligtvis lite karaktär, en del månader kanske du bara har räkningar på hälften så mycket som du sätter in men du vet ju att det jämnar ut sig när elräkningen kommer nästa månad !

Det enda som är svårt med att komma igång är den första tiden, innan man är inne i systemet. Man kan ju uppskatta lite för att få en någorlunda rätt start, ett annat tips är att inte starta med en ovanligt dyr eller billig månad. Det krävs lite tricks hit och dit den första tiden men sedan kommer belöningen i form av en stabil ekonomi.

Ett annat sätt att få en stabil ekonomi är att lära sig att spara på ett bra sätt som i fliken Sparande.