Lär dina barn om pengar och ekonomi

Ganska nyligen har det pratats en del om det här med vem som ska lära barn och unga om pengar och ekonomi och att unga tyvärr är sämre på dessa ämnen än man skulle vilja. I en undersökning som Nordea gjorde tyckte 90 procent av svenskarna att det är föräldrarnas ansvar att lära ut ekonomi och hur man hanterar pengar till sina barn.

Unga tycker dock i större utsträckning att privatekonomi borde vara en del av undervisningen i skolan – t ex att lära sig att göra en budget, att spara pengar innan man investerar och att inte spendera pengar som man inte har. Att införa privatekonomi som en del av undervisningen i skolan verkar dock inte jätteaktuellt, t ex sa Fredrik Reinfeldt nyligen att han inte hade några sådana planer i en intervju med Privata Affärer.

Än så länge ligger alltså ansvaret huvudsakligen på föräldrar att lära sina barn att vara ansvarsfulla med sina pengar, att spara och att hantera ekonomin rent allmänt. Det är kanske ganska logiskt att det är så då föräldrar har som uppgift att förbereda sina barn för vuxenlivet så gott det går, och då ingår givetvis att lära dem hur man bör hantera pengar och vad man inte bör göra.

Det är dock inte alltid så lätt att veta hur man ska göra för att på bästa sätt lära barn och ungdomar om privatekonomi och att hantera pengar. Därför tänkte jag försöka skriva ihop en liten guide med några bra tips och tankar som underlättar.

Börja lära ut om ekonomi och pengar tidigt

Ett bra första tips är att man bör börja tidigt när man ska lära sitt barn om pengars värde och att hantera dem på ett bra sätt. Ju tidigare man börjar ju lättare blir det att påverka dem och att bygga upp en bra grund med förståelse och ett ekonomiskt tänk. Om du redan när barnet är litet kan börja klämma in en och annan lektion om pengars värde kan detta ofta göra skillnad.

När barnet blir äldre och mognare så ökar även förståelsen för olika saker, även pengar. Samtidigt är det ofta svårt att försöka lära ut ekonomi till en tonåring då de har så mycket annat att tänka på. Det finns så många saker de vill ha och de börjar tänka mer på vikten av varumärken och hur andra människor ser på dem. Sådana saker blir tyvärr ofta viktigare än att tänka ekonomiskt.

Det är alltså oftast lättare att börja tidigt och slänga in små lektioner om pengar och dess värde när barnet är mindre och mer mottagligt. Om man gör det på rätt sätt blir det oftast inget negativt utan bara en naturlig del av uppväxten och då är det förhoppningsvis så bra att barnet får med sig detta tänket när han / hon blir äldre – det sitter då rotat ganska djupt och finns alltid med i bakhuvudet.

Pengar växer inte på träd

En väldigt tidig lektion handlar om pengars värde. Att göra klart för barnet i en tidig ålder att man måste jobba för att få pengar är viktigt. Barn tror kanske att pengarna helt enkelt kommer från bankomaten snarare än från hårt arbete. Ifall man inte lär dem att det krävs mycket jobb för att få pengar så kommer de heller inte inse att man inte bara kan spendera fritt, utan att man måste vara återhållsam och spara.

Veckopeng / Månadspeng

En ganska stor snackis är det här med veckopeng / månadspeng. Ska barnen få en viss summa varje vecka eller månad som sedan ska räcka till olika saker som barnet vill ha eller behöver? Tydligen tycker föräldrar inte längre att en bestämd fickpeng är lika bra som de brukade tycka. Det har blivit allt vanligare att barn inte får fickpeng utan helt enkelt bara får pengar vid behov och att föräldrarna själva sedan köper resterande saker åt sina barn.

Att ge barnet egna pengar som de ansvarar för själva och som ska täcka in olika typer av utgifter är dock ett riktigt bra verktyg för att lära om ekonomi och pengars värde. Veckopeng / månadspeng är alltså ett bra tips för föräldrar som vill förbereda sina barn för framtiden, där de måste ha ordning på sin egen privatekonomi och vara sparsamma med sina pengar.

Att bli ekonomisk med hjälp av fickpeng

Tanken med fickpeng är att barnen har hand om sina pengar själv och kan köpa saker eller spara etc. Det är ganska stor skillnad på att be mamma och pappa att betala för något som man vill ha och att istället sitta med pengarna i sin hand och försöka avgöra om det är värt att köpa något eller om det är bättre att spara till andra bättre saker framöver. Barnen lär sig ganska snabbt att saker och ting inte är gratis och att det går snabbt att göra av med sin fickpeng ifall man inte är lite sparsam.

Ifall pengarna är slut och barnet kommer och tjatar om att få mer pengar eller att du ska köpa saker kanske detta kan vara lite jobbigt men det är samtidigt en lektion som alla borde lära sig. 1. Man kan inte köpa saker om man inte har pengar. 2. Ifall man inte är lite sparsam så tar pengarna slut väldigt snabbt. 3. Man får inte nya pengar gratis bara för att man har gjort slut på det man hade.

Var tydlig med var som ingår i fickpengen och vad som förväntas i retur

Ifall du väljer att ge ditt barn regelbunden fickpeng är det viktigt att börja med att gå igenom reglerna för denna. Du måste berätta vilka kostnader som barnet själv förväntas stå för – godisköp, nöjen osv – och vilka kostnader som du fortfarande kommer att stå för. För yngre barn kanske det räcker med att låta dem ansvara för t ex godis, leksaker och nöjen. De ska inte behöva ansvara för pengar som ska gå till allt för viktiga saker så att deras grundläggande trygghet (att de har kläder och mat etc) riskerar att försvinna om de råkar sumpa bort sin fickpeng.

Du kan även bestämma ifall du vill att barnet ska göra något i retur för att han / hon får pengarna. Det kan vara så att du vill lägga in bestämmelser om att barnet ska hjälpa till hemma, t ex med att diska och städa. Eller kanske du vill lägga in bestämmelser om att barnet alltid ska göra sin läxa direkt efter skolan utan att gnälla, inte svära eller följa andra regler i hemmet angående tv-tittande etc.

Det finns inget rätt eller fel här. Vissa tycker att sådana regler bör följas utan att man ska behöva muta barnet med pengar medan andra tycker att det är en bra del av fickpengen att det finns vissa motkrav. Fördelen med att lägga in denna typ av krav är att det finns ett bestämt sätt att straffa barn som inte sköter sig, utan att ge dem ytterligare bestraffningar eller att skälla på dem. Barnen lär sig på så vis även till viss del att det krävs någon form av motprestation för att få sina pengar, vilket ju gäller även senare i livet när de jobbar.

Ifall barnen klagar eller tjatar om mer pengar, höjd fickpeng och liknande

Visst kan det vara irriterande om barnen hela tiden ska tjata om mer pengar eller att fickpengen är för liten. Detta är dock inte nödvändigtvis en dålig sak utan en möjlighet för dem att lära sig mer om privatekonomi. När de blir vuxna kommer de ha stor nytta av att kunna förhandla och komma överens med t ex arbetsgivare, vänner och andra människor i köp- och säljsituationer. Då är det inte dumt att få träning hemma först.

Ifall en av de unga vill ha högre veckopeng får du helt enkelt ta upp förhandlingarna. När fick barnet en höjning av veckopengen senast? Vilka är skälen till att barnet borde få högre veckopeng nu? Vilka ytterligare kostnader har tillkommit? Vilka ytterligare motprestationer är barnet villigt att göra för att få en högre veckopeng – kanske hjälpa till mer hemma? Prata med barnet på ett vuxet sätt, gå igenom alla frågor och förhandla fram en rättvis deal.

Att kunna diskutera sånt här är bra för förståelsen när det gäller privatekonomi rent allmänt men ger även färdigheter i att argumentera och förhandla osv. Det gör att barnet lär sig om pengars värde men även att man lär sig att interagera med andra människor på ett meningsfullt sätt istället för att bara verka tjurig, bortskämd eller svår att ha att göra med. Det är något de har nytta av i väldigt många situationer i livet och det är ditt jobb att utveckla dessa förmågor.

Hitta rätt nivå för hur stor fickpengen ska vara

En av de lurigaste aspekterna av fickpeng är att hitta rätt nivå. Hur mycket ska man egentligen ge barnet varje vecka / månad? Att hitta balansen där kan vara lite svårt då man inte vill ge för lite men inte heller för mycket. Och det ska ju givetvis inte vara mer pengar än man känner att ens egen ekonomi klarar av.

Viktigast är att du försöker lägga fickpengen på en nivå som känns rimlig utifrån hushållets ekonomi och vad du tänker dig att ditt barn ska använda pengarna till. En ungdom som förväntas köpa sina egna kläder och liknande måste givetvis ha en större budget än någon som bara ska handla godis och gå på bio etc.

Lyssna inte på vad “alla andra” får i veckopeng. Barn har en förmåga att använda sin omgivning som argument för att få mer pengar. T ex säger de gärna att alla deras kompisar får mer än vad de får. Detta ska du inte lyssna på. Påverkas inte av andra utan hitta en nivå som passar för dig, din familj och dina barn. Ofta överdriver barnen ändå när de pratar om vad andra i deras omgivning får plus att du ju måste gå efter din egen ekonomi och inte barnens kompisars ekonomi när du hittar en bra gräns.

Viktigt att lära sig att spara pengar

Det kan vara en bra idé att sätta som krav att barnet ska spara en del av sin fickpeng. Att lära sig att spara pengar är väldigt viktigt då sparande har en avgörande roll i vår privatekonomi när vi är vuxna. Att kunna spara pengar som buffert eller för att kunna köpa något längre fram är mycket viktigt. Du får givetvis räkna in detta i fickpengens storlek så att det finns utrymme att spara lite och att det ändå finns pengar kvar att använda.

Oavsett om du tror på fickpeng eller inte så är det viktigt att försöka lära barnen att sparande är viktigt. En del saker kan man givetvis köpa varje vecka, som en godispåse, men det finns många saker som kräver att man sparar eftersom det behövs pengar från flera veckors fickpengar. I sådana fall måste man börja spara för att kunna köpa det man vill ha. Just idag kanske det känns tråkigt att behöva spara men om några månader är man istället mycket mer nöjd.

Som förälder bör du alltid hjälpa ditt barn att förstå hur sparande fungerar och underlätta deras sparande så mycket som möjligt. För mindre barn kan en spargris vara ett väldigt bra sätt att spara och då kan man med jämna mellanrum räkna pengarna och se hur nära man är att uppnå målet. Glöm inte att berätta för ditt barn hur duktiga de är och påminna dem om hur roligt det blir när de kan köpa det som de har sparat till.

För äldre barn och ungdomar är det bra med lite frihet så att de själva måste klara av att hålla i pengarna istället för att spendera dem. Att göra upp en budget för vad man kan spendera och vad man måste spara är bra då det ger en överblick över hur mycket man kan göra av med varje vecka och vad som måste sparas.

Ifall barnen sparar till något speciellt som kräver långsiktigt sparande kan det vara jobbigt att behålla disciplinen. Försök att hjälpa dem så mycket du kan och kanske till och med ge dem lite extra bonus i förhållande till hur mycket de sparar. På så vis blir det roligare och enklare att spara och suget efter att använda sina sparpengar till annat minskar.

3 reaktion på “Lär dina barn om pengar och ekonomi

  1. En grej som också är bra är att låta barnen göra misstag i sin ekonomi när de är små så de ser konsekvenserna av dåliga köp. Det är bättre att göra ett dåligt köp för 50kr och lära sig utifrån det istället för att göra det senare i livet då det kan kosta betydligt mer.

  2. Tack för en intressant och givande läsning!
    Jag går i precis samma tankar. Speciellt eftersom jag önskar att jag själv skulle ha fått denna kunskap mycket tidigare än jag fått den.
    Min dotter är inte ens två år än, men det är ju bra att ha detta i åtanke tills den dagen det blir aktuellt.

    Mvh
    William

  3. Bra inlägg och tips! Som föräldrar vill man ju av goda intentioner gärna ge sitt barn allt, och därför är det lätt att ge vika för barnens önskemål. Det paradoxala med det är ju att man istället gör barnen en björntjänst då de inte förstår värdet av pengarna om de får allt de pekar på. Att tidigt få lära sig värdet av pengar skapar goda förutsättningar för att på lång sikt lära sig att ta hand om sin privatekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *