Aktieportföljen

Stabilekonomis aktieportfölj. Följande lista innehåller endast beskrivningar av bolagen och den säger inget om köpläget i varje enskild aktie just nu. Om jag tycker att det är köpläge i en viss aktie så kommer jag att skriva det på bloggen.


Jag sysslar inte med förhoppningsbolag och annat lotteri utan fokuserar på stabila bolag med direktavkastning. Det handlar om långsiktigt sparande och är ingenting för den som är ute efter snabba pengar.

Jag som driver sidan stabil ekonomi tar inget ansvar för dina investeringar, Jag kallar mig inte för rådgivare och aktierna på sidan är inga aktietips utan placeringar som jag tycker är bra, om du väljer att följa stabil ekonomis aktieportfölj så är det på egen risk och du får själv ta ansvar för dina handlingar. Egen risk är det ju även när du sparar i en dyr fond hos din bank, dessutom kan resultatet bli katastrofalt fast förvaltaren är proffs.

 

Fler intressanta placeringar kommer, håll koll på bloggen !

Telia Sonera  6/9 2012

 

Telekomoperatören Telia Sonera är ett Svensk-Finskt företag som sedan 1850 varit pionjärer inom telekommunikation. Dagens verksamhet är ganska avancerad och förutom all sorts telefoni, bredband, TV, och mobila innehållstjänster så har bolaget stått för banbrytande innovationer som ett 3G nät som täcker 99 % av Sveriges befolkning och Telia var dessutom först i världen med att lansera 4G.

Telia har ca 27 980 anställda och är med 174,6 miljoner abonnemang Europas 5:e största teleoperatör och de har verksamhet i följande länder: Azerbajdzjan, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Kazakstan, Lettland, Litauen, Moldavien, Nepal, Norge, Ryssland, Spanien, Sverige, Tadzjikistan, Turkiet och Uzbekistan.

På de flesta marknader har Telia också har lågprisvarumärken med en annan marknadsföringsstrategi, ett av de mer kända för oss svenskar är helägda Halebop som skördar stora framgångar mycket tack vare nöjda kunder.

Om man inte tror på en negativ utveckling för teleoperatörer, mer om ämnet HÄR så är Telia ett starkt kort i en bransch som har framtiden för sig. Allt smartare telefoner och tjänster som en hel värld snart är helt beroende av kommer förhoppningsvis att bidra till att vinst och utdelning fortsätter att vara fina under lång tid framöver.

Telias problem med intressebolaget Megafon verkar vara löst och förhoppningsvis ser vi så småningom en lösning även på tvisterna i Turkcell, hur som helst betyder lösta tvister extra pengar till Telia.

Telia är en ganska tråkig aktie men jag tror att det kan komma att ändras, i en långsiktig portfölj med stabila direktavkastande bolag tycker jag absolut att Telia platsar och den fina direktavkastningen borde fungera som ett visst skydd mot kursfall. En helt egen teori är att en stabil aktie som Telia borde kunna locka utländska investerare när börsen är orolig, svenska kronor verkar ju också ha blivit lite av en trygg hamn i orostider.

Telia är bra på att dela ut pengar till aktieägarna och en och annan extra utdelning har det också blivit genom åren.

Naturligtvis finns det utmaningar även för Telia, dålig tillväxt och prispress på bolagets produkter och tjänster är problem som helst inte får växa till sig.

Aktien handlas på Nasdaq OMX Nordic Stockholm-Large Cap

 

United Technologies (UTX) 18/7 2012

UTX är ett väldigt stort Amerikanskt bolag med nästan 200 000 anställda och som har verksamhet i ca 180 länder. De utvecklar högteknologiska produkter inom många områden såsom flygmotorer, helikoptrar, bränsleceller, hissar, brandsäkerhet och är också en militär entreprenör som producerar missilsystem och militära helikoptrar bland annat de kända Black hawk.

UTX har många ben att stå på och är uppdelat enligt följande:

  • Hamilton sundstrand. Konstruerar och tillverkar system för nästan allt som flyger även militära flygplan, levererar till internationella rymdprogram. De har också mera renodlade industri produkter för kemi, livsmedel, bygg och gruvbolag.
  • Otis. Är en världsledande tillverkare av hissar och rulltrappor. De tjänar pengar genom hela kedjan från tillverkning och installation till underhåll och service.
  • Pratt & Whitney. Flyg motorer, gasturbiner och raket motorer.
  • Sikorsky. Tillverkare av helikoptrar för alla ändamål kommersiella, industriella och militära.
  • UTC Climate, Controls & security. Luftkonditionering, ventilation, brand och säkerhets lösningar av alla de slag.
  • UTC Power. Tillverkare av diverse system för energiproduktion, bränsleceller och förnyelsebar energi. Även en forskningsanläggning för att utveckla ny teknik.

Kina har en tredjedel av världens hissar och UTX har tre fjärdedelar av den marknaden vilket säger en del om deras bolag Otis.

Mycket av UTX verksamheter innebär långtids kontrakt på service och annat där UTX fortsätter att tjäna pengar i många år efter att produkten är såld, detta innebär en viss stabilitet vilket kan behövas då andra delar som exempelvis försvar är känsliga både politiskt och för en fallande konjunktur.

Med fantastisk teknik som underlättar vår vardag och förbättrar vår miljö så varvas en stor del av UTX omsättning med försvar och militära delar som knappast tilltalar alla. Hur var och en ställer sig till vapen är ett känsligt ämne som kan diskuteras och vinklas nästan hur som helst och man väljer själv vilka aktier man vill äga.

Hur som helst så flyger vi allt mer och det byggs allt mer på höjden för att alla ska få plats. Miljö och energi effektivitet blir också viktigare för varje dag. Och tyvärr som världen ser ut så lär det inte bli mindre viktigt att kunna försvara sitt land och sina naturresurser i framtiden. Man kan ju önska att alla hjälper varandra och inga vapen behövs men verkar det troligt att det blir så?

Som bolag är UTX fantastiskt och de har delat ut pengar 76 år i sträck sedan 1936 och splittat aktien vid nio tillfällen.

Bolag med bättre utdelningshistorik får man leta efter men utdelningen är inte särskilt hög.

Aktien handlas på New York stock exchange.

 

SCA  3/7 2012

Svenska Cellulosa Aktiebolaget har försäljning i fler än 100 länder och med sina tre verksamhetsområden är SCA en av världens största aktörer inom personliga hygienprodukter, världens tredje största mjukpappersföretag och en av Europas mest lönsamma producenter av skogsindustriprodukter.

Personliga hygienprodukter. Består främst av inkontinensprodukter, barnblöjor och mensskydd.

Mjukpapper.  Delas upp mellan konsumenter och storförbrukare där konsumentdelen består av toalett- och hushållspapper, ansiktsservetter, näsdukar och servetter. Storförbrukare består av kompletta hygienlösningar till företag och institutioner.

Skogsindustriprodukter. Produktion av tryckpapper, pappersmassa, sågade trävaror och biobränslen.

Med ett innehav på 2,6 miljoner hektar skog är SCA Sveriges största skogsägare och värdet på skogen borde vara ett visst skydd mot allt för häftiga kursfall, även om det skulle vara i stort sett praktiskt omöjligt att sälja all skog.

SCA har för femte året i rad utsetts till ett av världens mest etiska företag av det amerikanska Ethisphere-institutet.

SCA har också en del andra intressanta projekt som skulle kunna växa till sig i framtiden. SCA Energy omfattar vindkraft, skogsbränslen och bränslepellets. Vindkraftsdelen skulle kunna bli något riktigt stort, enorma markområden som lämpar sig för vindkraft utvecklas i egen regi och i samarbete med andra.

SCA har en hel del försäljning på tillväxts marknader och dessa marknader utvecklas allt snabbare vilket också borde öka efterfrågan på SCAs produkter.

Några exempel på produkter från SCA: Libero, Tena, Libresse, Edet och Tork.

SCA har delat ut pengar till aktieägarna sedan 1999.

Stabilekonomi tycker att SCA är en bra aktie att äga på lång sikt, både direktavkastningen och skogstillgångarna känns som en viss trygghet mot kursfall. Men vid tidigare börsnedgångar har inte SCA visat sig speciellt stark. SCA är dessutom känsliga för höga energipriser.

Aktien handlas på Nasdaq OMX Nordic Stockholm-Large Cap.

 

 Alfa Laval 29/6 2012

 

Ett fantastiskt svenskt verkstadsbolag som grundades 1883 av Gustaf de Laval och Oscar Lamm J:r  under namnet AB Separator. 1963 bytte AB Separator namn till Alfa-Laval AB. Det var börsnoterat i Stockholms fram till 1991 då det förvärvades av AB Tetra Pak. 2002 börsnoterades bolaget på nytt.

Alfa Laval är en marknadsledande tillverkare av pumpar, ventiler, värmeväxlare och separatorer. De delar in sin verksamhet i tre nyckelteknologier värmeöverföring, separering, flödeshantering och de är marknadsledande i alla tre verksamhetsområden.

Om man läser lite på hemsidan så förstår man att Alfa Laval är ett spännande bolag som har kunder inom väldigt många intressanta områden, för att nämna några: Biobränsle, läkemedel, drycker, kraft, livsmedel, olja, gas och rening av avloppsvatten.

Alfa Laval betraktas av många som ett bolag i en framtidsbransch, mycket av deras verksamhet handlar ju om miljö och energieffektivitet vilket i sig är en bransch som man kan förvänta sig en hög tillväxt i. Man kan kalla Alfa Laval för en riktig klimat aktie och det finns ett antal miljöfonder som har innehav i Alfa.

Alfa Laval har en hög andel av sina intäkter från tillväxtmarknader, 46 procent av omsättningen kommer från Asien, Oceanien, Latinamerika och Afrika. En fjärdedel av intäkterna kommer från service och eftermarknad vilket skapar en viss stabilitet.

Alfa Laval har delat ut pengar till aktieägarna sedan 2005, senast i april 2012.

Aktien handlas på Nasdaq OMX Nordic Stockholm-Large Cap

 

Occidental Petroleum.  19/6 2012

 

USA:s fjärde största oljebolag har ingen oljeborrning till havs i USA och bara något  offshore  projekt  i mellanöstern vilket sker i samarbete med andra oljebolag. Oxy är ett internationellt oljebolag som håller på med produktion, prospektering, kemikalier, transport, pipelines, lagring och elproduktion.

Geografiskt kommer oljan från :

USA 59 %  Mellanöstern/nord Afrika 37 %   Latinamerika 4 %

Med tanke på Bp olyckan 2010 och andra hemska, kostsamma olyckor med oljebolag som borrar på djupt vatten så kan det hända att det blir skärpta bestämmelser i framtiden. Det borde gynna bolag som Oxy, då de har rejäla tillgångar och det mesta av sitt fokus på land.  Oxy har tyvärr också erfarenheter av hur illa det kan gå när olyckan är framme, 1988 inträffade den värsta olyckan som något oljebolag råkat ut för. Vid en explosion på  Piper Alpha plattformen i nordsjön omkom 167 människor och endast 61 överlevde. Oxy har ingen verksamhet där idag. Naturligtvis kan det gå snett även på land, inhemska peruanska Achuar ( människor i amazonas ) kämpar idag mot Oxy  i domstol.  Oxy ska ha förstört deras mark med föroreningar från oljeproduktion. Eftersom de lever av vad jorden har att ge, vatten, jakt och fiske så är det en oerhörd katastrof.

Varför rekommendera en aktie om allt är så negativt ? Sök på vilket stort oljebolag som helst och skriv om nödvändigt spill eller utsläpp efter namnet så lär det komma upp mängder med katastrof rubriker och man börjar genast att fundera på om det är värt att ha något oljebolag i portföljen. Detta är inget unikt och även om det är hemskt när det händer så är det viktigaste att de blir bättre, Oxy räknas idag som en av de säkraste arbetsplatserna i USA. Förhoppningsvis så blir säkerheten för miljön också bättre, men jag måste ändå erkänna att jag tycker det är läskigt när det går sönder något på 1500 meters djup. Men nästan alla mäniskor som bor på jorden behöver idag olja på ett eller annat sätt och det klagas på bensinpriserna hela tiden. Är du en av de som har behov av olja så klarar nog samvetet av att äga aktier i ett oljebolag också.

Oxy har dubblat utdelningen sedan 2006 och delat ut pengar kvartalsvis sedan 1975. De har låg skuldsättning och tjänar enormt mycket pengar. En bra ledning som lyckas skapa värde för aktieägarna år efter år bland annat genom att köpa tillbaka aktier, höja utdelningen och slå nya produktionsrekord. Troligtvis kommer utdelningen att fortsätta stiga.

En aktie som den här kan svänga rejält om den ekonomiska krisen förvärras och det hade även varit bra att se hur det går för Achuar folket  innan man handlar. (Hoppas att Oxy tar sitt ansvar och att det inte blir alltför kostsamt) Men som alltid om man handlar när allt har löst sig så är förstås aktien dyrare, och om det inte löser sig på ett bra sätt så blir aktien billigare. Oxy  verkar i några länder med hög politisk risk.

I en portfölj med långsiktiga placeringar och stabila aktier så kan det här ses lite som en chans aktie, kanske inte den man dundrar in allt kapital i men en mindre del är inte fel.

En liten bonuslänk : Warren buffet stock ?

Handlas på New york stock exchange.

 

Hasbro inc. 8/6 2012

 

Har du barn så har du garanterat bidragit till Hasbros vinst eftersom Hasbro är en av de största leksakstillverkarna som finns. Leksakstillverkare låter kanske lite väl enkelt för här pratar vi leksaker, spel och tv-spel av alla sorter, film, och till och med egenproducerade tv kanaler.

Du kanske känner igen något av varumärkena som Hasbro tjänar pengar på ? Beyblade, G.i.joe, Littlest pet shop, My little pony, Monopol, Nerf, Spiderman, Star wars, Transformers och många många mer……

 

Hasbro har satsat hårt på teknologi, utveckling och är väl positionerade för att möta den medievärld som dagens barn växer upp i.

Hasbro bildades 1923 och har idag försäljning över nästan hela världen, de har en bra utdelningshistorik och har höjt utdelningen varje år sedan 2004 och har även återköpt 15% av aktierna den senaste tioårsperioden.

Hasbro handlas på nasdaq stock market i USA.

 

NESTLE  MAJ 2012

Nestle är världens största företag inom mat och hälsoprodukter, de har försäljning i nästan hela världen och ungefär 30 procent av intäkterna kommer från tillväxt marknader. De har en enorm portfölj av kända varumärken inom kaffe, mat, godis, choklad, dricka,glass, barnmat, djurmat mm. Listan på kända varumärket är förstås väldigt lång men här följer ett litet urval Nestle barnmat, Nescafe, Kitkat, Smarties, After eight, Hemglass, Perrier, Purina, Cheerios. Var och ett av deras 30 största varumärken har försäljningssiffror på över en miljard. Nestle äger också 30 procent Loreal som är världsledande på skönhetsprodukter, ägandet i Loreal kan ses som en extra krydda och det har vid olika tidpunkter spekulerats i vad Nestle ska göra med detta innehav som är värt ungefär 15 miljarder CHF. Nestles huvudkontor ligger i schweiz. Nestle har ökat utdelningen varje år sedan 1996 och har ofta något aktieåterköpsprogramm i gång. Ett mycket fint och stabilt bolag med global verksamhet som alltid efterfrågas.

Det går att handla aktien på börsen i schweiz om man ringer in ordern på tex Avanza men courtaget blir då dyrt och aktierna är noterade i valutan schweiziska franc. Det går även att handla aktien i Usa på otc exchange detta blir billigare men innehavet är då noterat i dollar.

 

MCDONALDS   MAJ 2012

McDonalds behöver kanske ingen närmare presentation men lite fakta kan ändå vara intressant. McDonalds har restauranger i nordamerika , sydamerika, europa, australien, asien och i mindre skala även i mellanöstern och afrika, De har försäljning i 117 länder och har nästan 33 000 restauranger, De serverar 64 millioner kunder varje dag. Förutom hamburgare, pommes, milkshake, så har det även börjat att erbjuda nyttigare mat som sallad och frukt. De flesta har nog inte tänkt på att McDonalds även är ett  gigantiskt fastighetsbolag med de bästa lägena i de flesta stora städer.

McDonalds har höjt utdelningen 35 år i följd och räknas som en väldigt stabil aktie som förhoppningsvis kommer att fortsätta växa oavsett konjunktur.

McDonalds aktie handlas på New York stock exchange.

 

TOTAL  MAJ 2012

Total är ett franskt företag och rankas som världens femte största oljebolag. De är verksamma i 130 länder och har rejäla oljereserver. Total håller på med det mesta som rör olja, prospektering, produktion, förädling, frakt, förvaring, kemikalier. De har ca 16 000 bensinstationer i europa och är störst på den afrikanska marknaden med 3600 stationer. Total ses som ett av de bolag med störst ansvarstagande, miljö och säkerhetstänk i oljebranschen. De investerar dessutom en del inom ny energi och energi effektivisering. Med de resurser som finns inom oljeindustrin både ekonomiskt och vad det gäller kompetensen så är det stor chans att något av de stora oljebolag som lägger kraft på att utveckla nya miljövänliga energikällor kommer bli vinnare i framtiden.

Det finns chans att någon eller några delar skulle kunna knoppas av i framtiden vilket får ses som en extra krydda. Det är också bra att vara medveten om att trots sin storlek så är inte bolaget nödvändigtvis det stabilaste då de verkar i många länder med hög politisk risk. Total är duktiga på att dela ut pengar till aktieägarna.

Totals aktie är noterad i Paris och i USA, det enklaste är att handla den på New York stock exchange.