Teleoperatörernas framtid.

Den tidigare så stabila telemarknaden och dess starka bolag som tjänat bra pengar i alla konjunkturer tycks ha fått lite grus i maskineriet. Bolag som Telia, Tele2 har under lång tid tjänat bra med pengar och aktier i dessa bolag har setts som en trygg hamn med bra direktavkastning. Deras status börjar nu ifrågasättas allt mer och skeptikerna hävdar att framtiden ser mörk ut och att billiga eller gratis tjänster i form av data telefoni från exempelvis Skype kommer att försvaga telebolagens vinster kraftigt. Många hävdar att det är så illa att telebolagen kommer att bli så kallade dumb pipes vilket skulle innebära att de bara tillhandahåller bandbredd och nätverkshastighet och inte tjänar pengar på något annat. Detta kommer dessutom att bli en väldigt konkurrensutsatt bransch och eftersom Skype med flera kommer att finnas inbyggda i de stora tillverkarnas telefoner så kommer inte telebolagen ha något att konkurrera med och somliga menar dessutom att telebolagen aldrig kommer att kunna ta extra betalt för gratistjänster eller ens höja priset för datatrafiken.

Post och telestyrelsen är en myndighet vars uppgift bland annat är att bevaka områdena elektronisk kommunikation i Sverige. De har också koll på konkurrensen på marknaden och sätter regler för att skapa en förutsägbar och jämn spelplan för samtliga marknadsaktörer och ser till att konsumenterna får ett bättre utbud och större valmöjligheter. De vill i första hand värna om bättre tydlighet för konsumenterna och se till att kunderna får veta vad de betalar för och vad som ingår i abonnemanget.

Något som är bra för konkurrensen och för kunderna lär inte dömas ut men PTS är också fullt medvetna om att operatörerna måste tillåtas att tjäna pengar. När detta kommer på tal så är ofta svaret att teleoperatörerna tjänar pengar, väldigt mycket pengar. Kanske för mycket pengar för att miljön för oss konsumenter ska vara riktig trivsam.

Ingen av operatörerna har stängt eller förbjudit möjligheterna till datatelefoni eller liknande i sina nät, men skulle striden trappas upp och operatörerna ta i lite för hårt så har PTS verktyg att ta till i form av regleringar för att skydda oss som konsumenter, Men detta skulle vara ett väldigt stort steg som förmodligen skulle skapa problem av andra slag. Steget dit är väldigt avlägset och troligtvis inget som PTS önskar behöva använda sig av. PTS är som jag tidigare skrev fullt medvetna om att i en väl fungerande marknad så måste operatörerna tillåtas att tjäna pengar för något som PTS också vill värna om är att operatörerna tillhandahåller säkra elektroniska kommunikationer och en bra kvalitet.

Det är lätt att glömma bort att vi pratar om infrastruktur här, det handlar om säkerhet och att allt ska fungera även vid nödsituationer. Det handlar också om utveckling och stora investeringar.

Den enklaste lösningen för att besvara Skype och de andra är så klart att säga att det är okej med datatelefoni  i näten, men då får kunden betala mer för just data mängd. En hake är att datatelefoni inte kräver särskilt mycket överföringkapacitet. Det skulle kunna röra sig om speciella abonnemang där operatörerna tar extra betalt för datatelefoni (som Skype) men beroende på priset så är ju snart vitsen med hela Skype borta. Här kan jag tänka mig att PTS kan behövas för att situationen ska bli rättvis.

Naturligtvis kommer Telia och de andra att tillåtas att ta extra betalt för data trafik och oavsett vad telefontillverkarna och de andra kommer på så har det inget värde utan operatörernas nät.

Sverige ligger i topp när det gäller internet användande och telefoni. Modern infrastruktur och fina kommunikations möjligheter har i allra högsta grad bidragit till att vi är där vi är idag, bra utbildning, utveckling och konkurrens mot andra länder är avgörande för vår framtid. Telia och de andra teleoperatörerna har alla varit med och byggt upp detta och satsat enorma summor på att bygga, utveckla och underhålla telenäten. Naturligtvis så menar jag inte bara marknäten utan hela infrastrukturen, du tror väll inte att det går att ringa med mobiltelefonen utan operatörernas nät ?

Att tro att utvecklingen är färdig här skulle vara befängt, naturligtvis kommer det att krävas bättre och nyare teknik i framtiden och någon måste betala kalaset. Ska Skype betala den utvecklingen ?

Om Sverige ska fortsätta att ligga i framkant måste man nog inse att det kostar pengar och att någon måste dra in dessa pengar. Skulle operatörerna agera dumb pipe skulle utvecklingen stoppa totalt eftersom att det inte skulle finnas pengar till utveckling. Varför skulle operatörerna bry sig om innovativa uppfinningar och utveckling när de ändå bara ska transportera data från en plats till en annan ? Näten skulle uppfattas som oerhört långsamma inom ett par år, för kraven och behoven lär öka.

Om inte operatörerna tillåts att tjäna ordentligt med pengar så är frågan vem som förlorar mest på det, konsumenterna eller aktieägarna. Om vinsten bara räcker till att antingen underhålla och förnya näten eller att dela ut pengar till aktieägarna hur går bolagen vidare då?

Eftersom att det inte är någon vits att bygga nät som man inte tjänar några pengar på så är det lika bra att satsa hårdare utomlands i länder med annorlunda regler och ändå dela ut vinsten till aktieägarna. Bara se till att det fungerar någorlunda här i Sverige så att inte PTS blir arga.

Om man ser på prisutvecklingen för mobilsamtal den senaste tioårsperioden så är det bara att konstatera att det har blivit kraftigt mycket billigare att ringa och speciellt i Sverige. Hur mycket annat är det som har blivit billigare under samma period?

PTS gör ett väldigt bra jobb för samhället och för oss konsumenter och under deras vakande öga så gör också operatörerna ett bra jobb, om det blir bra eller dåligt att äga aktier i telebolag eller vart utvecklingen tar vägen och vilka bolag som hittar fler nya sätt att tjäna pengar återstår att se…