Starta ett projekt – förbättra din ekonomi

Det finns en idé eller teori som säger att om man lägger ner 10 000 timmar på något så kan man bli expert (eller iaf väldigt duktig) på detta. Exempel som kan sträcka sig till många olika områden som fotboll, schack, golf, spela ett instrument, tala ett nytt språk flytande etc. Teorin är lite överdriven och delvis felaktig men lite rolig att filosofera runt.

Även om denna teori inte är helt korrekt så kan de flesta nog ändå godta att man kan lära sig väldigt mycket genom att lägga mycket tid på ett visst område. Tid är dock givetvis inte allt när det gäller att bli bra på något då även talang har en stor påverkan. Vissa kan helt klart lära sig saker snabbare och andra långsammare och en del kommer aldrig kunna bli bra på vissa saker.

Nu är inte heller tanken att bli fotbollsproffs genom att lägga 10 000 timmar på att spela fotboll (eller liknande) riktigt vad jag vill ta upp i detta inlägg. Jag vill bara säga att om man lägger ner en del tid på något så kan man lära sig mycket och det finns många bra saker att lära sig för den som bara vill offra lite av sin tid.

Detta gäller självklart även inom ekonomi. Kanske i synnerhet inom ekonomi, med tanke på att sådant man kan lära sig inom detta område kan göra att man sparar eller tjänar en hel del pengar på sikt. Det kan alltså vara värt ganska mycket att offra lite tid för att satsa på att förbättra delar av sin ekonomi.

Sommaren är tiden då man tar lite ledigt och laddar batterierna. Det är viktigt att man tar sig en paus från jobb och slit så att man orkar med resten av året. Man ska helt klart inte ta på sig för många saker under sommaren eller planera in projekt som gör att man måste slita och stressa under hela semestern. Det tjänar man inte på i längden. Att bli utbränd är inte skoj. Dock kanske man kan ta sig tid till ett litet och användbart projekt.

Ett projekt inom ekonomi som förbättrar din privatekonomi

De flesta har möjligheten att förbättra sin ekonomi på något sätt eller att göra något som kan påverka ekonomin positivt. Ibland handlar det om att få bättre ekonomikunskaper rent allmänt, vilket är mycket bra och viktigt, medan det andra gånger handlar om ett mer specifikt område (t ex aktier och investeringar).

Tyvärr är det sällan så att man orkar ta tag i det och sätta sig in i det tillräckligt mycket. Kanske har du t ex funderat på att börja handla med aktier men sen har det inte blivit av för att det känns som att det finns så mycket att lära sig, och du har inte orkat ta steget och börja lära dig. Eller vad det nu kan vara som lockar dig.

Det är just det som vanligen är problemet. Att man inte riktigt kommer igång. Att lära sig aktier på ett bra sätt tar ett tag och det krävs att man engagerar sig ordentligt under en period. När man har sitt vanliga jobb, familjen, kanske träning och allt som finns runt omkring så kanske man helt enkelt inte orkar komma igång. Eller så börjar man läsa lite ett par kvällar för att sedan se allting rinna ut i sanden när man inser hur mycket annat man har som pockar på uppmärksamheten.

Av det här skälet förespråkar jag att starta ett litet men målmedvetet projekt i sommar. Någon typ av projekt som går ut på att bli bättre på eller lära sig något inom ekonomi. Om det nu är att förstå sin privatekonomi rent allmänt, att göra ordentlig budget och hålla efter den, olika typer av investeringar såsom aktier, fonder eller valutor eller något helt annat är upp till dig. Ta något som du skulle vilja titta närmare på och kör på det.

Du behöver inte lägga supermycket tid – bara hålla fokus

Det här med att du måste lägga 10 000 timmar för att bli expert på något är som sagt inte helt korrekt. Det varierar ganska mycket hur många timmar en person måste lägga på något för att bli riktigt bra. Men nu siktar vi inte heller på att bli experter på något utan bara på att lära sig något nytt och bli hyfsat bra på det. Då behövs det inga 10 000 timmar.

Tänkt dig att du skulle lägga ner minst 50 timmar på ditt sommarprojekt. Det är 2 timmar om dagen i 25 dagar, alltså ungefär en månad. Något som jag skulle kunna tänka mig att sätta mig in i bättre är aktier, då det finns god potential till avkastning och det är ett spännande och roligt sätt att tjäna pengar. Det finns dock ganska mycket att sätta sig in i – fundamental analys, teknisk analys, företagens rapporter, att förstå börsen, riskspridning, långsiktiga och kortsiktiga investeringar etc.

Det är inget man lär sig på ett par kvällars googlande. Det krävs mer tid och engagemang. Om jag hade 50 timmar att lägga på detta och t ex lade upp det så att jag spenderade två timmar varje kväll innan läggdags i 25 dagar (alternativt 1 timme varje kväll i 50 dagar) så skulle jag hinna lära mig ganska mycket. Jag skulle kunna läsa på om olika analysmetoder och sätta mig in i grunderna, studera börsen och förstå vad som påverkar aktiekurserna osv.

50 timmar är inte så mycket och det går att avvara den tiden. Du kan själv bestämma hur mycket tid som är lagom för ditt projekt och projektet i sig kan vara både stort och litet. Ett litet projekt kan t ex bara vara att måla om förrådet eller att gå till gymmet minst två gånger i veckan. Det viktiga med ett projekt är att komma igång och faktiskt göra det och sen att hålla ut och göra klart det man har bestämt sig för.

Några viktiga punkter för ett lyckat projekt är följande:

  • Sätt tydliga mål för vad du vill uppnå. Målen bör vara realistiska och gå att uppnå inom den tidsram som du väljer. Har du bra och realistiska mål så bör du kunna uppnå dem och du kan vid projektets slut se att du har åstadkommit något.
  • Delmål är också bra. Slutliga målet kan vara att lära sig att handla med aktier men på vägen kan man ha flera delmål, som hjälper till att ge struktur och uppdelning av projektet. Du kan t ex ha som delmål att lära dig fundamental analys, teknisk analys, att tolka rapporter / nyckeltal osv. Detta gör att du får en slags att-göra-lista som hjälper dig att hålla dig på spåret och du kan även känna att du kommer någon vart varje gång du klarar ett delmål. Detta är extra viktig vid lite större projekt.
  • Sätt en lagom längd på projektet. Att köra ett projekt som håller på i flera år är riskabelt då man ofta tappar sugen efter ett tag, om man inte ser klara resultat. Det är bättre att göra lite kortare projekt med kortsiktiga mål och se till att avsluta dem. Du kan köra igång ett nytt projekt när det första är klart om du känner suget att fortsätta.
  • Kom igång på allvar. Det är lätt att ha ett nyårslöfte som t ex säger att man ska börja träna och bli nyttig etc men att man sedan inte kommer igång mer än att man går på gymmet ett par gånger. Ett projekt behöver inte ha allt för tuffa mål eller vara superstort men för att man ska lyckas måste man bestämma sig för att köra på det helhjärtat och att sedan verkligen komma igång.
  • Utvärdera ditt projekt och din egen prestation i efterhand. När du är klar bör du fundera på hur det gick för dig och projektet. Lyckades du uppnå dina mål? Hur bra gick det att utföra de uppgifter du gav dig själv? Vad gjorde du bra och vad var mindre bra? Hur kan du förbättra till nästa gång? Utan en utvärdering har du förlorat en ganska viktig del av projektet. Man vill lära av sina erfarenheter (och misstag) så att man kan bli bättre i framtiden. Så utvärdera och var kritisk, men ta även med dig det du gjort bra och klappa dig på axeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *