Spara pengar till sommaren

Med den här rubriken menar jag att du ska spara pengar under året för att använda under sommaren, inte att du ska spara in pengar under sommarmånaderna. Även detta kan givetvis vara trevligt men skulle i så fall bli en helt annan artikel. Det jag tänker på är att sommaren kan bli en dyr historia och då är det bra om man har pengar undanstoppade just för detta ändamål.

En stor och viktig princip inom privatekonomi är att det är väldigt bra att lägga undan pengar / spara pengar till sådant som man vill köpa eller göra i framtiden. Genom att spara pengar till ett framtida köp så gör man flera bra saker samtidigt. För det första så är man duktig som planerar sin ekonomi, man är ansvarsfull och man minskar riskerna.

För det andra så undviker man att hamna i en situation där man behöver använda lån eller krediter för att köpa det man vill ha eller betala för det man vill göra. På så vis kan man undvika att betala extra pengar i form av ränta och avgifter, som ett lån eller avbetalningsköp innebär. Och man minskar som sagt risken för att dessa krediter påverkar ens ekonomi negativt.

Låna alltid dyrare och en onödig risk

I praktiken innebär detta att om man skulle vilja köpa en robotgräsklippare eller en tv osv för 10 000 kr så är det mycket bättre för dig och din ekonomi om du kan spara undan 2 000 kr i månaden under 5 månader (tills du når målet på 10 000 kr) och sedan köpa produkten, jämfört med att inte spara alls och låna 10 000 kr.

Den enda uppenbara fördelen med att låna pengarna och köpa är att du kan få produkten direkt och inte behöver vänta i fem månader. Men det finns många nackdelar. Ett lån på 10 000 kr kan kosta dig en hel del extra beroende på vilken ränta du får och vilken återbetalningstid du har.

Man skulle kunna säga att skillnaden mellan att låna och att spara pengarna i förväg är att i det ena fallet måste du lägga undan pengarna i förväg och i andra fallet betalar du in dem i efterhand, plus ränta och avgifter. Den som kan planera och hålla sig i ett antal månader från att köpa det han / hon är sugen på kommer att ha ett klart bättre utgångsläge än den som inte klarar av att vänta när köpsuget kommer.

Om du sparar pengar till något har du ingen risk alls. Innan du börjar spara så avgör du givetvis hur mycket pengar du har råd att lägga på detta sparande i din månadsbudget. Har du 2 000 kr extra att lägga undan till detta ändamål så gör du det. Har du inte de pengarna så får du välja ett lägre belopp och vänta lite längre innan du kan köpa det du vill ha.

Om det sedan skulle hända något som gör att din ekonomi förändras, så att du inte längre har råd att lägga 2 000 kr per månad så kan du enkelt bara sluta spara pengar, antingen bara för en månad eller två eller avbryta helt. Du kan dessutom alltid också ta tillbaka de sparade pengarna om du verkligen skulle behöva använda dem till något annat.

Den som istället lånar och köper direkt har inte samma lyx. När man har ett lån eller kredit så måste man betala amortering plus ränta varje månad. Om det blir problem i ekonomin då så har man klart mindre flexibilitet för att lösa detta. Betalningarna måste fortsätta även om du råkar ut för ekonomiskt krångel. Enda lösningen är i princip att sälja det som du köpt så att du kan återbetala ditt lån, men det funkar inte alls om du använde pengarna till t ex en resa eller tjänst som redan är utnyttjad. Då sitter du fast och måste lösa situationen.

Sommaren kan bli dyr och därför bör man spara i förväg

Förhoppningsvis är det många som faktiskt sparar i förväg till olika större köp osv. Jag vet att det finns ganska många som lånar pengar till sådana saker men det finns också många som är ansvarsfulla och som lägger undan pengar till saker, så att de kan köpa dem kontant istället för att handla på kredit.

Dock är det kanske inte alla som tänker på att man behöver lägga undan pengar inför sommaren också. Det mest uppenbara som äter pengar under sommarmånaderna är givetvis en resa. En utlandsresa kan bli kostsam. Det kan lätt gå på 20 – 40 000 kr att resa med sin familj en vecka till något trevligt turistmål.

Detta bör man givetvis spara till i förväg genom att lägga undan lite pengar varje månad. Om du vill göra en resa varje år, som t ex kostar runt 30 000 kr så innebär det att du måste börja spara till nästa års resa direkt efter att du har betalat för detta års resa och då måste lägga undan 2 500 kr per månad till detta.

Det finns dock även många andra saker som kostar pengar under sommaren och som man kanske inte tänker på, eftersom det inte handlar om en stor specifik sak. Alla mindre resor man gör kostar pengar, t ex en övernattning på hotell i annan stad. Där ryker snabbt 5 000 kr för hotellrum, mat, transport och lite annat (plus minus någon tusenlapp beroende på hur många ni är osv givetvis).

Det kan tänkas att ni äter ute mer under semestern, eller att ni dricker mer alkohol. Kanske köper ni sommar-relaterade saker som normalt inte finns med i budgeten (böcker, spel, leksaker, badprylar, sommarkläder osv). Allting kostar pengar och alla pengar som spenderas som inte finns med i den vanliga budgeten kommer att bli extra kostnader där pengarna måste tas någonstans.

Jag föreslår därför att du bör fundera igenom vad du kan tänkas vilja göra under en normal sommar / semester. Gör en uppskattning av aktiviteter och deras priser. Räkna in resor men även andra saker som kostnader för bränsleförbrukning (om du tror att ni kommer köra omkring i Sverige mer än normalt), mat och dryck, restaurang-, café och barbesök, konserter, biobesök, leksaker / spel / böcker och allt annat som kan kosta pengar utöver vad som är normalt för en vanlig månad på året.

Räkna fram vad det kan tänkas kosta extra under sommaren jämfört med andra månader och använd denna summa som underlag när du räknar på ditt sparande. Om du tänker dig att en sommarmånad kan tänkas kosta i snitt 5 000 kr mer än andra månader så kanske du också vill försöka spara lite pengar varje månad under året för att få ihop dessa pengar.

På så vis behöver du inte ta de pengarna från något annat konto eller låna pengar när sommaren väl kommer och då kommer du ha större trygghet i din ekonomi, minska risken för extra kostnader för t ex lån och rent allmänt förmodligen vara gladare och mer avslappnad under semestern, eftersom du slipper oroa dig för pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *