Risken med att hoppa på framgångsrika aktier

Väldigt många svenskar har måttlig kunskap om aktier och måttligt intresse. De kanske gärna skulle vilja äga aktier men lägger inte ner tillräckligt med tid eller kraft på att sätta sig in i bolagen och att göra valen utifrån bra data.

Det är då lätt hänt att man istället köper aktier utifrån rekommendationer i ekonomitidningar, från vänner eller utifrån vad som har gått bra tidigare (och som det skrivs om i tidningarna). Detta kan säkerligen också funka ibland men om det går vägen är det ofta baserat på tur / slumpen.

Följande scenario är vanligt. En aktie går väldigt starkt under en lång tid. En person som inte har ägt aktien alls under den här perioden, för att personen inte hade koll på att hen borde äga den, köper på sig aktien för att det skrivs mycket om bolagets framgångar och att den starka kursutvecklingen.

Personen i fråga har inte analyserat bolaget för att avgöra om det ser bra ut för framtiden och inte heller direkt gjort några andra undersökningar för att klura ut om det är ett bra köp. Kanske har hen på sin höjd tittat på rekommendationerna från banker och börsprofiler för att se om de säger köp, behåll eller sälj.

I det här läget kan köpet ändå visa sig vara riktigt bra. Bolaget kan fortsätta starkt och det kan finnas mycket kvar att ge för aktien. Men det kan även visa sig att den börjat nå toppen och kommer att gå sämre framöver. Eller kanske den har mer att ge på lång sikt men har en dålig period på kortare sikt. Hur det blir avgörs mestadels av slumpen, för personen som köpte aktien har definitivt inte gjort någon bra analys av framtiden för aktien innan köpet.

Exempel på osäkerheten kring aktier

Tittar man t ex på Evolution Gaming så har den haft en fantastisk utveckling de senaste 2-3 åren. Aktien har gått upp 882 procent ungefär på tre år. Folk kan helt klart ha köpt på sig Evolution i slutet på 2020 bara för att den har gått så bra och fått mycket uppmärksamhet. Och det är fortfarande ett bra köp eftersom den sedan fortsatte upp som en raket i början av 2021.

Men någonstans brukar det också ta stopp sen. Det är bara svårt att veta när den dagen är kommen. Speciellt om man inte är så insatt i bolaget, branschen eller aktier rent allmänt. Då har man få bra sätt att avgöra när det börjar närma sig toppen. I maj landade Evolution på 1671 men har sedan dess inte alls haft någon speciellt bra resa. Idag ligger aktien på 1 396 och har haft det ganska kämpigt.

Samtidigt som det har gått trögt för Evolution så har många pratat om hur bra bolaget är och att framtiden bör vara ljus för dem. Men det finns även ett och annat problem. Aktien har fortfarande flera köprekar samt de som säger behåll. Ingen tycker att man bör sälja.

Det finns troligen en hel del som köpt på sig Evolution för första gången i maj eller efter det och som hoppats på att aktien ska fortsätta på samma fina sätt som den har gjort hittills. Utan att egentligen ha några starka belägg för att det borde bli så. Vanliga sparare som följer strömmen och som ser bolag med bra utveckling och helt enkelt räknar med att det kommer fortsätta gå uppåt. Detta innebär alltid en risk.

FOMO finns helt klart på börsen – man vill inte missa mer uppgång

Många som inte har ägt Evolution Gaming och liknande bolag som gjort en stark resa med sin aktie de senaste åren är avundsjuka på dem som har ägt bolagen under den här perioden. Många tänker nog också att nu är det kanske dags för mig att också hoppa ombord och få smaka på en del av kakan. Men när man kommer sent till festen så kanske det inte finns någon kaka kvar att smaka på.

Man ska givetvis inte glömma att de som var med på Evolution och andra liknande bolag tidigt troligen också var med för att de såg potentialen och tog en chans. Det är så börsen funkar för det mesta också. Någon tittar på bolagen och gör en analys av dem och gissar hur de kommer att gå framöver. Och sen chansar de med sina pengar. Det är alltid en risk att investera eftersom att man aldrig kan veta säkert hur det kommer att gå.

Med lite tur går det som man hoppas och så börjar man tjäna pengar. Det är detta som många av de “lata” Svensson-investerarna inte förstår. Att de som gör bra pengar oftast inte gör det av ren tur, utan för att de har gjort jobbet och satt sig in i aktiemarknaden och i bolaget. Och att de även tagit en risk med något som ännu kanske inte har nått de stora framgångarna. Att komma in sent i ett bolag som har gått bra länge kan gå vägen men det kan också innebära att man missat uppgången och bara får vara med på vägen ner igen.

Om du inte är insatt i börsen – köp aktier på rätt sätt

Det finns givetvis inte som säger att man inte kan investera i aktier även om man inte vill sätta sig in i börsen och dess bolag så mycket. Det går fint, men man får då vara lite extra försiktig och satsa på stabila bolag. Samt att man räknar med att man inte kommer att pricka in de stora vinnarna alls lika ofta som de som är mer aktiva. När man inte vill göra det jobbet eller har intresset så kommer det att vara svårare.

Ofta är det troligen bättre att köpa fonder än aktier i det läget och om man vill köpa lite aktier som extra krydda så ska man vara lite försiktig med sina val, hur mycket pengar man lägger samt ha måttliga förväntningar på avkastningen.

Ta aktier med lite lägre risk. Sprid ut pengarna över flera aktier. Köp inte för allt för mycket pengar och använd pengar som du är beredd att förlora. Bli inte sur om det går ner lite ibland eller om du inte lyckas pricka in alla de stora kursrusningarna som en del andra verkar göra.

Följ heller inte alla rekommendationer blint och framför allt – hoppa inte på alla aktier som har gått väldigt bra tidigare med tanken att de måste fortsätta uppåt på samma vis även framöver. Ett väldigt klassiskt talesätt inom investeringar är att historisk avkastning inte är bevis / indikation på framtida avkastning. Förr eller senare stannar tåget, om än tillfälligt.

Jag har själv köpt lite Evolution och även Embracer i år, samt några aktier till. Jag har mestadels haft fonder tidigare och inte varit så insatt i börsen eller bolagen och har även jag delvis köpt dessa aktier eftersom att de har gått starkt och sett ut att vilja fortsätta uppåt. Bevisligen har detta inte varit fallet under sommaren och jag har fått lära mig att det kan vara dumt att hoppa på tåget för sent.

Jag tror ändå på bolagen på lång sikt och räknar med att behålla mina positioner i flera år. Det är också ett bra tips. Satsa långsiktigt och med pengar du kan ha låsta under en längre tid, inte pengar du behöver den närmaste tiden. Nu kan jag vänta ut de (förhoppningsvis) tillfälliga sämre tiderna och med lite tur få bättre utdelning i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *