Håll ögonen på dina fasta kostnader

När man läser tips på hur man ska ta hand om sin privatekonomi så finns det ofta med att man ska göra vad man kan för att hålla nere sina fasta kostnader – vilket är boendekostnader, lån, försäkringar, abonnemang och annat som alltid återkommer och där kostnaden är fast och inte beror på hur du gör en viss månad (vilket matkostnader och el t ex gör).

För att vara duktig här bör man jämföra och pruta så gott det går, så att man kan få en bra deal och inte behöver betala för mycket. Det är t ex bra att jämföra olika långivare innan man lånar, jämföra försäkringar och försäkringsbolag innan man väljer försäkringar och likadant med t ex mobilabonnemang och bredband. Att kontakta olika banker och att pruta på bolånet är ju ett av de bästa tipsen som finns för att hålla de fasta kostnaderna nere.

Eftersom att det är ett så hett tips har nog även fler och fler börjat bli duktiga på detta. Vi svenskar är allmänt duktiga på att jämföra priser och vi blir bättre och bättre, speciellt när Internet blivit en del av vardagen. Nästan alla jämför priser på TV (och de flesta andra dyrare saker) på nätet innan de köper.

Det finns dock något som man ofta missar men som egentligen är nästan lika viktigt. Det är att följa upp sina jämförelser med regelbundna genomgångar med något eller några års mellanrum. Att jämföra banker och förhandla om boräntan första gången man tar bolån är bra, men om man inte också sedan följer upp och kollar att den ränta man själv har står sig efter ett år eller två, så finns risken att den bra deal man hade sakta försvinner in i dimman.

Saker förändras och du måste hålla dig uppdaterad

Du kan mycket väl ha fått en superbra deal första gången du skaffade ditt bolån eller tecknade dina försäkringar. Försäkringsbolaget du valde kanske var billigast just då eller hade någon annan stor fördel. Men två år senare är det inte säkert att förutsättningarna är desamma.

Har man rörlig ränta så kan den ändras med tiden och vissa banker kan höja mer än andra. Det kan också vara så att snitträntorna hos bankerna blir lägre i förhållande till listräntorna med tiden och att din ränterabatt inte alls är så attraktiv idag som den en gång var.

Något som är helt klart är att saker och ting ändras och det kan mycket väl vara så att det finns en bättre deal någonstans idag än det gjorde den dagen du skaffade lånet / försäkringen / abonnemanget. Kanske för att den aktör du valde har blivit dyrare eller sämre. Kanske för att konkurrenterna har blivit billigare. Kanske för att nya aktörer har dykt upp med ännu bättre erbjudanden.

Låt inte slöhet eller slentrian ta över

Om du skulle göra en ny genomgång av fasta kostnader såsom bolån, försäkringar, vanliga lån och olika abonnemang så är det ganska troligt att någon eller några saker kan få ett bättre pris hos en annan aktör.

Det är lätt att tro att bara för att man vid första tillfället gjorde en jämförelse och kollade upp priser, ska ha gjort det bästa valet för all framtid. Och att man aldrig mer ska behöva göra en genomgång eller byta aktör. Jag vet själv att det är fel då jag vid ett flertal tillfällen har justerat fasta kostnader i efterhand.

Som exempel skaffade jag nyligen en ny bil och därmed en ny bilförsäkring, vilket jag skrev om i ett tidigare inlägg här på sidan. För att sammanfatta den historien så valde jag mitt gamla försäkringsbolag rakt av, utan att jämföra något, för att hade varit billiga förra gången och jag trodde att de skulle vara bra även nu. Jag tog för givet att de skulle ha liknande eller bättre priser än majoriteten av försäkringsbolag och jag var bekväm av mig eftersom jag har alla andra försäkringar samlade hos dem.

Dock hade jag fel och det visade sig att min helförsäkring hos dem slutligen blev ca 1 700 kr dyrare per år än hos de flesta stora konkurrenterna. Nu får jag stå detta kastet och sitta fast med en dyrare bilförsäkring i ett år framöver.Det hade inte behövts speciellt mycket för att verkligen undersöka marknaden.

Jag hade kunnat kolla upp 3-4 av de andra stora försäkringsbolagen och deras priser för min nya bil. Antingen genom att gå in hos var och en av dem och kolla manuellt eller genom att använda någon jämförelsetjänst. Exempelvis Insplanet har en bra jämförelse när det gäller bilförsäkring och jämför försäkringar inom samtliga områden.

Bolånet viktigt att ha koll på

Ett annat exempel är när jag kollade på min boränta efter att det hade kommit några räntehöjningar. Jag var nöjd med min ränterabatt när jag skaffade bolånet men efter ett par år så låg listräntan en bit högre än tidigare, samtidigt som snitträntorna faktiskt inte hade rört sig alls. Jag insåg att folk fick större ränterabatter nu för tiden än de fick när jag skaffade mitt bolån och förhandlade om räntan med banken så att jag hamnade i nivå med dagens rabatter.

Detta sparade mig hel en del pengar per år och det var inte krångligt. Det var i princip bara att påpeka det uppenbara och be om en justerad ränterabatt, vilket banken gick med på rakt av. Min gamla rabatt hade alltså inte blivit sämre i sig över åren men den hade blivit sämre jämfört med andra rabatter. Mindre konkurrenskraftig helt enkelt.

Jag skulle gissa att de flesta har åtminstone någonting de kan jämföra på nytt och spara pengar på. Vare sig det är bolån, försäkringar eller andra saker. I vissa fall kanske det handlar om att göra något annat med sina fasta kostnader, t ex att samla några dyra privatlån eller att lösa ett dyrt litet lån. Eller att helt enkelt säga upp ett abonnemang som inte är värt pengarna.

Oavsett så bör man alltid komma ihåg att göra nya genomgångar med jämna mellanrum. Hur länge man ska vänta mellan varje gång kan variera och kanske behöver du inte göra det varje år. Vartannat år kan mycket väl räcka men sanningen är ju att ju snabbare du upptäcker att något inte är så bra som det kan vara, ju mer pengar kan du spara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *