Jag står inför ett spännande steg i mitt förhållande då det har gått så långt att det är dags att flytta ihop. Det är en blandning av förtjusning och skräck kan man väl säga eftersom jag bott ensam ganska länge nu och är van att ha min lägenhet för mig själv. Det finns både fördelar och nackdelar med att flytta ihop med någon men givetvis är det mestadels fördelar. Att få leva med en person som man tycker mycket om är ett väldigt starkt argument för att bo tillsammans.
Ofta flyttar man ihop för att man är kära och för att man vill vara tillsammans så mycket som möjligt. Kanske man ändå spenderar så pass mycket tid hemma hos den ena eller andra att man lika gärna kan bestämma att båda två bor där tillsammans istället för att ha två separata hem. Sen finns det även de mer praktiska skälen till att flytta ihop.
Ekonomiskt är det ofta fördelaktigt att bo tillsammans med någon jämfört med att bo ensam. Det finns ganska få saker som blir sämre av att bo tillsammans eftersom man delar på alla kostnader istället för att betala allt själv. Ifall man bestämmer sig för att flytta till en helt ny lägenhet eller ett hus etc som är dyrare än den gamla bostaden så kan det ju hända att hyra och sådant blir dyrare men då får man förhoppningsvis även mer för pengarna så att det jämnar ut sig.
Tjänar / sparar bra på att bli sambo
I mitt fall blir det väldigt bra ekonomiskt att flytta ihop med min flickvän. Planen är att vi ska bo i min lägenhet och därmed behöver jag framöver bara betala halva hyran, som är ganska dyr ska sägas. Andra fasta kostnader som vi kan dela lika på är t ex tv, Internet och el – sådant som vi båda använder och vill ha tillgång till. Andra par kanske vill dela andra eller ytterligare kostnader men för vår del är det huvudsakligen dessa saker som vi båda skulle utnyttja likvärdigt.
Eftersom jag redan nu betalar min dyra hyra själv och även tv, Internet och el så skulle dessa kostnader halveras och det skulle göra att jag kan spara upp mot 3 600 kr varje månad. Det är ganska mycket pengar att spara in per månad när man är en vanlig knegare utan någon direkt hög lön. Jag kan se framför mig hur jag kan använda alla dessa extra pengar på lite trevliga saker och för att spara ihop till en större buffert.
Om man letar efter saker som kan bli dyrare eller sämre när man flyttat ihop så vet jag inte om det finns så mycket. Givetvis blir vi två som delar på samma yta som jag tidigare hade själv men så länge jag inte har något problem med detta så kan jag inte hitta många nackdelar i övrigt. Maten kommer ju klart bli dyrare när man är två men vi hade båda tidigare våra egna matbudgetar och jag skulle tro att om vi äter tillsammans så kommer det bli billigare totalt än tidigare, så jag kommer inte förlora några pengar där.
Den som levde billigt tidigare får ta smällen
Jag som har en dyr lägenhet och en del olika fasta kostnader tjänar på att dela bostad med någon som tar hälften av de fasta kostnaderna. Den som dock lever billigt, t ex har en billig lägenhet och få fasta kostnader, kanske dock inte kommer undan lika billigt.
Min flickvän studerar och har en studentlägenhet som kostar 3 300 kr i månaden men där två månader på sommaren är fria från hyra. I hyran hon har ingår även Internet och tv, så dessa kostnader slipper hon. Utslaget på 12 månader betalar hon i snitt 2 750 kr plus lite el som dock inte kostar så mycket.
När hon ska flytta in till mig blir det plötsligt inte gratis Internet och tv längre och hyran (som ju tyvärr är ganska hög) blir faktiskt, även om det bara är halva min hyra som ska betalas, dyrare än vad hon betalade tidigare för hela sin lägenhet på campus. Det innebär att hon går från ca 2 850 kr i månaden (plus eventuella andra småsaker) till ca 3 500 kr – en ökning på ungefär 650 kr. Detta medan jag skrattar hela vägen till banken när jag sparar in hela 3 500 kr. För mig är det alltså en stor vinst medan det för henne är en förlustaffär. Det är inte så jättemycket extra för henne att betala men det är ändå märkbara slantar som ska grävas fram ur en ganska pressad studentbudget.
Nu är inte min plan att kräva min flickvän på riktigt alla dessa pengar eftersom jag vill vara en gentleman och eftersom jag vet att hon studerar och har en begränsad ekonomi (plus att jag har en stabil ekonomi). Det var huvudsakligen för att demonstrera hur vår privatekonomi påverkas som jag lade fram de fulla kostnaderna för saker och ting. Exakt hur det fördelas får vi komma fram till lite senare medan vi bråkar om färgen på kuddarna och vilken sida av sängen vi ska ha.
Att tänka på när man flyttar ihop / delar ekonomi
Att flytta ihop är en ganska “big deal” och det är många som flyttar ihop med någon för första gången. Det krävs att man tänker igenom saker och ting så att man inte stöter på problem. Det kan bli jobbigt om man ska dela ekonomi med någon (t ex gemensam hyra och vissa räkningar) ifall man inte från början pratat igenom vilka regler som gäller och vem som ska betala vad.
1. Prata igenom allting i förväg – Var klara med hur mycket var och en ska betala. Vad ska ni dela på och vilka kostnader ska fortfarande stå på den enskilde? Ditt mobilabonnemang ska du kanske betala helt själv medan något som tv (och Netflix) ska delas eftersom ni båda kommer titta ungefär lika mycket och ofta.
Även om det kan kännas oromantiskt och lite drygt att prata ekonomi när man är på väg att flytta ihop så blir det mycket lättare längre fram när ni båda har full koll på vad som förväntas av er och hur mycket pengar som måste betalas ut varje månad. Det finns inget tråkigare att bråka om än ekonomin.
2. Vem ska bostaden stå på? – Flyttar ni in till en befintlig bostad så kanske den fortsättningsvis kommer stå på den person som bodde där från början. Det är ganska logiskt men ni kan givetvis bestämma annorlunda om ni vill. Ska ni dock flytta in i en ny lägenhet är det frågan den ska stå på? Ska ni båda stå på t ex en bostadsrätt måste ni sälja den gemensamt och dela på pengarna. Då kanske en av er måste köpa ut den andra eller så får ni sälja ifall förhållandet mot förmodan skulle ta slut.
3. Hemförsäkring – En hemförsäkring täcker in alla som bor på samma adress så ifall ni har varsin hemförsäkring och flyttar ihop så behöver ni bara behålla en av dem, annars har ni dubbelt skydd och försäkringar brukar inte gälla dubbelt så det är slöseri med pengar. Kolla vilken hemförsäkring som är bäst och billigast och behåll denna, säg upp den andra. Dela på kostnaden om ni vill.
4. Gör upp rutiner och dela ansvar – För att lyckas med en gemensam ekonomi krävs att man samarbetar och kommunicerar. En helt gemensam ekonomi kräver klart mer än om man bara bor tillsammans och ska dela några få räkningar men i övrigt har separat ekonomi. Det kan dock vara väldigt bra att göra upp rutiner och se till att båda är med på vad som ska göras.
En av er kanske kan få ansvaret för att betala in alla räkningar men det måste då finnas rutiner för hur den andre ska föra över pengar i tid och hur mycket etc. Det är även bra om den andre har insyn i dessa betalningar och vet hur man gör ifall det dyker upp en situation där han / hon måste hjälpa till. Ju mer man delar på ansvaret ju mer sällan blir det fel och det är även tryggare.
Ifall någon annan har bra eller dåliga erfarenheter av att flytta ihop med någon, att vara sambo eller att flytta isär etc och har någon ekonomisk koppling är ni välkomna att lämna en kommentar och några tips!
Lycka till! Det är härligt att vara kär! Var dock inte “snäll” pga gratis umgänge. Antar att ditt boende är värt ett par hundra mer per månad än studentkorridor. Så länge du inte gifter dig, blir du inte blåst på kontraktet. Om du är jättekär, dvs vill gifta dig, var beredd på att gå till banken och lös ut henne med hälften av dina tillgångar om hon är missnöjd.
Vore det inte naturligare att se den gemensamma ekonomin från en win-win perspektiv.
Dvs besparingen pga sammanflyttningen borde delas, 50:50 eller i proportion till tidigarekostnad tex.
Du har en klar poäng där Ulf. Visst vore det schysst att dela “vinsten” lite om man säger så. Nu räknar jag med att själv stå för tv, Internet och troligen det mesta av maten osv just eftersom tjejen har det ganska snålt som student. Kanske går att göra nån ännu bättre deal, får se vart det bär hän. Tack för era kommentarer!
Tänk om jag hade varit lika insiktsfull som ni verkar vara när jag flyttade ihop med min man som ung utan några större utgifter än hyra och busskort. Min blivande sambo tyckte att det var ide eftersom vi skulle dela på alla utgifter. Men jag minns fortfarande chocken över hur lite pengar jag fick över när jag blev sambo med honom och fick delad ekonomi. Det var inte bara det dyrare boendet, utan även att han hade så mycket saker. Bilar, tv och andra grejer som hela tiden gick sönder och skulle fixas eller köpas nytt. Sånt som jag tyckte att man kunde klara sig utan. Såvisst, högre levnadsstandard, men mycket mindre pengar och mindre frihet att göra vad jag ville. Vi gifte oss så småningom. Men jag tror att det är klokt att vara medveten om att det blir skillnad och prata om det. På så sätt undviker man både bråk och besvikelser.
Jag och min sambo har ett system som funkar bra och som jag rekommenderar till alla som ska bli sambos.
Vi har ett gemensamt bankkonto som vi betalar alla räkningar från. Dit sätter vi in så mycket som behövs, proportionerligt till vår inkomst. Vi sätter alltså in lika stor % av vår respektive inkomst (efter skatt) på kontot. Utöver det så använder vi OKQ8 VISA-kort till samtliga köp som inte är uppenbart privata (t.ex. hobby och kläder). Vi har ett varsitt kort kopplad till samma kredit och räkningen betalas alltid i sin helhet så vi betalar aldrig någon ränta. Dessutom ger det 1% bonus (i cash) på alla köp vilket blir mer än man tror när man summerar dem.
Eftersom vi har köpt en bostadsrätt tillsammans så är bostadsbiten lite annorlunda för oss än för er men jag tycker att i fallet med hyresrätt så bör den som står på kontraktet (och därmed får behålla bostaden om ni separerar) betala lite extra för den tryggheten för att det ska kännas helt rättvist. Exempelvis en fjärdedel av hyran extra in på det gemensamma kontot.
Kom också överens tidigt om hur mycket ni ska spara varje månad, hur de gemensamma sparpengarna ska placeras och under vilka omständigheter de får användas.
Bra att ni pratar igenom hur ni ska lösa ekonomin innan ni flyttar ihop – en av de vanligaste anledningarna till skilsmässa är just bråk om den gemensamma ekonomin. Dessa bråk är också lätta att förebygga just genom att prata igenom hur man vill ha det innan. Viktigt är att båda är nöjda med lösningen så att ingen går runt och är missnöjd i tysthet. Sedan kan det ju också vara så att en bidrar mycket mer när det kommer till hushållssysslor och det är också bra att ta hänsyn till när man diskuterar den gemensamma ekonomin.