Det finns redan en hel del bra blogginlägg med spartips, som tar upp hur man kan förbättra sin privatekonomi genom att spara in pengar på olika saker. Du kan även läsa lite mer om sådant i avdelningen som heter Spartips. Där finns lite blandade bra tips som du kan få hjälp av.
Läs även äldre inlägg inom samma ämne:
Många bäckar små – Om hur många mindre insparade kronor kan göra stor skillnad.
Trimma din privatekonomi – Blandade tips på hur du kan förbättra din ekonomi.
Att ha en bra och överskådlig privatekonomi är viktigt och det är inte alltid man behöver spara in pengar. Ifall ekonomin går runt utan några bekymmer redan nu behöver du inte nödvändigtvis ge dig på de här spartipsen – de är främst för dem som känner att det finns lite dåligt med pengar varje månad och som skulle vilja trimma lite. Dock finns det ju inget som säger att du inte kan titta igenom tipsen och se ifall du slänger onödiga pengar i sjön.
I det här inlägget tänkte jag ta upp några riktigt bra tips som är hyfsat enkla att genomföra men som ändå kan göra markant skillnad i plånboken. Tipsen kommer att variera från riktigt enkla tips till några som fortfarande är enkla att göra men som kanske tar lite mer tid (men som är värda besväret).
1. Ta dig tid att jämföra kostnader för dyra poster
Det här är ett ganska vanligt tips men det är också ett tips som ger riktigt mycket. Huvudsakligen handlar det om försäkringar, elavtal, lån och krediter och liknande kostnader som kan stå för en ganska stor del av utgifterna i privatekonomin.
Det är ofta lätt att man inte orkar ta tag i det här med att undersöka marknaden och jämföra priser. Kanske jämförde man en gång när man skaffade sin försäkring eller valde elbolag för ett antal år sedan men har inte gjort några förändringar sedan dess. Man ska dock inte bli för bekväm och bara låta det vara utan aktivt kolla om det finns något bättre där ute.
Om du bara tar dig tid (några timmar en söndag) kan du kolla om det finns bättre och billigare alternativ som är lika bra som vad du har idag. Genom att byta kan du spara riktigt bra med pengar varje år eftersom dessa kostnader ofta är bland de större.
2. Planera maten
De flesta planerar väl sin mat i någon utsträckning men om du vill spara pengar kan detta vara ett bra tips som faktiskt är enkelt att göra samtidigt som det är ganska trevligt i övrigt också. Om du planerar veckans mat kan du först och främst storhandla, vilket gör att du kan åka till en stor och billig matbutik och du kan köpa in det du behöver för veckans mat.
Om du planerar kan du välja att försöka vara lite ekonomisk i dina val av rätter. Kanske kan du välja in några lite billigare rätter i menyn varje vecka och göra ett medvetet val att tänka ekonomiskt när du sätter ihop din meny. Du kan även titta över vilka erbjudanden och rabatter som finns en viss vecka och försöka utnyttja några av dem.
Att storhandla är också bra av andra skäl. För det första blir det svårare att få till en bra och prisvärd måltid om man improviserar. Då väljer man ofta nåt man är sugen på eller som är smidigt framför nåt som är billigt. För det andra är det lättare att undvika att köpa en massa extraprylar när man storhandlar jämfört med om man går till affären många gånger under veckan.
Att planera sin mat kan även innefatta två andra saker – att äta ute och att göra matlådor. Detta kunde vara två separata spartips men jag klämmer in dem här. Genom att äta ute mindre ofta sparar man pengar. Genom att göra matlådor till jobbet kan man också spara pengar. Ifall du planerar maten hemma bättre kan detta som en bonus leda till att du äter ute mer sällan och lättare kan få till matlådor att ta med till jobbet. Då blir det ännu bättre och billigare.
3. Kör som ett sparproffs – inte som en biltjuv
Något som du kan påverka ganska enkelt är hur du kör din bil. Bilen är i sig ofta en ganska stor bov när det gäller utgifter och det finns också ett antal spartips som rör bilen. Det jag tänker ta upp den här gången är enklare saker, som hur du kör din bil och vad man kan göra för att kunna köra mer ekonomiskt.
Rätt förutsättningar är viktigt när man ska köra. Det innebär helt enkelt att bilen är i bra form. Kontrollera lufttrycket i däcken då fel lufttryck kan göra att bilen drar onödigt med bensin. Är däcken slitna kan detta också påverka, så nya däck är inte bara en säkerhetsfråga utan även ekonomiskt i längden. Likadant kan du koppla av takboxen ifall du inte behöver den eller plocka ut onödigt tunga saker ur bagaget då sådant påverkar bensinförbrukning också.
Del två handlar om att köra ekonomiskt. “Planera körningen” är ett fint uttryck. Det innebär t ex att du ska försöka att inte accelerera onödigt snabbt eller bromsa när du lika gärna kan utnyttja farten du har. Ju bättre du blir på detta ju mindre onödigt stoppande och gasande, vilket sparar pengar i längden. Du bör motorbromsa om möjligt och köra på en högre växel, vilket drar mindre bensin.
Många gånger kan man troligen säga att ju jämnare och finare du kör, ju mindre bensin drar bilen. Om du kör som en biltjuv slänger du bort onödiga pengar. Ett extra tips är att stänga av AC:n om den inte behövs då det minskar bränsleförbrukningen med mer än man kan tro.
4. Rannsaka dig själv – Vad behöver jag inte?
Det är ganska lätt att man slänger bort pengar på både det ena och det andra som egentligen är ganska onödigt. I vissa fall är det lite mer uppenbart och i andra fall är det sådant som man inte ens tänker på. För någon som inte röker känns det givetvis totalt onödigt att lägga tusenlappar på cigaretter varje månad men det är inte helt rättvist att säga till en rökare att sluta röka så vi kan spara lite pengar. Dock finns det kanske andra saker som du kan dra ner på?
Om du har en bra budgetöversikt där du har koll på alla dina utgifter varje månad är det inte dumt att gå igenom den då och då och se vart pengarna tar vägen. Ibland hittar man saker som man betalar av gammal vana men som man egentligen inte behöver. Kanske den där prenumerationen på datortidningen inte är nödvändig längre då sonen slutat intressera sig för datorer och börjat jaga tjejer istället. Kanske tittar du väldigt lite på tv men har ändå det dyra kanalpaketet helt i onödan. Kanske kan du dra ner på godis och kakor och göra plånboken fetare och dig själv lite smalare.
Det finns ofta saker att dra ner på om man verkligen vill. Har man inget behov av att dra ner så är detta kanske en punkt man kan ta lite lättare på men det är samtidigt alltid onödigt att betala för saker man inte utnyttjar. Titta över vilka utgifter som finns som eventuellt är onödiga. Rannsaka dig själv men fråga även resten av familjen ifall de verkligen använder / utnyttjar / vill ha den där grejen som kostar X antal kronor varje månad. Kanske säger de “Nej, det är lugnt”.
5. Kolla över dina lån och krediter
Det här kan delvis kopplas ihop med ovanstående tips om att se över och jämföra dyra utgifter. Dyra lån är ofta en ganska stor post bland utgifterna och det är ganska vanligt att man betalar mer för sina lån än man behöver. Bolånen kan man givetvis förhandla om och arbeta aktivt med, speciellt ifall man har rörlig ränta. Det som jag tänker på i första hand är andra lån, mindre krediter och köp på avbetalning.
Lån kan många gånger vara ganska dyra, speciellt mindre lån med hög effektiv ränta. Har du några sådana lån eller om du har köpt något på avbetalning gnager detta vanligen ganska rejält på månadsbudgeten. Lösningen kan vara att helt enkelt försöka betala av ett eller flera lån så snabbt som möjligt. Börja med det dyraste och jobba dig mot de billigare.
Har du lite lösa pengar kan det vara bra att investera i sin egen ekonomi genom att återbetala en dyr kredit extra snabbt så att man slipper månadskostnaden. Ifall du inte har pengar liggande till detta ändamål kan du börja spara in på andra områden så att du får lite extra över varje månad och sedan använda de extra pengarna till att betala på en dyr kredit.
En annan lösning kan istället vara att ta ett större lån för att betala av de små lånen. Detta brukar helt enkelt kallas att “samla sina lån” och är något banker och andra långivare har börjat marknadsföra mer och mer. Tanken är att du tar ett billigt privatlån med låg ränta och helt betalar av smålån och krediter som har höga räntor och avgifter. Du har då bara en betalning att göra varje månad och det är vanligen klart billigare. Det viktiga är då bara att man använder sitt nya lån för att helt återbetala de gamla dyra lånen och inte slösar pengarna på nåt annat.
Att spara pengar är en konstform
Det finns hur många olika spartips som helst – från riktigt stora, som gör stor skillnad i plånboken, till småsaker som kanske inte ger så mycket i sig men som tillsammans med andra saker kan göra skillnad. Det gäller att vara kreativ när man sparar och det är också väldigt personligt vilka tips som funkar och vilka som inte riktigt passar. Det handlar givetvis om hur ens liv och ekonomi ser ut.
De tipsen jag tog upp ovan är ganska allmänna (och du har säkert hört en del av dem förr i större eller mindre omfattning) men de kan även ge riktigt bra resultat. Har man slarvat lite med sina utgifter och provar tipsen i detta inlägg kan det klirra i kassan. Det är skönt att få mer pengar över varje månad. För dig som vill djupdyka i spartips av alla de slag och kanske hitta mer specifika tips kommer det troligen snart fler inlägg här på bloggen i samma anda och så länge kan du titta in på Panelsök och deras avdelning om att spara pengar. Där finns en hel del tips och guider som kan göra skillnad för din ekonomi.
Ifall du som läser har några bra spartips som kan göra skillnad i plånboken och som du kan tänka dig att dela med dig av uppskattas det givetvis om du lämnar en liten kommentar. Det är alltid välkommet.
Mitt tips är att föra bok över alla utgifter under en eller två månader. Summera sedan utgifterna per kategori (mat, äta ute, bostad, resor, nöjen osv). Då ser du tydligt vilka de stora utgiftsposterna är och vilka man eventuellt skulle kunna dra in på.
Fint konkret tips. Kräver en del disciplin (fast det är väl lite av ett nyckelord när det kommer till sparande) men antar att när man väl kommit in i det så är de inte så värst “besvärligt”.