Trimma din privatekonomi!

stabil-ekonomi

Då var det dags, nytt år och nya möjligheter! Du har tidigare kunnat läsa om att ta kontroll över småutgifterna och hantera löpande utgifter, nu är det dags att trimma de fasta utgifterna i privatekonomin. När jag pratar om fasta utgifter så menar jag allt som ska betalas löpande varje månad, allt från huslån till tidningsprenumerationer.

Eftersom jag använder mig av metoden som beskrivs i fliken hantera löpande utgifter så innebär Januari alltid en nystart och ett bra läge att se över de fasta utgifterna. Det förra årets samlade fastautgifter är genomräknade och månadskostnaden hade förstås stigit för femte året i rad. Nästan allt blir dyrare sakta men säkert så det är helt naturligt och man får trösta sig med att lönerna också stiger något för varje år som går.

Men det är alltid trevligt om man hittar något att trimma bort för att hålla ner utgifterna.

Precis som storföretagen trimmar sina organisationer för att bättre stå emot dåliga tider så kan det vara bra att se över och trimma sin privatekonomi emellanåt för att öka motståndskraften och få en större ekonomiskt rörelsefrihet. Lägre utgifter kan vara det som krävs för att du ska klara av en period av arbetslöshet eller kanske det som avgör om du vågar byta jobb, men det kan också betyda ökat sparande eller möjlighet att få råd till semesterresan familjen drömt om i flera år.

Det här är inget recept som innehåller någon magisk formel för en bättre ekonomi utan det är snarare så enkelt att det krävs ett par timmars jobb och lite sunt förnuft. Se över vart dina pengar tog vägen förra året och ta en funderare för att se om det finns något som är onödigt och som du klarar dig lika bra utan.

Hur ofta kollar du på en film på Viasat eller Canal plus? (Är du sportintresserad finns en ursäkt)

Har barnen växtifrån Disney channel men du vill inte erkänna att det är du själv som fortfarande tycker att phineas och ferb är lite småroligt?

Behövs det största sopkärlet kommunen har att erbjuda fast minstingen slutat med blöja?

Är du fortfarande rädd att grannen ska vinna på Postkodlotteriet om du inte är med? Jag tycker att det är ett bedrövligt spel som snart står för halva Sveriges pappersförbrukning med all reklam, men skyll inte på mig om du går ur och grannen vinner.

Surfplattan har snart tagit över i de flesta hem men du tycker att det är lite gott att ha kvar din lokala dagstidning i pappersformat? (även om du bara hinner läsa den på Lördagar)

Prenumerationer av olika slag är lätt att dra på sig och de kan bli väldigt kostsamma men de är också väldigt lätta att bli av med om man tröttnat.

Så här går det troligtvis att hålla på en stund men du fattar säkert vart jag vill komma, det finns alltid något att banta bort, något som egentligen inte betyder något för ditt välbefinnande ändå.

Fortsätt sedan med elavtal, försäkringar, lån, här finns det oftast något att spara genom att byta eller omförhandla även om det kan krävas en lite större arbetsinsatts. Den som är lite tuff vinner oftast och kan skaffa sig fördelar som inte de mindre tuffa kan, det gäller att vara stenhård när man ska förhandla med banker, elbolag och försäkringsbolag men också när du vill göra affärer med bolag som Telia eller Canal Plus.

För det är precis det som det handlar om, att göra affärer. Din ekonomi och din familj är som ett företag och vill du bibehålla en stabil ekonomi så går det inte att lämna något åt slumpen, alla vill åt dina pengar.

3 reaktion på “Trimma din privatekonomi!

  1. Bloggtips: Gör referenserna till dina tidigare blogginlägg “ta kontroll över småutgifterna” och “hantera löpande utgifter” till länkar. På så sätt får du fler som läser två (eller flera) av dina inlägg, alltså mer läsning av bloggen.
    Bra inlägg annars.
    Själv har jag från och med 1 januari börjat föra bok över alla mina utgifter för att se vart pengarna egentligen tar vägen. Utlägg per kategori, t.ex. hyra, el, mat, utemat, resa, kläder, kläder barn, godis, nöjen med barn, nöjen utan barn (inkluderar även en öl på pubben) osv.
    Kan redan nu konstatera att det kostar alldeles för stor andel av månadens utgifter att äta lunch ute istället för att ta med matlåda.

    • Fixat! Bra bloggtips tack för hjälpen.
      Just matlådor och kostnader för att äta lunch ute har jag tänkt skriva om i spartips, ofta är det skillnader på vad man har för yrke när vi pratar om att äta ute. Industriarbetare och den sortens yrken lunchar sällan “ute” men det är betydligt vanligare att smita iväg till en närbelägen bensinstation och köpa frukost eller middag och kostnaden är nog fullt jämförbar. Det jag vill ha sagt är att det är lätt att inbilla sig att man inte lägger så mycket pengar på utemat eftersom man inte äter på restaurang särskilt ofta men baguetten eller statoilkorven är ju egentligen utemat den med plus att det är också lätt att det slinker med en cola och en godisbit eller en tidning samtidigt vilket ökar kostnaden ganska rejält.

      Det blev ju nästan ett färdigt inlägg det här fick jag se nu, svårt att hejda sig när man väl börjat skriva.

      Kostnaden för ölen på pubben är lätt att blunda för eller i värsta fall glömma helt:) men man måste ju unna sig lite ibland.

      Ha det bra Flute!

      • En sak till bara, jag har ställt in så att jag måste godkänna den första kommentaren från varje läsare och efter en godkänd kommentar så är det bara att kommentera på, kommentarerna visas då direkt.
        Vet inte om den inställningen är idealisk för att få igång diskussionerna men det kändes tryggt att börja så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *