Ta kontroll över småutgifterna.

Det pratas mycket om att skaffa sig en budget och om hur viktigt det är att veta vart pengarna man tjänar tar vägen. Det blir för många aldrig mer än just prat, att verkligen ta tag i sina vanor blir ofta för jobbigt eller något som läggs på framtiden.

Men visst funderar du ibland på vart lönen tog vägen och stör dig på att den tog slut så fort?

Att ta reda på det behöver inte vara särskilt avancerat, det går till och med bra med papper och penna. Att ta reda på vart alla pengar tar vägen från en lön och fram till nästa kan räcka för att identifiera brister och dåliga vanor, det kan också leda till att man får mer pengar över varje månad genom att göra små förändringar som inte kostar något i form av livskvalitet.

Jag har själv testat en enda gång och resultatet blev att jag insåg hur mycket jag slösade bort på helt värdelösa saker och onödiga småköp.

Räkningar och fasta utgifter är lätt att hålla koll på och metoden som beskrivs närmare i fliken Hantera löpande utgifter fungerar utmärkt, men det jag ville ta reda på var vart alla pengar som är kvar efter de fasta utgifterna tog vägen.

Nu finns det appar och datorprogram för den som tycker det är enklare men jag skrev helt enkelt ner varenda inköp jag gjorde under en månads tid och det räckte gott för att få en hyfsad bild av mina konsumtionsvanor.

Det första jag tänkte när jag såg slutresultatet var att det inte är konstig att lönen går åt fort för man får ju nästan inget för pengarna men det kostar att leva så är det bara.

Men det som stack ut var att jag åt allt för mycket dyr skräpmat och att jag brände löjligt mycket pengar på snus. Både snus och skräpmat inhandlas ofta på ställen där det är lätt att slänga med något mer också som en dagstidning eller något gott, vilket i sin tur leder till ännu mer utgifter.

Jag drog ner på de båda mindre nyttiga inköpen och skaffade mig en bättre hälsa samtidigt  fick jag ungefär 1500 kronor per månad att göra något roligare för.

Sett över en längre tidsperiod så blir 1500 kr i månaden en hel del pengar och på fem år helt utan värdeökning växer pengarna till 90000 kr!

Med värdeökning och direktavkastning kan det förstås bli mycket mer pengar och nu har Avanza ett förmånligt erbjudande där de bjuder alla nya kunder på de 6 första affärerna.

Ett riktigt bra tillfälle att börja spara och bygga upp en aktieportfölj alltså.

7 reaktion på “Ta kontroll över småutgifterna.

    • Kan tänka mig att det är smidigt med appar, telefonen är ju alltid med.
      Vad är det för app du kör med? Hade varit roligt att testa.

    • Det är egentligen så enkelt att jag funderade på om jag verkligen kan skriva om det men samtidigt så vet jag att många faktiskt har nytta av att ta reda på vart pengarna tar vägen.

  1. Helt rätt, att dra ned på utgifterna brukar ge en stor hävstång!

    Brukar gå igenom familjens samtliga kostnader en gång per år och väldigt sällan jag märkt att ngt man drar in på påverkar en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *