Många bäckar små..

stabil-ekonomi

Ett vanligt misstag i privatekonomin är att inte se helheten, vad flera sparåtgärder betyder totalt för hushållets ekonomi.

Ofta hör man folk som klagar över ekonomin säga att det inte är någon vits att snåla på småutgifter eller att bry sig om att pruta på bolåneräntan eftersom några hundralappar inte gör någon skillnad för privatekonomin ändå.

Om man lär sig att se hela bilden så blir det en helt annan sak och det är först då man förstår hur otroligt mycket pengar en familj kan spara med väldigt enkla metoder utan att gå miste om något speciellt viktigt.

Jag har tidigare skrivit om att ta kontroll över småutgifterna, hantera löpande utgifter och trimma din privatekonomi plus ett antal inlägg med spartips, bara för att se hur mycket det verkligen finns att spara varje månad tänkte jag visa ett enkelt exempel som förstås inte passar in på alla men det fungerar ändå bra som exempel.

 • Ta med matlådor till jobbet, planera maten bättre – minst 1000 kr
 • Dra ner på snus, spel eller andra kostsamma vanor, är du inte helt perfekt så finns det garanterat något att spara- minst 500 kr
 • Avbetalning på en telefon ink abonnemang, visst får du ringa för en del men det är ändå en kostnad – ca 399 kr
 • Prenumeration på en vanlig dagstidning – ca 200 kr
 • Banta bort några TV kanaler – minst 150 kr
 • Prenumeration på lotter – ca 150 kr

Besparingen blir 2399 kr per månad.

Inte illa, självklart har inte alla en tidningsprenumeration eller en telefon på avbetalning lika lite som att alla snusar, röker eller har någon annan last, men även om inte allt i exemplet stämmer med just din situation så finns det säkert något annat som inte är med som går att dra in på.

Nu är det dags för ett samtal med banken, har du aldrig prutat på bolåneräntan så är det dags att börja med det nu. Enligt en Sifoundersökning som Avanza bank hade beställt 2012 så svarade 26 % att de aldrig prutar på bolåneräntan men av de som försöker pruta så lyckas 9 av 10 och snittrabatten låg på 0,42%.

I dessa tider när bankerna gör ofattbara vinster så borde läget att pruta vara bättre än på mycket länge. Jämför flera olika banker och se till att använd resultatet till din fördel och utnyttja ett bra erbjudande till att trycka hårdare på din nuvarande bank.

LÅN 1 500 000 kr ränta 3,2 % = 48000 kr per år och månadskostnaden är då 4000 kr, om du prutar ner räntan till 2,8 % så blir årskostnaden istället 42000 kr och månadskostnaden 3500 kr. En besparing på 500 kr per månad alltså, inte illa det heller.

En annan viktig sak att tänka på om du har topplån är att om du har renoverat och höjt värdet på ditt hus så kan det vara läge att göra en ny värdering för att kolla om det går att göra om det dyra topplånet till ett billigare bottenlån och på så vis tjäna ytterligare mellan 1-2 % på billigare räntor, detta är vanligtvis inget som banken informerar dig om för de tjänar ju mest på topplånen och därför är det viktigt att du själv tar tag i det.

Har du barn, bil och villa så har du förmodligen ett antal försäkringar och att jämföra mellan olika försäkringsbolag ger nästan alltid en besparing. På grund av hur många försäkringar du har eller om du har jämfört försäkringar tidigare eller inte så är det svårt att sätta en siffra på förhand och jag väljer att inte ta i för mycket här men säg att en årsbesparing på 1000 kr är rimlig för många familjer vilket ger en månadsbesparing på 83 kr.

Hemtelefon och bredband är inga billiga saker om man räknar ihop årskostnaden och här lönar det sig att tänka efter vad behovet egentligen är, behövs det snabbaste bredbandet och använder du hemtelefonen och alla dess tillval? Många betalar mycket i onödan och även om det i vissa typer av paket och abonnemang blir dyrare om man säger upp hemtelefonen så kanske man inte har användning av tillval och speciella prisavtal som kostar extra pengar. Svårt att tro att det inte skulle gå att spara minst 75 kr per månad för de flesta men betydligt mer för de som kan säga upp hemtelefonen helt utan att bredbandet blir dyrare.

El. Att sänka inomhustemperaturen brukar innebära en besparing på ungefär 1000 kr per år för en småhusägare. Som alltid så ska man passa på att få någon bonus på köpet om man binder sig en period, själv prutade jag ner kWh priset med några ören plus att jag vägrade betala en årsavgift på 288 kr. Många skulle nog enkelt kunna spara runt 1000kr per år utan några åtgärder som kräver något i form av investeringar. Månadsbesparing minst 83 kr.

Naturligtvis har inte alla samma utgångsläge och de flesta har säkert redan genomfört en eller flera av de här besparingarna men det är ändå intressant att se hur mycket pengar det rör sig om när man samlar ihop allt, totalt blir besparingen 3140 kr per månad eller 37680 kr på ett år så det kanske finns anledning att bry sig om småbesparingarna trots allt? Kanske har du några fler bra tips?

Det är inte ovanligt att ett hushåll har flera prenumerationer eller telefoner och annat på avbetalning och jag vill uppmärksamma hur fort utgifterna kan dra iväg, kan man göra en besparing på några hundra kronor per månad utan att offra särskilt mycket så är det väldigt bra och lägger man ihop flera småbesparingar så är det helt plötsligt ganska stora pengar vi pratar om. Som sagt många bäckar små blir till slut en hel å..

3 reaktion på “Många bäckar små..

 1. Men herre gud, hur skulle BNP må om fler följer dina råd? Du riskerar att bli stämplad som samhällets fiende nummer 1.
  Var god stör inte den politiska ordningen. Snart vill du väl också att alla konsumentförvaltningar och rådgivare ute på kommuerna ska återuppstå, liksom resurser till Konsumentverket och resurser för efterlevnad av befintliga marknadsföringslagar`?

  • Förslag på vad det går att spara på behöver inte vara råd. Samhällets fiende nr 1 är nog snarare en ohållbar konsumtion med allt vad det innebär, massa folk som lever över sina tillgångar kan också bli otrevligt för samhället på sikt och det finns nog värre hot mot fortsatt tillväxt än några spartips på Stabilekonomi:)

   Många önskar att de hade några kronor extra varje månad att göra eller köpa något roligt för eller kanske för att öka på sparandet, istället för att gynna banker och elbolag eller att slösa upp pengar på saker som man ändå inte får någon glädje av.

 2. Ett mycket bra blogginlägg! Jag är själv i färd med att sanera familjens ekonomi. Under en femårsperiod har vi dragit på oss allt fler utgifter utan att ha varit uppmärksamma på det. En del nödvändiga utgifter, men även en del rätt onödiga. Jag börjar med att säga upp abonnemanget för digital-TV från Com Hem, vilket ger oss 248 kr extra i plånboken varje månad. Vi kollar ju nästan aldrig på de där kanalerna ändå…

  Nästa steg är att säga upp det fasta telefonabonnemanget från Telia samt bredbandet, vilket kommer att ge oss en besparing på 753 kr/mån. Men… bredband måste man ju ha, så jag kommer att teckna ett nytt abonnemang från Com Hem, vilket kostar 258 kr/mån. Därför blir tele+bredbandsbesparingen 495 kr/mån (anslutningsavgift på ca. 500 kr hos Com Hem inte inräknad eftersom det är en engångskostnad).

  Vi har var sin smartphone (tyvärr på avbetalning via abonnemanget, som du beskriver) och vi hoppas kunna klara oss på den pott som varje telefon får en gång i månaden. Om inte får vi höja med några hundringar på det ena abonnemanget och få ett sånt där fastprisavtal, eller något liknande.

  Vad gäller försäkringar så har vi i nuläget spritt gracerna mellan tre olika bolag och jag ska kolla med Länsförsäkringar vad vi kan tjäna på att baka samman barnförsäkringar, hemförsäkring, bilförsäkring samt våra olycksfallsförsäkringar i samma bolag. Hos LF utgår rabatt om man samlar försäkringarna + att man kan få dem ännu billigare om man har sitt lönekonto samt fondsparande där.

  Något som faktiskt kostar en del varje månad är träning, både för mig, frugan och äldsta barnet. Genom att utbilda mig till instruktör på gymmet kan jag träna gratis och tjänar på det sättet in ca. 350 kr/mån. Många bäckar små… och dessutom är det jäkligt kul att träna!

  Sänka matkostnaderna är också ett mål. Vi småhandlar lite för mycket och även om vi äter billig lunch på jobbet båda två, så hamnar matkostnaderna lätt på 6000-7000 kr/mån. Där borde vi kunna spara ett par tusenlappar om vi planerar bättre och inte slänger så mycket mat.

  Något som du inte tog upp i ditt inlägg är bränslekostnader för bil. Många kör onödigt mycket med bil och med dagens höga bränslepriser blir det mycket pengar utslaget på ett år. Kanske kan man cykla/gå i många fall? Kanske kan man samåka istället? Där ska vi själva göra en ansträngning, även om det inte blir lika lätt då vi älskar vår lilla bil och gärna åker på små familjeutflykter som ett rent nöje. 🙂

  Sist men inte minst (fast det är egentligen det man ska göra först) ska vi jobba på att eliminera våra mindre krediter så fort det går. Där “sparar” man många sköna räntekronor i slutändan. Detta blev en lång kommentar, men jag hoppas kunna inspirera någon till att ta ett liknande tag i ekonomin. Pengarna vi sparar ska vi investera klokt för framtiden. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *