Om man är anställd har man oftast friskvårdsbidrag från arbetsgivaren. Detta är en skattebefriad förmån där du får ett bidrag i pengar för olika aktiviteter som är bra för din hälsa. Det gäller för ett stort antal sporter och träningsformer och du kan då få ersättning från din arbetsgivare. Det finns inget bestämt belopp som gäller för alla men ofta kan det vara upp mot 3 000 kr per år, vilket t ex kan täcka ett årskort på gymmet eller liknande.
Ofta kan du själv lägga ut för det du vill göra, t ex köpa årskort på gym, och sen visar du upp kvitto på din utgift och får ersättning från arbetsgivaren. Företaget som du är anställd hos slipper betala moms på belopp de betalar ut i friskvårdsbidrag men det finns en maxgräns för hur mycket de kan få skattefritt. Eftersom det är skattefritt så är det också Skatteverket som avgör vilka aktiviteter som kan ingå i friskvårdsbidraget och vilka som inte är godkända.
Utnyttja ditt friskvårdsbidrag – det finns alltid något att göra för pengarna
Det är ganska givet att man bör utnyttja bidraget. Om man tränar på något vis så är det ju supertrevligt att få en stor del av sina kostnader ersatta av arbetsgivaren. Om man t ex går på gym så kan man få mer eller mindre hela årskortet betalt av friskvårdsbidraget och slipper då betala dessa pengar ur egen ficka.
Detta gäller även många andra sporter och aktiviteter. Du kan göra allt från att spela badminton, handboll eller basket till att bowla eller få massage. Det är alltså inte bara vanliga sporter och gym som räknas in utan även ett antal andra aktiviteter och behandlingar som hjälper till att förbättra din hälsa och gör dig friskare.
Massage, fotbehandlingar (ej manikyr och liknande), kallbad, ljusterapi och hypnos (för avslappning och minskning av stress) är exempel på saker som kanske inte räknas som träning men som av olika skäl kan bidra till att du blir mer hälsosam och mår bättre. Det finns en del undantag här och där som man kanske ska kolla upp men på det stora hela kan man få friskvårdsbidrag för väldigt många olika saker.
För dig som aktivt tränar eller håller på med någon fritidssysselsättning som kan tänkas falla inom friskvårdsbidragets gränser, och som inte ännu har utnyttjat det, är det en given sak att kolla upp. Ta reda på vad din arbetsgivare erbjuder och se till att utnyttja det. Du får i princip någonstans runt 3 000 kr gratis varje år för att betala dina aktiviteter som du ändå hade betalt för helt själv i annat fall.
Om du inte har nytta av bidraget idag – hitta något sätt att utnyttja det
Ifall du inte tränar eller direkt har någon fritidssysselsättning som hamnar inom friskvårdsbidraget idag så kan du med fördel fundera på om det finns något som du kan börja göra som du kan få ersättning för. Det behöver som sagt var inte handla om att börja träna. Du måste inte börja på gym eller börja spela fotboll utan det kan vara klart lugnare.
Att få massage är t ex väldigt trevligt och avslappnande och många skulle säkert kunna tänka sig detta. Ett skäl till att man inte gör det är dock säkert att man inte vill lägga pengarna som det kostar. Det kan kanske gå på 400 kr per besök och det är ju en slant. Men om man kan få runt 3 000 kr om året i bidrag och det dessutom är fritt fram att lägga de pengarna på massage så blir det ju en annan grej. Då kan man i princip gå på en gratis massage i månaden.
Gillar du inte massage så kan du även göra många andra saker. Du kan spela minigolf, bada bastu, få akupunktur, bowla, dansa (motionsdans), gå på kostrådgivning, simma eller gå en viktminskningskurs. Alla dessa saker kan ersättas via friskvårdsbidraget. Så det går ofta att hitta något som är lite roligt som du faktiskt kan få ersatt av din arbetsgivare. Varför då inte utnyttja det?
För vem gäller friskvårdsbidrag?
Om du är anställd så kan du få friskvårdsbidrag. Det är arbetsgivaren som betalar ut det och det finns som sagt ingen bestämd gräns för vad bidraget ska vara. Tanken är att beloppet på ett ungefär ska motsvara vad ett årskort på gymmet kostar. Det innebär att du kanske kan få 4 000 kr om året, bara 2 000 kr om året eller nåt där emellan. Kolla detta med din arbetsgivare vad som gäller.
Tråkigt nog gäller bidraget bara för anställda. Det innebär att det blir lite tråkigare för egenföretagare. Om du har ett aktiebolag så funkar det fint eftersom du då själv är anställd i ditt företag. Då kan du få ersättning precis som alla andra som är anställda hos någon annan – fast då är du ju själv också den som delar ut friskvårdsbidraget. Men fördelen är då att du som ägare av ett aktiebolag kan få friskvård skattefritt. Dock kan du inte få friskvårdsbidrag om du har enskild firma eller handelsbolag eftersom du då inte är anställd utan bara får vinsten från företaget.
Personligen tycker jag att det är lite orättvist – speciellt med tanke på att jag är egenföretagare och delägare i ett handelsbolag. Vi som driver eget företag i dessa former har ju lika stort behov av att vara friska och pigga som alla andra. Ibland kanske ett ännu större behov då det som egenföretagare krävs mycket jobb och innebär en hel del stress, långa arbetsdagar, mental press att lyckas tjäna pengar och allt sånt där.
Visst kanske det inte kan fungera på exakt samma sätt för egenföretagare som för anställda men det borde väl inte vara så svårt att skapa en lösning för friskvård som är anpassat till enskild firma och handelsbolag. Om alla andra kan få skattefri träning och friskvård så vore det väl inte direkt konstigt att ge samma möjligheter till egenföretagare, vilka ofta sliter hårt och skulle ha stor nytta av både bidraget och träningen.
Vad ingår inte i friskvårdsbidraget?
Det är mycket som ingår och en del saker är lite udda så som hypnos, bowling, minigolf, akupunktur och olika typer av terapi. Samtidigt som dessa saker går bra att få ersättning för så finns det andra saker som man tror borde ingå men som inte gör det.
Några bra exempel är t ex golf, bergsklättring, självförsvarskurs, segling, ridning, forsränning och dykning. Detta är saker som man egentligen tycker borde kunna ingå eftersom att det är träning på minst lika hög nivå som många av de saker som faktiskt ingår i bidraget. Dessutom kan det ju vara väldigt uppiggande och stimulerande att utföra dessa aktiviteter om man nu uppskattar dem.
Golf är ett klassiskt exempel på något som har debatterats en del genom åren. Många tycker att golf ska få vara med men Skatteverket har haft som kommentar att det som ryms inom friskvårdsbidraget ska vara en “enklare form av motion” och när beslutet togs för ett antal år sedan så räknades golf inte som en enklare form av motion. Kanske hade det något att göra med att de som hade makten tyckte att golf var en “finare” och lite snobbigare aktivitet och att man inte borde få ersättning för något sådant.
Dock är det idag inte riktigt på samma vis. Golf är en sport som väldigt många utövar och det är en sport för alla. Man behöver inte vara överklass på något vis. Det finns mängder av golfbanor och det är lätt att bara åka ut och slå lite på en driving range eller att spela utan att vara medlem. Tydligen har även Skatterättsnämnden lämnat besked om att golf ska få ingå i friskvårdsbidraget om man slår på en driving range eller spelar en så kallad pay and play-bana där man inte behöver medlemskap på golfklubben. Dock har Skatteverket överklagat detta, vilket väl visar på en ganska förlegad inställning.
Det troliga är att du kan utnyttja bidraget och spara pengar
Oavsett vad man tycker om olika träningsformer och aktiviteter så kan man säga att väldigt mycket ingår och det är inte så jättemånga saker som faktiskt är undantagna. Så om du är sugen på att börja utnyttja ditt friskvårdsbidrag så är det bäst att du kollar upp hos Skatteverket vad som ingår och vad som inte ingår, så att du vet ifall din aktivitet kan ersättas av din arbetsgivare. Kolla även hos arbetsgivaren vad de har för bidrag och hur du ska göra för att utnyttja det.
Skatteverkets lista över godkända aktiviteter
Lite om vad som ingår och inte ingår hos Friskvård.se
Det är faktiskt ganska mycket pengar som du kan spara på ett år ifall du maxar ditt friskvårdsbidrag. Givetvis är det huvudsakligen du som redan lägger t ex 3 000 kr om året på din träning som har möjlighet att spara pengar rakt av, om du inte har utnyttjat bidraget sen tidigare. Då kan du sluta betala dessa pengar ur egen ficka och låta arbetsgivaren och staten betala.
Även om du inte just nu har någon aktivitet så kan du tjäna riktigt mycket på att börja utnyttja ditt bidrag. För det första får du chansen att börja göra något som kan vara bra för din hälsa. Ifall du inte idag tränar eller gör något sådant så kan det vara riktigt bra att börja. Du behöver inte nödvändigtvis slänga dig in i något galet så som ishockey eller tennis utan kan ta det lite försiktigt och börja med massage, yoga eller simning.
Du kan på så vis både hitta en rolig aktivitet som du kan utföra varje vecka / månad och bli piggare och friskare på samma gång. Då sparar du kanske inte pengar rakt av men du mår bättre, orkar mer och kan tjäna på det på ett lite annat sätt. För er som faktiskt kan utnyttja friskvårdsbidraget (ni som är anställda) är det ju en riktigt bra deal. Det är svårt att hitta ett bra skäl till att inte ta del av bidraget om ni nu kan få det. Jag är helt klart avundsjuk!