Månadsspara dig rik – börja nu

Aktier är och har traditionellt sett alltid varit ett bra sätt att investera pengarna för att du ska få en vettig avkastning och få dina pengar att växa till sig på sikt. Aktier är helt klart väldigt bra på det viset, men de är samtidigt inte helt lätta att ha att göra med. 

Det finns de som är väldigt duktiga på att investera och som kan tjäna mer pengar än genomsnittet, men risken finns också att du kan förlora pengar. Därför är det enklast att inte försöka sig på några allt för krångliga strategier eller försöka pricka in vare sig specifika uppgångar eller aktier. Åtminstone om du är en vanlig sparare. 

Det är bäst att helt enkelt ta den säkra och lite tråkiga vägen. Det som jag pratar om nu är månadssparande. Det finns tre saker som alltid är värda att minnas när det gäller aktier. 

1. Bättre äga aktier än ha pengarna liggande på kontot

För det första är det bättre att vara investerad än att inte vara det. Alltså att ha köpt en aktie / fond än att låta pengarna ligga kvar oanvända på kontot. Det har varit ovanligt låga sparräntor de senaste åren dessutom och man får sällan någon vettig ränta på ett vanligt konto, vilket bidrar till att man tjänar klart mer om man investerar pengarna.

Så med ditt månadssparande ser du till att hela tiden få in pengarna i ditt sparande i aktier, månad in och månad ut. Det sker automatiskt och du behöver inte tänka på det. På så vis får du igång en automatisk investeringsmaskin som gör att dina pengar hela tiden är redo att tjäna pengar.

2. Omöjligt att tajma rätt, utom med ren tur

För det andra är det väldigt svårt att pricka in att köpa en aktie just vid rätt tillfälle, precis innan den ska börja gå upp. Speciellt om man är en vanlig person som inte lägger så mycket tid och kraft på att analysera och fundera på aktiemarknaden. 

Genom att månadsspara går man runt det där med att behöva få till rätt timing. Istället köper man varje månad, vare sig aktiemarknaden går bra eller mindre bra. Man köper i ur och skur helt enkelt. Det har visat sig vara bästa strategin över lag. Då prickar man ofta in både en del toppar och en del dalar, men på sikt blir uppgången oftast bättre än för den som försöker tajma.

3. Att välja rätt aktier (och när man ska sälja) är svårt

För det tredje är det svårt att välja vilka aktier man ska köpa. Vilka är vinnare? De aktier som har gått bra tidigare kan mycket väl ha gjort sitt och vara på väg nedåt. Det kan man se många ganska extrema exempel på som t ex Evolution, SBB, och ett helt gäng andra. 

Om man inte känner sig väldigt trygg med att hitta rätt läge att gå in i en aktie så är det bättre att inte fundera på det. Låt någon annan välja aktierna åt dig istället. Hur gör man det? Jo, det gör man enklast genom att köpa aktiefonder. Då har man ett proffs som väljer aktierna som ska ingå i fonden, när de ska köpas och säljas och allt sådant.

Bästa vägen är billiga indexfonder

Alla de här sakerna ovan gör att det kan vara lite av en fälla med aktier på ett vis. Aktier i sig är bra och man kan få en bra avkastning per år om man investerar sina pengar. Men om man som obrydd privatsparare (utan stort aktieintresse) ger sig in och försöker välja aktier, tajma marknaden och göra allting själv, så kan det lika väl bli platt fall. Och förlorade pengar.

Då väljer man istället att köpa indexfonder. Man får automatisk exponering mot många olika bolag, t ex internationellt eller i Sverige beroende på fonden man väljer. Indexfonden gör att man inte behöver välja ut sina aktier själv utan det finns en duktig professionell förvaltare som gör det jobbet. Dessutom får man även riskspridningen på köpet. 

Riskspridning är bra för att man ska slippa förlora allt för mycket om man har oturen att äga en aktie som går ner mycket. Istället för att bara äga några få aktier, så får man en del i ganska många olika och kanske ett hopplock från olika marknader dessutom. Då blir risken mindre och om olyckan är framme så begränsas skadan.

En indexfond är en aktiefond som följer ett visst bredare index, t ex Stockholmsbörsen eller något internationellt index. Fonden köper normalt många av de stora aktierna som finns på den aktuella marknaden och försöker att återspegla den årliga avkastningen som det indexet har. 

Det blir inga galna risker eller annat sådant, vilket är skönt. Sådana fonder är också oftast billiga eftersom de räknas som passivt förvaltade, alltså att förvaltaren behöver göra ganska lite jobb för att sköta om fonden. Den ska bara följa ett index, så man behöver inte gå in och köra micro management. En indexfond kan ha en förvaltningsavgift på 0,2-0,4 procent, vilket är billigt med tanke på allt man får.

En fond av det här slaget kan normalt gå upp runt 8 procent per år i snitt. Vissa år kommer den gå upp klart mer och vissa år kommer den vara sämre. Så är det alltid med aktier, men överlag så har vi här en stabil uppgång. Det är en klart bättre avkastning än man kan få på ett sparkonto och risken är fortfarande ganska låg, så länge man investerar pengar man inte behöver ta ut med kort varsel.

Få igång ett sparande i år

Genom att få igång ett månadssparande på indexfonder får man allt man behöver. Man få in pengar i sitt aktiesparande varje månad, man får hjälp att välja ut aktier, man får riskspridning och behöver inte fundera på när man ska köpa eller sälja. Man behöver inte oroa sig för hur den allmänna aktiemarknaden går heller, utan köper varje månad oavsett hur det går.

Om du redan sparar pengar på något vis nu, t ex lägger undan pengar till ett annat konto, så kan du testa att sätta igång ett automatiskt sparande i fonder istället och se hur det känns. Det är aldrig för sent att börja spara.

Man kan oftast sätta igång en bra automatisk process i sin Internetbank där man för över pengar och sedan också automatiskt köper de fonder man har valt ut i förväg. Man behöver då sedan aldrig tänka på det, utan det bara dras månad efter månad. Kom bara ihåg att man inte blir rik över en natt. Det tar sin tid, men det växer på bra, tack vare ränta på ränta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *