Lite börssnack om leksaker

Monster high2 Stabilekonomi.se

Båda leksaksgiganterna Mattel och Hasbro har rapporterat bättre än förväntat och aktierna fortsätter upp. Hasbro kan bland annat tacka nya Furby och My Little Pony för försäljningsökningarna under kvartalet och Mattel kan i sin tur tacka dockorna på bilden, Monster high, ingen skräll direkt då dessa dockor bara tycks öka i popularitet.

Mattel är finns inte med i aktieportföljen men jag har skrivit lite om bolaget tidigare eftersom att jag tyckte att det kunde vara en aktie värd att titta närmare på.

Det blir det ganska tydligt att det går att förutspå en kommande försäljningsframgång lite om man tittar på vad som är populärt bland barnen. Men saken är den att båda dessa giganter har väldigt starka varumärken och vad som är populärt just nu ersätts snart av något annat, oftast har båda tillverkarna något som ligger i försäljningstoppen just för tillfället och samtidigt en del annat som inte är särskilt trendigt.

Något som är lätt att glömma bort eftersom det ser ut som att produkterna endast är populära en kort period är att de flesta av varumärkena i själva verket är allt annat än kortlivade.

Förmodligen är många av deras produkter bland de stabilaste varumärkena i världen och de har skapat starka band till konsumenterna genom åren. När en generation växer ifrån och slutar leka med Barbie, My Little Pony,Transformers osv så drar bolagen igång nya TV serier, filmer och leksakerna blir poppis igen. Bolagen fortsätter tjäna pengar på de gamla karaktärerna om och om igen, generation efter generation och varumärkena blir på så vis bara starkare.

Självklart blir även föräldrarna påverkade rent sentimentalt när de ser att barnen tycker om samma figurer som föräldrarna själva lekte med när de var barn och detta fungerar säkert som en liten genväg rakt ner i föräldrarnas plånböcker.

Hasbro ser varumärket Star Wars som ett av de viktigaste i portföljen och förhoppningarna är stora på de kommande filmerna som förhoppningsvis leder till ökad försäljning av Star Wars leksaker. Nya filmer och gamla rykten om att Disney skulle vara intresserade av att köpa Hasbro kanske kan fortsätta ge draghjälp åt aktiekursen.

Både Hasbro och Mattel har gått starkt på börsen det senaste kvartalet och det kommer förmodligen bättre lägen om man funderar på att fylla på portföljen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *