Disney köper Hasbro ?

Det finns rykten om att Disney planerar att köpa Hasbro och frågan är förstås om det finns någon sanning bakom ryktet eller inte.

Oavsett så brukar rykten om uppköp vanligtvis dra aktiekurser uppåt och ibland kan det hålla på ganska länge, fler och fler rykten från olika källor kan dra aktiekursen vidare dag efter dag. Anledningen är förstås förhoppningar om att budet på bolaget ska vara betydligt högre än nuvarande aktiekurs.

Om Disney dementerar ryktena kan det roliga få ett snabbt slut men det kan också bli så att Disney avslöjar att de är intresserade och då blir nästa fråga vad budet kan hamna på. Jag tror att ett sådant bud skulle vara ganska mycket högre än den aktuella aktiekursen men jag tycker ändå att rykten av den här typen oftast är just rykten och det är ganska sällan det blir några affärer.

Men Disney har precis köpt George Lucas (Star wars) filmimperie Lucasfilm, fast Hasbro har rättigheterna att tillverka och sälja Star wars leksaker och spel. Star Wars har vandrat från en generation till nästa och det är nog inte slut med det för det planeras för flera nya Star wars filmer med några års mellanrum och jag kan tänka mig att Disney gärna skulle vilja ha hela Star wars kakan.

I samband med filmsläpp omsätts enorma summor runt omkring, främst på leksaker, spel och naturligtvis är det goda nyheter för Hasbro när det kommer nya Star wars filmer.

Om Disney köper Hasbro får de mycket mer än Star wars leksaker, de får alla Hasbros fantastiska varumärken och exempel på några av de mest kända är Furby, Beyblade, G.i.joe, Littlest pet shop, My little pony, Monopol, Nerf, Spiderman och Transformers.

Förutom just Musse Pigg, Kalle anka och gänget så har Disney några av de absolut största varumärkena i branschen, vad sägs om alla Disney prinsessorna, Tingeling, Nalle Puh, Bilar.

Jag skulle tro att det går att få till en hel del roliga och ekonomiskt fördelaktiga synergier mellan Disney och Hasbro. De finns oftast mycket mer att krama ur varje varumärke när de blandas och endast fantasin sätter gränsen. Acktionhjältar, prinsessor, robotar, bilar och diverse sagofigurer blandas redan idag i filmer, spel och leksaker för att skapa nytt intresse hos konsumenterna och på så vis får vissa av karaktärerna som man trodde hade sett sina bästa dagar nytt liv och blir populärare än någonsin.

Vad sägs om ett Bilar Monopol från Kylarköping kanske Pocahontas besegrar Dart Vader eller kastrullälvan Tingeling  fixar Bilar Bärgarn till miljöbil ? Nej nu skenar jag iväg lite men som sagt endast fantasin sätter gränsen.

Både Disney och Hasbro har egna TV kanaler och filmer, även här kan man lätt föreställa sig vilka samarbeten och besparingar som skulle kunna göras.

Hasbro har varit med i min aktieportfölj ganska länge och jag tycker verkligen att det är ett fint bolag och det blir spännande att följa utvecklingen framöver.

 

 

 

2 reaktion på “Disney köper Hasbro ?

  1. Hittade till din blogg idag. Den har varit väldigt intressant att titta igenom och jag ser fram emot att få läsa många fler inspirerande inlägg i fortsättningen. Ha en trevlig kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *