Reporäntan ligger på 0,75 procent sedan i mitten av december. Det innebär att vi har väldigt låga räntor rent allmänt i Sverige. Bolånen ligger riktigt lågt och så är det även med privatlån. För dig som vill ta ett privatlån för att finansiera en renovering, en långresa eller lite vad som helst blir det inte speciellt hög ränta. De lägsta räntorna ligger just nu runt 3,85 procent.
Det kanske inte är så att alla kan få de lägsta räntorna eftersom det då krävs att man väljer en lång återbetalningstid och att man har en väldigt stabil ekonomi, men rent allmänt kan man ändå säga att vi svenskar kan åtnjuta ett ganska bra låneläge just nu. Givetvis är en låg reporänta något som har både fördelar och nackdelar. Samtidigt som vi kan låna väldigt billigt blir även sparräntorna riktigt låga och det gör att vi inte får speciellt mycket avkastning på sparade pengar om vi sparar t ex i vanliga sparkonton.
Ränteskillnader mellan Sverige och grannländerna
Tittar man på våra grannar här i Skandinavien så kan man konstatera att Sverige har klart lägre låneräntor än norrmännen och att vi ligger på ungefär samma nivå som danskarna. Som vanligt är det dyrt att vara norrman. Det har traditionellt sett varit ett prisvärt alternativ för norrmännen att åka över gränsen till Sverige (om man nu bott hyfsat nära gränsen vill säga) och handla lite och sedan köra hem igen. Kanske vore det en idé för dem att komma hit för att låna pengar också, då deras ränta ligger på en klart högre nivå.
Danskarna verkar inte ligga speciellt långt ifrån våra räntenivåer. Tittar man på långivare som har både svenska och danska filialer så kan man se att räntan där är i princip samma. Skillnaderna är marginella. Går man t ex in på GE Money Bank’s danska sida kan man se att deras privatlån ligger på 3,95 – 9,95 % och på den svenska sidan kan man se att räntan just nu är 3,16 – 7,96 %. Att det är lägre ränta i Sverige för just GE Money Bank beror dock på att de i Sverige kör en kampanj med ränterabatt och om man tar bort denna så är räntan exakt samma även för oss.
GE Money Bank finns även i Norge och tittar man in på deras sida där så kan man se att räntan ligger på 7,9 – 21,9 % istället. Det är en bra bit högre än för svenskar och danskar. Med tanke på OS och rivaliteten mellan oss och norrmännen så tycker jag inte synd om dem. Jag föredrar hellre att vara aningen skadeglad och även att glädjas åt att vi tagit guld i både damernas och herrarnas stafett och att Norge aldrig var speciellt nära en pallplats.
För att komma tillbaka på rätt spår får vi väl börja titta på privatlån och räntor igen. I Norge är helt enkelt det mesta dyrare och så är det även med lån. Tittar man på några av de större långivarna som arbetar i landet så kan man snabbt se att de har en allmänt högre räntenivå. GE Money Bank och Bank Norwegian som bägge finns både i Sverige och Norge kan man t ex ha som måttstock när man vill jämföra lite. GE Money Bank har jag redan skrivit om tidigare och när det gäller Bank Norwegian har de i Sverige en ränta från 4,99 procent medan motsvarande ränta för våra norska grannar börjar på 8,99 procent.
Summan av det hela är alltså ganska enkelt sagt att Sverige och Danmark har samma låga ränteläge medan Norge näst intill dubblar räntan för privatlån. Det är alltså billigare att låna här än i Norge men man ska ju dock inte glömma att vi som sagt även har dålig ränta för sparande just nu. Norrmännen har en styrränta på 1,50 % som legat fast sedan 2012 och vi har som sagt 0,75 %, vilket är hälften. Deras låneräntor ligger ju också i princip på dubbla jämfört med oss, så det är ganska logiskt. De kan med andra ord få lite bättre sparande än oss för att väga upp. Intressant i det hela är att Danmarks styrränta ligger så lågt som 0,20 % och de har trots detta samma räntor för sina privatlån som vi har.
För dig som vill ta ett lån i Norge eller Danmark
Att låna i ett grannland är inte speciellt konstigt och det är väldigt likt att låna i Sverige. Skälet till att du behöver låna i ett av våra grannland är kanske t ex att du nyligen flyttat till Danmark eller Norge (troligaste alternativet), t ex för att jobba och då kan det ju vara bra att veta vad man ska tänka på.
En första grundläggande sak är att man bör ha hyfsad koll på språket. Det är inte så stor skillnad på de skandinaviska språken så det kommer troligen inte vara några jättestora problem här. Det går ofta bra att läsa norska och danska även om man inte är bra på de språken i övrigt. Det är klart lättare att läsa danska än det är att höra och förstå när det talas. Norska är tillräckligt nära svenskan för att det ska gå bra att förstå det mesta. Det är dock alltid viktigt att förstå lånevillkoren, så var noga och läs igenom och försök förstå så mycket som möjligt.
För att kunna låna i Sverige krävs normalt att du är bosatt / folkbokförd i Sverige och du bör förmodligen ha ett bankkonto i en svensk bank. Det är vanligen samma sak ifall du vill låna i något annat land. De kräver att du är bosatt i det landet och för att kunna få pengarna utbetalda behöver du kanske ha ett konto i någon av landets banker. Ifall du nyligen flyttat till t ex Norge kanske du inte kan låna pengar där utan måste låna hemma i Sverige tills du uppfyller alla kriterier.
Effektiv ränta finns i alla de skandinaviska länderna. Både Sverige och Norge använder uttrycket “effektiv ränta / rente”. I Danmark kallas det dock oftast istället för ÅOP – Årlig omkostning i procent. Båda uttrycken betyder samma sak och visar på den totala kostnaden för ett lån under ett år, omskrivet i procent. Både ränta, uppläggningsavgift, aviavgift och andra kostnader räknas in. Det är en bra siffra att kolla på när man jämför privatlån och den skrivs oftast ut.
En sista sak som kan skilja mellan Sverige och de andra två skandinaviska länderna är hur mycket man kan låna. I Sverige har ett privatlån ofta en maxgräns på 350 000 kr. Det är vad vi är vana vid. Det finns givetvis långivare som lånar ut mindre också men många erbjuder lån upp till 350 000 kr. I Norge och Danmark är det inte ovanligt med lite lägre maxgräns, t ex runt 200 – 250 000 kr. Det varierar givetvis mellan långivare även där så titta runt och se vad du kan hitta om du skulle behöva ta ett lite större lån.
Har du någon erfarenhet av att låna i grannländerna eller vet något om lån i Skandinavien som kan vara värt att veta som jag har missat och som kan vara bra för andra att ha koll på får du gärna skriva en kommentar här nedan. Ifall du har andra tankar är du givetvis också välkommen att diskutera med oss.
När ni jämför räntorna hos långivare med filialer i alla skandinaviska länderna är det väl rimligt att se på de största: Nordea och Danske Bank.
Hej, Danske Bank erbjuder i Sverige bara privatlån till kunder i banken vad jag kunde se så jag tittade inte närmare på dem. Nordea kunde jag givetvis kollat upp.
Ifall du är intresserad av räntorna hos Nordea kan jag säga att vi i Sverige kan få en ränta på 8,70% medan både Danmark och Norge ligger runt 13% (enligt deras egna sidor). I detta fallet var även räntan högre för danskarna men det visar fortfarande att vi svenskar har jämförelsevis låga räntor.
folkboförd i sverige men bor för tillfället i norge och skulle behöva låna pengar till en bil här i norge. har det något med restskatt deklaration i sverige å göra? jag skattar i norge
Hej Frida,
Det här med restskatt vet jag inte riktigt vad du menar och hur det skulle påverka. När det gäller lån till bil så kanske du kan låna av en norsk bank men det kan påverka att du inte är folkbokförd i Norge.I annat fall kanske du kan låna i Sverige istället. Bästa är nog att du kontaktar en norsk bank och kollar upp läget.
Hej!
Om man är bosatt och arbetar i Norge men planerar att flytta hem till Sverige igen får man då ta ett bolån i Sverige?
Hej Catharina!
Ifall du är folkbokförd i Sverige är det nog inget problem. Detta brukar vara ett krav för lån i svenska banker men å andra sidan kan man tycka att det borde gå att komma från ett annat land och flytta till Sverige och få ett bolån också.
Är du som sagt folkbokförd i Sverige är det nog lugnt men om du inte är det så kanske du borde kontakta en svensk bank och fråga dem vad de har för regler i den frågan. Känns som att det borde gå att lösa.