Lägg ihop Cypern med ett kontantlöst samhälle.

Loomis som har en dominerande ställning på den svenska kontanthanteringsmarknaden har nu anmälts av Svensk Handel. De anmäler Loomis till Konkurrensverket på grund av alltför stora prishöjningar, Enligt artikeln på Dagens Industri så höjdes priserna med 31 procent  2010-2012, inte konstigt att kontanthanteringen kostar pengar och snacka om att missbruka en dominerande ställning! Sånt här gynnar knappast oss som vill ha kvar kontanter i samhället en stund till.

Det blir riktigt intressant om man lägger ihop diskussionen om bankerna som vill ta bort kontanthanteringen med den eventuella engångsskatten på Cypern. Att vi inte är mogna för ett kontantlöst samhälle har jag skrivit om tidigare, Kontanthantering på svenska banker och även lite i artikeln, bankkort till sjuåringar som även innehåller länkar till andra bra artiklar om ämnet kontanter.

Flute skrev om Cypern igår och även om vi inte vet vad som kommer att hända än så kan man föreställa sig hur åtgärder av det här slaget skulle bli ännu kraftfullare och än mer förödande för folk i ett kontantlöst samhälle. Det skulle inte finnas någon skyddad hamn och helt enkelt inga pengar att ta ut, inga uttagsanstormningar med andra ord.

Eller som Flute skriver, Bankerna bygger på att allmänheten har förtroende för dem och hellre sätter in sina pengar där än att förvara dem “i madrassen”. Vilket självklart är sant men jäklar vilket förtroende det kommer krävas den dagen det inte längre finns fysiska kontanter, då är vi verkligen bara brickor i bankernas spel och den lilla makt vi har kommer minska rejält.

Men visst, de stora pengarna flödar naturligtvis digitalt i systemet redan idag så det är ju bara vi mindre spelare som påverkas av att inte kunna plocka ut kontanter och då spelar det väll inte så stor roll…

Kanske det börjar bli dags att skriva lite om guld och dess fördelar och egenskaper för de läsare som inte är så insatta, mitt förtroende för bankerna har i alla fall inte ökat på sista tiden.

2 reaktion på “Lägg ihop Cypern med ett kontantlöst samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *