Kontanthantering på Svenska banker !

Något som väckt starka reaktioner speciellt bland folk på mindre orter är att flera av storbankerna valt att sluta med kontanthantering.

Anledningen till att bankerna väljer att sluta hantera kontanter är såklart rånrisken men även värdetransporternas påverkan på miljön och ett större fokus på rådgivning är andra orsaker de nämner.

Rånrisken kan nog ingen motsäga och det är ett problem som samhället borde lägga betydligt mer resurser på att förhindra.

Jag är personligen noga med att värna om miljön och tycker att alla små saker vi kan förbättra är välkomna, men just miljöhotet från värdetransporterna har jag svårt att ta på allvar. Det är lätt att föreställa sig hur ett gäng chefer sitter runt ett bord och diskuterar hur de ska lägga fram nyheten om indragen kontanthantering när plötsligt en av dem kommer på den briljanta iden att nämna miljöbesparingen. Att lägga till miljö i frågan förenklar när man ska få allmänheten med sig och kanske skapar det plus poäng till den egna organisationen.

För många är utebliven kontanthantering ett stort problem och man kan verkligen ifrågasätta om Svenskarna är mogna för ett sådant beslut.

 • Företagare och affärsinnehavare behöver ofta växla pengar och de behöver också kunna handla av varandra utan mellanhänder som tar avgifter.
 • När man ska utomlands är det ibland helt nödvändigt att ha med lite kontanter.
 • Idrottsföreningens hårt kämpande föräldrar brukar vanligtvis inte ha med en kortautomat när de ska sälja bingolotter eller strumpor.
 • Barnen har sällan kortautomat med sig när de säljer jultidningar eller när de säljer kakor till klassresan.
 • Pensionärsföreningen tar vanligtvis inte kort när de säljer lotter.
 • Välgörenhetsorganisationerna som gör ett oerhört viktigt jobb när de går runt med sina insamlingsbössor har inte så mycket nytta av digitala pengar.
 • Kortavgifterna är förödande för många små butiker.

Listan kan göras hur lång som helst och det är inte svårt att förstå varför folk blir irriterade.

Många äldre har problem att minnas siffror och de varken kan eller vill sätta sig in i dagens teknik med datorer, kort och smarta telefoner. Ska de efter ett långt arbetsliv diskrimineras och narras för att de är uppväxta i en annan tid?

Jag tycker snarare att man kan skönja att problemet handlar om att det inte är tillräckligt lönsamt för bankerna att ha kontanthantering på små orter. Försämra servicen för företag, föreningar och gamla för att höja lönsamheten alltså.

Även om de kriminella inte kan råna banker längre så känns det ändå som att de har vunnit, vad blir nästa steg när vi ska anpassa oss efter de kriminella istället för att de ska anpassa sig till samhället?

I vilka mindre skyddade och mer utspridda branscher kommer rånhotet att öka och vilka andra branscher har personal som fått utbildning i att hantera så här svåra situationer?

Antingen är det här ett medvetet steg mot att lägga ner bankkontor på mindre orter eller så har vissa av bankerna oerhört inkompetenta chefer som inte ser det uppenbara i att folk är upprörda och arga.

Det som händer nu är att konkurrenter som behåller kontanthanteringen plötsligt syns på var enda evenemang runt om i småorterna och som genom sin närvaro och kundservice lockar till sig nya kunder varje dag. De glesbygdsbanker som ser möjligheten kommer förmodligen gå en ljus framtid till mötes. För finns det fler än en bank i ett litet samhälle så flyttar kunderna till den bank som behåller kontanthanteringen det behövs inga dyra undersökningar för att förstå det, bara sunt förnuft.

Till de banker som tar bort kontanthanteringen kan jag bara säga grattis! Ni har tagit bort rånrisken och sparat pengar. Men jag tycker synd om de anställda för tyvärr blir nog följden att många blir arbetslösa eftersom kundunderlaget snart kan göra att ledningen på högre ort tvingas lägganer er arbetsplats.

Men det kanske är en del av utvecklingen, just den detaljen som löser hela problemet. Kunderna blir fördelade på ett mindre antal banker vilka för bättre lönsamhet och på så vis får de råd att höja säkerheten och ha kvar kontanthanteringen.

En annan sak som jag frågar mig är varför det ska läggas energi på att tillverka nya mynt och sedlar till 2014-15 om ingen vill ha dem.

När hela den unga generation som enbart betalar med kort har gått i pension då är vi redo att montera ner kontanthanteringen, det är ju ganska uppenbart att vi använder kontanter i allt mindre utsträckning och således att många av problemen kring kontanter kommer att minska med tiden. En vacker dag är vi nog mogna för ett kontantlöst samhälle men det är en bit kvar dit och eftersom inte heller tekniken är tillräckligt bra än så känns det onödigt att stressa fram.

9 reaktion på “Kontanthantering på Svenska banker !

 1. Vill bara lyfta fram småbankers idé om kundservice som faktiskt redan tänkt på detta du skriver om. På en mindre bank finns både mynt till företagen du pratar om, samt några hundralappar så det räcker till pensionärerna. Deras idé handlar om att kontanthanteringen minskar i takt med efterfrågan. Vad gäller rånrisken i dagens läge på småbanker? Vill de ha mynt? Jag vet inte om jag håller med om att de kriminella vunnit. Utan småbankerna har det!

  Byt till en bank som tänker som dig. Till exempel en mindre 🙂

  • Jag håller med dig, de kriminella vinner kanske inte så mycket på att bankerna slutar med kontanthantering, men det blir förmodligen större flöden av pengar på andra ställen än på just banken. Plötsligt kanske det blir mer attraktivt att begå brott på ställen som är mer utsatta.

   Jag vill också lyfta fram småbankernas kundservice och som jag skriver kommer nog många att byta bank. Så precis som du skriver är nog de verkliga vinnarna småbankerna och de bankkontor som valt att ha kvar kontanthantering i viss omfattning.

   • “men det blir förmodligen större flöden av pengar på andra ställen än på just banken” säger du.

    Det är inte bankerna som slutar med kontanter utan anledning, utan det är efterfrågan av kontanter som minskat. Vilket innebär en minskad kontanthantering även i butiker osv.

    • Jag tar inte saker ur tomma luften när jag skriven en artikel. Den här artikeln ville jag skriva för att uppmärksamma något som många anser vara ett stort problem, just det här med utebliven kontanthanterig är något som nu gör att många byter bank. Det har redan varit en del diskussioner kring ämnet i media och missnöjet går knappast att ta fel på, även om de som är för beslutet naturligtvis kommer att försvara det oavsett vad som skrivs.

     Att det blir större flöden av pengar på andra ställen har vi redan sett, eftersom det fortfarande finns så stort behov av att hantera pengar och i många situationer finns det fortfarande inga kontantfria lösningar så banken lejer ut tjänsterna att hantera pengar, allt från barnens spargrisar till större insättningar och uttag. De som tar på sig jobbet är ofta vanliga butiksägare och kunderna blir förstås belastade med extra avgifter.

     Precis som jag skriver så tror jag också på ett kontantfritt samhälle men där är vi inte på länge, varken praktiskt eller tekniskt. Under tiden så önskar jag all lycka åt de banker som är öppna för kundernas behov och jag tycker att det är ganska tydligt att de bankerna med bäst service får fler kunder.

 2. Med samma typ av argumentation:
  De kriminella stjäl i varuhus – sluta alltså med varor i varuhusen
  De kriminella stjäl i mataffärer – dags att sluta med mat på ICA, Coop mfl
  De kriminella stjäl i bensin på mackarna, bla genom smitning – sluta alltså med bensin
  De kriminella bedrar staten på olika bidrag – sluta alltså med bidragen
  De kriminella betalar inte skatt – sluta alltså med skatt

  Tror denna lista kan göras så gott som oändligt lång innan absurditeterna tar slut.

 3. Du har en poäng med det där om att det verkar underligt att riksbanken vill ge ut nya sedlar och mynt om man samtidigt vill sträva mot ett kontantlöst samhälle. Jag läste i en tidning idag att varje svensk har i genomsnitt cirka 170 kronor i kontanter i sin plånbok. Vad skulle vi göra utan den summan?

 4. Du skrev “Det är lätt att föreställa sig hur ett gäng chefer sitter runt ett bord och diskuterar ….”
  Det är inte cheferna på mindre bankkontor som beslutate att STEGVIS INFÖRA KONTANTLÖSSAMHÄLLE utan de fick order uppifrån.
  Det är styrande eliten som önskar att genom globaliseringen förinta NATIONALSTATER, skapa VÄRLDSREGERING och VÄRLDSCENTRALBANK samt ett TOTALÖVERVAKAT KONTROLLSAMHÄLLE utan kontakta pengar.
  – Sverige är ett EKSPERIMENTALT MÖNSTERLAND eftersom befolkningen är redan så hjärntvättad och ateiserad, ATEISTISKT.
  – Det är just KRISTENDOMEN och BIBELN som varnar oss att vid YTTERSTA TIDER kommer att uppstå ett sådan SATANISK TOTALÖVERVAKAT KONTROLLSAMHÄLLE utan kontakta pengar och att Kristna får ej bli del av den.
  – JUGOSLAVIEN är annan MÖNSTEREKSPERIMENT där globalisterna förintade ett NATIONALSTAT……
  Hälsningar från Balkan !!!!!!

 5. HUR GÖR MAN NÄR MAN BLIVIT AV (tappat,blivit bestulen,förstört eller spärrat sitt kort)???????????????????????????????????????????????????????????

 6. Enda allternativet vid en sk.kris-situation är att sätta över pengar till någon som är hemma ,orkar eller vill klockan 16.00 på fredag !!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *