Bankkort till sjuåringar?

Det här är inte precis någon nyhet men i Norge har diskussionerna blossat upp i media på allvar först nu, fast den Norska Sparebank1 har skickat ut bankkort till barn sedan förra hösten.

Nu verkar det som att även de svenska bankerna är sugna på att ge sig in i leken och varför skulle de inte göra det, som att stjäla godis från småbarn.

Tydligen finns en efterfrågan från föräldrar som tycker att ett bankkort till barnen underlättar vardagen och visst är det säkert så att det kan finnas tillfällen när ett bankkort underlättar om man har barn i 13-14 års åldern, men att det skulle finnas någon anledning att blanda in barn i 7-10 års åldern är ju bara trams.

Är det ytterligare ett steg mot minskad frihet och ökad kontroll i ett kontantlöst samhälle som vi inte är mogna för? Här är ett par bra artiklar om ämnet, kontantlöst inte bra och bankslav vid sju års ålder, jag har också skrivit lite om det tidigare i kontanthantering på svenska banker.

Vill bankerna bara värva kunder före de har blivit mogna nog att ta sina egna beslut? Tyvärr tycker de flesta att det är jobbigt att byta bank och ju mer insyltad en person blir i sin bank med lån, försäkringar, sparande, pension, räkningar desto jobbigare blir det att slita sig och byta. Lika bra att börja hjärntvätten redan vid 7 års ålder så blir det nog en perfekt trogen kund en vacker dag.

Nej helt ärligt talat låt barnen få vara barn, även om man självklart ska lära sina barn så mycket som möjligt för att de ska förstå betydelsen av ekonomi och pengar så är det inget som behöver stressas fram, tillräckligt mycket av deras liv kommer att handla om pengar  tids nog ändå.

Bankerna ser nu en ny möjlighet att tjäna pengar och skapar därför ett behov som egentligen inte finns och som vanligt kommer med största sannolikhet häftiga föräldrar som har ett stort behov av att ha det senaste för att framstå som framgångsrika se till att det här blir en stor framgång för bankerna.

Jag tror helt enkelt inte att det här med osynliga pengar är något för barn och jag ser ingen vits med att lägga ansvar för bankkort på barn som oftast är väldigt nöjda med att få en synlig veckopeng. Självklart är det lättare för barnen att förstå och lära sig fysiska pengars värde och kanske är bankerna nu med och skapar nästa generations skuldsatta människor.

När inte ens många av oss vuxna klarar att hantera korten på ett bra sätt varför skulle då barnen klara det?

2 reaktion på “Bankkort till sjuåringar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *