Från koja till slott, svenskarnas skulder.

Taknock-Stabilekonomi.seDet blev ingen ny räntesänkning, Riksbanken tyckte att det fanns anledning att väga in hushållens höga skuldsättning i beslutet och det var inte längesedan EU-kommissionen varnade för hög svensk belåning. Varningssignalerna kan knappast bli tydligare men frågan är hur många som lyssnar.

Svenska hushåll hör till de mest belånade i hela EU och somliga menar att Sverige befinner sig i en bubbla som riskerar att spricka. Ett scenario som inte skulle bli särskilt trevligt med tanke på att ett så litet prisfall som 15 % på bostäder skulle få katastrofala följder för många eftersom deras lån då skulle överstiga bostadens värde.

Låga räntor gör att hushållens skuldsättning ökar och förmodligen är flockmentaliteten som ligger bakom tillräckligt stark för att det kommer krävas åtgärder från högre ort för att att bromsa det pågående pyramidspelet på bostadsmarknaden.

Verktyg som det talas om är en sänkning av bolånetaket, eller ytterligare en höjning av riskvikterna på bostadslån, riskvikten på ett lån bestämmer hur mycket pengar banken måste ha som buffert per utlånad krona. En höjning av riskvikten kan innebära högre boräntor även om det inte är någon självklarhet i en värld där allt bygger på förväntningar och kortsiktighet. Risken är hur som helst överhängande att bankerna i smyg för över alla typer av extra kostnader till oss kunder, precis som det brukar vara och då leder förstås deras ökade kostnader till högre bolån på ett eller annat sätt.

Andra åtgärder som diskuteras av och till är att sänka ränteavdraget för bostadslån och att införa amorteringskrav. Amorteringskrav borde vara en självklarhet redan idag och istället för att bara spela om att fastighetens pris ska stiga i värde så att det en dag går att sälja den dyrare så skulle var och en bli tvungna att betala av lite på sitt lån, en liten säkerhet ifall spelet går åt helvete så att säga.

De svenska hushållens ohälsosamt höga skuldsättning börjar alltså uppmärksammas och kanske går lånefesten mot sitt slut, men visst är det märkligt att vi ständigt måste styras med regler för att fatta?

Är det verkligen bostadsbrist som ligger bakom eller är det en mix av  “jag vill ha det minst lika fint som alla andra” mentaliteten, låga räntor och rotavdrag?

Förmodligen beror en stor del av de senaste årens ökning av bostadspriserna på att renoveringar ökar värdet på bostäderna. Många hushåll anser sig ha råd med betydligt högre skulder på grund av den låga räntan och det märks tydligt att allt fler ser bostaden som en bankomat. Pengarna som kan frigöras används till ren konsumtion för att snygga till statusen lite. En härlig känsla att stoltsera med nytt kök och nyrenoverat badrum eller en veranda stor nog att arrangera rockkonserter på. Snyggast av allt är nog ändå att köpa en ny bil med hjälp av bostaden, bättre sätt att förstöra kapital får man leta efter.

Det finns också gott om exempel där folk har en livsstil som inte den vanliga lönen klarar av att bära, och i stället för att skämma ut sig och visa att de i själva verket är vanliga Svenssons som de flesta andra så går det att förlänga fantasivärlden några år med hjälp av bostadsbankomaten.

Jag har bott i villa i cirka tio år och visst finns det många frestelser om man har en ganska låg belåning, naturligtvis går det att göra en koja till ett slott om man bara spenderar tillräckligt med pengar.

Men det som kanske är en koja för någon annan är faktiskt mitt slott och eftersom jag har ett hem som jag är trivs med och ett självförtroende som gör att jag inte behöver jämföra mig med andra så kan jag renovera och förbättra med tiden till hjälp, utan att belåna mig upp till taknocken.

Tiden är ju investerarens bästa vän och jag skulle säga att det begreppet också går att använda när det handlar om att göra åt pengar, om vi istället för att ha så fruktansvärt bråttom ger boendet tid så går det faktiskt att spara pengar för att uppfylla renoveringsdrömmar och känslan när kojan sakta men säkert förvandlas till ditt eget slott utan att lånen ökar är oslagbar även om det tyvärr verkar som att inte många får uppleva den.

Risken är nu att många kommer att få gå från slott (som de i själva verket aldrig ägt) till koja med skulder resten av livet för att betala för den korta tiden de bodde i slottet, i fantasivärlden.

En reaktion på “Från koja till slott, svenskarnas skulder.

  1. ett bra inlägg!
    ja visst borde det vara amorteringkrav redan (minst 2.000kr/månad tycker vi härhemma)
    vi är skuldfria,betalade av vårat 300.000kr bolån på 4år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *