Bilen, första spartipset

Vad skulle vara mer lämpligt att börja spartipsen med än bilen ?

Att handla bil för mera pengar än vad man har råd med är nog ett av de vanligaste misstagen inom privatekonomi  och väldigt många ekonomiska haverier har börjat med just bilen.

Bilen är på ett sätt överkonsumtionens herre, den ultimata status symbolen, den är för många det perfekta sättet att få det att se ut som att de har gott ställt, oavsett hur det står till med ekonomin så är det viktigt för många att ha en fin bil. Alla ser om du har en fin bil och alla ser om du har en ful bil.

Något som sjunker snabbare i värde får man leta efter och de flesta känner nog att det är svårt att göra en bra bilaffär. Det är väldigt vanligt att folk lägger bilen i huslånet och på så vis lurar sig själva, avbetalningsplanen följer i regel inte värdeminskningen. Ofta är det rätt mycket kvar på billånet när bilens värde är nära noll.

Det finns många sätt att räkna på vad en ny bil kostar och otaliga exempel som är vinklade för eller emot att köpa ny bil. Men om man använder sig av Konsumentverkets uträkning som innehåller det mesta inklusive värdeminskning och sedan slänger på ett rejält billån så kostar bilen ca 200 kr per dag. Det finns mycket värre exempel.

Att köpa en bra och säker bil känns självklart när man har familj men man behöver inte överdriva. Vare sig bilen är ny eller några år gammal så försök att göra en avbetalningsplan som följer värdeminskningen och helst lite till. Räkna sedan ut eller titta på någon befintlig uträkning av vad det kommer att kosta att äga bilen inklusive allt. Om det verkar för dyrt så är det nog det.

Så första spartipset blir väldigt enkelt, anpassa bilköpet efter ekonomin och inte tvärt om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *