Belåna dig inte upp till taknocken !

Spartips nummer två handlar om ditt boende.

I Dagens Industri går det att läsa om Credit Suisse som i sin Global Wealth Report informerat om hushållens skulder. Sverige ligger på åttonde plats i världen, Danmark och Norge ligger etta och tvåa på samma lista. Vi är alltså det åttonde mest skuldsatta folket i världen om jag har tolkat detta rätt, givetvis förstår jag att fattiga länders folk inte ens haft möjligheten att placera sig högt på listan av förklarliga skäl, men det är heller inget att skryta med att vara på den här listan.

Ofta hör jag hur yngre som ska köpa hus tar 70-80 talen som exempel och menar att inflationen kommer att hjälpa till så mycket att det inte är så stor ide att amortera, vilket är ett stort missförstånd som kanske uppkommit i kommunikationen med deras föräldrar. Det verkar också som att det blir allt vanligare bland yngre att se det som självklart att belåna sig högt vid köp av bostad och många ser inget bekymmer med det.

Lånen på den tiden urholkades snabbare och inflationen var onormalt hög under onormalt många år i sträck och dagens lån kommer förmodligen inte att urholkas lika snabbt, lånen kommer att behöva betalas tillbaka mer av egen kraft.

På 70-80 talen låg inflationen på mellan 5-13% och idag är inflationsmålet 2 % och själva inflationen betydligt lägre än så, vilket är en kraftig skillnad.

Det skulle gå att skriva hur mycket som helst om inflation men en hög inflation anses skadlig för ekonomin och en låg stabil inflation anses vara bra.

Oavsett så betalas inte lån av sig själva och inte heller av inflationen, även om lånen urholkas och lönerna stiger kraftigt så ska lånen ändå betalas tillbaka och att amortera av på det man har lånat borde vara alldeles självklart.

Det är inte billigt att skaffa boende idag, men ett problem är att när boendet väl är inköpt så  ska det med en gång se ut som i någon av de runt 100 inrednings tidningar som finns på marknaden. Ge boendet tid och förbättra och snygga till med åren finns tydligen inte längre, allt ska göras direkt även om det kräver lån på betydligt mer än själva bostaden.

Naturligtvis grundar sig det här beteendet precis som mycket annat i att vi jämför oss med andra och aldrig kan vara nöjda, fast vi har en standard i absolut världsklass.

Det bästa är att se till att inte belåna sig över taknocken, se till att ha lite utrymme. Du sparar väldigt mycket pengar om du inte är för högt belånad och det skapar också en trygghet.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *