Bedrägerier överallt – skydda dina pengar

Det har funnits olika typer av bedrägerier länge nu så det är väl inte direkt någon ny grej att varna för men det känns som att det är fler typer av bedrägerier nu än någonsin och man läser hela tiden om folk som blivit blåsta eller olika typer av bedrägerier som man bör hålla utkik efter. Tyvärr lever vi i en värld fylld av skurkar som gör allt för att komma åt dina surt förvärvade slantar – och många av dem är oturligt nog riktigt smarta.

Det kommer i princip varje vecka någon typ av bluffmail till inkorgen. Det kan vara något slags Nigeriabrev där en vänlig person på dålig engelska berättar att du kan hjälpa till att hantera ett arv på några miljoner och som tack får 20 procent. Det kan även vara ett meddelande som påstår sig komma från Paypal eller Swedbank där de säger att du behöver ange dina inloggningsuppgifter eller kontouppgifter igen för att något blivit fel. Det kan även vara något helt annat och listan är lång.

Förr i tiden fanns det en viss oro för att använda sitt kreditkort på Internet för att kortuppgifterna kanske på något vis kunde hamna i fel händer, t ex genom trojaner som loggar dina knapptryckningar eller med andra metoder. Idag verkar det vara minst lika farligt att ge sig ut på stan med kreditkortet då all information på kortet kan bli stulen på ett eller annat sätt. Det räcker att någon har ditt namn, kortnummer, kortets utgångsdatum och CCV-kod för att det ska gå att handla saker på nätet med ditt kort. Ingen ytterligare kontroll görs i de flesta fall.

Vare sig du är ute i verkligheten eller sitter på nätet så finns det alltså faror som lurar runt hörnen och en massa smarta tjuvar som vill komma åt dina pengar. Det är inte nödvändigtvis fler bedrägerier nu är tidigare men det känns som det finns väldigt många metoder för att lura oss vanliga svenskar, vilket gör att man ständigt måste vara på sin vakt. Är man någonsin säker när man hanterar pengar eller kontokort?

Vanliga bedrägerier

Ett sätt att minska risken för att bli lurad eller bestulen är att ha lite bättre koll på vad man ska akta sig för. På det viset är man kanske lite mer observant och lite mer skeptisk till saker och ting. Genom att vara försiktig när man hanterar pengar – kort eller kontanter, hemma eller på Internet – så kan man klara sig undan lite bättre.

Kortinformation

Har du otur och tar ut pengar i en bankomat som har blivit riggad med en fejkad kortläsare (som sätts på utanpå den riktiga) så kan din kortinformation läsas av digitalt och sedan användas av bovar. Det är inte speciellt lätt att upptäcka om man inte är väldigt skärpt och tänker på det. Av det skälet är det inte dumt att syna bankomaten lite extra innan man stoppar in sitt kort.

Du kan även råka ut för att någon helt enkelt kopierar informationen från ditt kort rakt av så som nämnts ovan, namn, kortnummer, utgångsdatum och CCV-kod. Det är allt som behövs för att kunna handla med kortet på Internet. Det går att köpa en väldig massa olika saker så som resor, elektronik, möbler, smycken, kläder etc som kan bli väldigt kostsamt. Detta kan ske manuellt genom att någon helt enkelt tar en bild på fram- och baksida av ditt kort med en kamera eller skriver ner allt, t ex på en bar eller en vanlig butik.

Din kortinformation ska du vara försiktig med i alla lägen. Hur tjuvarna än kommer åt den är det tyvärr illa, då det är enkelt att köpa saker med ditt kreditkort / betalkort ifall dessa uppgifter finns tillgängliga. Håll koll på var du använder ditt kort och vem som hanterar det etc.

Bluffmail

Som tidigare sagts kommer det en massa skit i mailkorgen där mycket också är försök att bluffa sig till pengar genom olika typer av bedrägerier. Det kan vara Nigeriabrev eller varianter på dem. När någon ber dig att hjälpa dem med finansiella transaktioner i utbyte mot en stor ersättning eller säger att du vunnit på lotto ska du direkt bli misstänksam. Låter det för bra för att vara sant är det med all säkerhet det.

Många mail dyker upp från Paypal, Skatteverket, Blocket, olika banker och andra ställen som man normalt kan lita på men som bara är fejk. Dessa kan se väldigt konstiga ut men en del ser också väldigt realistiska ut. Meningen är att du ska fylla i kontouppgifter eller inloggningsuppgifter etc som tjuvarna sedan kan använda för att sno åt sig dina pengar.

Kolla efter lustiga avsändare, dålig engelska etc när du får mail. Vanligen skickas det aldrig ut sådana mail från riktiga banken eller Skatteverket så du bör vara automatiskt misstänksam. Klicka aldrig på länkar i sådana mail då de bara leder till fejkade sidor och som troligen är smittade med virus.

Fejkannonser

Det verkar ha blivit vanligt med fejkade annonser på t ex Blocket där man säljer något som inte finns. Det gäller att vara uppmärksam och inte vara för godtrogen. Kontrollera saker och ting så noga du kan innan du köper något. Likadant är det om du säljer något själv och en köpare är intresserad. Se till att du inte blir bestulen på det du säljer genom att ge bort det innan du har fått pengarna.

Andra typer av bedrägerier

En typ av bedrägeri som jag läste om nyligen var att någon ansökt om lån i en persons namn och lånet hade sedan blivit godkänt och pengarna betalades ut till offret i fråga. Samma dag som pengarna kom in på kontot (tillhörande offret) så ringde en man och sa att han tyvärr fört över pengar till fel konto av misstag (samma summa som lånet) och bad att personen skulle föra över dem till hans konto.

Eftersom offret inte hade en aning om att ett lån tagits i dennes namn så var det ju inte helt konstigt med historien om den felaktiga överföringen. För det hade ju onekligen dykt upp typ 180 000 kr på kontot som inte borde vara där. Banken kunde inte heller se att det var något direkt konstigt med det hela i det läget. Senare dök det dock upp papper som visade på att ett lån tagits och då börjar ju offret förstå att nåt är fel.

Det finns även andra typer av bedrägerier av olika slag men en trend är att Internet utnyttjas mer och mer för att antingen komma åt känsliga uppgifter eller för att använda sig av dem för att t ex genomföra köp eller på annat vis utnyttja stulna identiteter eller kontouppgifter. Eftersom det ska vara så lätt att köpa saker, ta lån eller göra det ena eller det andra så blir det kanske ibland också så att kontrollen är lite för klen. Det som är smidigt när allt går rätt till underlättar istället för brottslingar när det inte går rätt till.

Vart är vi på väg?

Det är inte helt lätt att säga vart vi är på väg. I samma takt som säkerhetsfolket kommer på nya sätt att skydda våra pengar kommer brottslingarna på nya sätt att stjäla dem och att genomföra bedrägerier. Det är inte alltid lätt för säkerhetsfolket att hålla samma tempo som utvecklingen när det gäller betalningssätt, Internet, mobiltelefoner och allt sådant som snabbt dyker upp och blir populärt.

Bedrägerier är svåra att komma undan helt och det går inte att skydda sig till hundra procent. Ett av de viktigaste och bästa sätten att skydda sig är genom kunskap och att man vet om att risken finns. Det är fortfarande många som går på även bluffmailen, trots att det står så mycket i tidningar etc om hur försiktig man ska vara. Det är för att det fortfarande finns många som inte har tillräcklig koll på riskerna eller vet vad de ska titta efter. Ju fler som är upplysta ju fler blir försiktiga och misstänksamma och då kan det nog bli bättre.

Om ni som läser har några mer bedrägerier att varna för, några tips som gör det lättare att undvika att åka dit eller några andra bra tips och idéer så får ni gärna dela med er av dem så att vi alla kan bli lite bättre på att hålla tjuvarna borta.

3 reaktion på “Bedrägerier överallt – skydda dina pengar

  1. Gissar att vi i framtiden kommer att få se kidnappningar där offret tvingas att från sin mobil göra överföringar till kidnapparna.

    • Det är säkert en möjlighet Rutger. Är ju redan idag så att man kan råka ut för rånare som tvingar en med till en bankomat för att ta ut alla pengar på kontot eller till och med hem till bostaden där de sedan snor med sig allt av värde som är smått nog att bära.

      Detta är ju en grövre typ av brott än det jag talat om i blogginlägget men även sådana här saker påverkas av teknikens utveckling då man kan hantera / överföra sina pengar på fler och snabbare sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *