Bedragarna som skor sig på folks olycka

Det är jobbigt att få ekonomiska problem och att känna hopplösheten när man inte får det att gå ihop. I ett sådant läge har man nog med saker att tänka på utan att behöva oroa sig för alla ohederliga typer där ute som försöker lura av en ytterligare pengar. Det finns tyvärr många som försöker bluffa till sig pengar och de allra värsta och hemskaste av dessa är sådana som försöker utnyttja folk som har problem och kanske är desperata.

Falska långivare

Det finns flera exempel på blufföretag och bedragare som försöker utnyttja din situation när du har ont om pengar och börjar få slut på alternativ. Ett av dessa är falska långivare som bara vill dra nytta av din desperation.

Det finns många bedragare som låtsas att de har ett lånföretag av något slag och att man kan få låna pengar enkelt och billigt hos dem. De försöker framställa sig som räddare i nöden som kan ge dig en hjälpande hand och få din ekonomi tillbaka på fötter igen, men allt de gör är att lura dig och ta dina pengar. Istället för att hjälpa dig hamnar du i ännu mer trubbel.

Dessa bedragare skriver ofta på engelska och skickar ut skräppost till mailen eller skriver i kommentarsfält på webbsidor som har kommentarer. De försöker få dig att skicka in en ansökan med namn och telefonnummer etc. Om du skulle få för dig att göra detta brukar den klassiska uppföljningen vara att få dig att betala in någon slags uppläggningsavgift eller liknande innan du kan få dina pengar, men du ser sedan aldrig röken av ett lån. Troligen försöker de också mjölka ännu mer pengar ur dig innan de överger dig fattigare än tidigare.

Långivare med absurda avgifter

Ett annat bra exempel på usla människor är de som driver lånföretag som har konstiga eller helt galna avgifter eller villkor. Ett ganska vanligt exempel är en långivare som erbjuder mikrolån / SMSlån där det finns en ansökningsavgift som du måste betala oavsett om din ansökan blir godkänd eller ej.

Tidigare var det inte helt ovanligt att även mer seriösa långivare hade en avgift som du betalade när du ansökte om lån, framför allt ifall du ansökte direkt via SMS. Detta handlade dock om kanske 20 – 30 kr (just detta med ansökningsavgift har dock nästan helt försvunnit nu just för att det var en så orättvis och konstig avgift). Det finns dock idag en del långivare som har en avgift på t ex 495 kr bara för ansökan och då har de rätt att neka dig lån utan att ge någon förklaring varför.

Detta är enbart en bluff och du bör aldrig ansöka om lån hos någon långivare som har detta upplägg. Oftast låter de helt enkelt bli att godkänna dig och kammar hem ansökningsavgiften, så behöver de inte låna ut pengar alls. De skor sig på folk som antingen inte läst tillräckligt noga hur avgifterna funkar eller sådana som är i desperat behov av ett lån. Läs alltid villkoren och vilka avgifter som finns noga innan du lånar hos en ny eller okänd långivare.

Utnyttjar dig som har stora ekonomiska bekymmer

Jag hittade nyligen en ny typ av utsugare också. Det var nämligen någon som skickade in en kommentar och tipsade om en ny “tjänst” man kunde använda sig av ifall man funderade på att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Detta var en tjänst som innebar att de skulle skicka in ansökan åt dig (och typ hjälpa dig att göra det lite bättre) och detta skulle då kosta dig ofattbara 12 500 kr.

De vill alltså ta ut 12 500 kr från någon som har så stora skulder att de funderar på och eventuellt kan vara aktuell för en skuldsanering hos Kronofogden. En sådan skuldsanering är något man endast får ifall man har en ekonomi som är extremt dåligt och att man har så pass stora skulder att man inte kan betala av dem inom en överskådlig framtid.

De människor som är i behov av en skuldsanering har givetvis inte sådana pengar att lägga och de bör definitivt inte betala någon för att hjälpa dem med en sån här sak. Det är inte så svårt att ansöka om skuldsanering själv och man kan säkerligen få bra hjälp helt gratis från Kronofogdemyndigheten eller en lokal budgetrådgivare från kommunen. Dessutom skulle dessa bedragare ta ut sina 12 500 kr oavsett om man blir godkänd för en skuldsanering eller ej, så det finns inte ens några garantier.

Detta är en av de mer sorgliga och hemska saker jag hittat på senare tid och det som är extra skrämmande är att det kanske finns en del desperata människor som har hamnar riktigt snett med sin ekonomi som faktiskt kan gå på deras skitsnack och anlita dem. De flesta är ju troligen smarta nog att undvika sådant men ibland triumferar desperationen över det sunda förnuftet.

Finns sällan några genvägar

När man har det svårt vill man gärna hitta en väg ur problemen och då ser man ibland sådant som inte finns. Kanske väljer man att inte se de varningstecken som finns där bara för att man så gärna vill hitta en lösning som kan rädda upp ekonomin. Det är dock sällan det finns några genvägar och det som verkar vara för bra för att vara sant är nästan alltid det också.

Mitt tips är att alltid vara försiktig och ha en ifrågasättande attityd och att inte lita på sådant som verkar för bra. Den bästa vägen ur ekonomiska problem är att jobba hårt med att spara in på sina kostnader och att få in lite extra pengar och sedan sakta men säkert betala av skulder och återhämta sig. Det tar tid att komma ur ekonomiska problem om man har hamnat djupt ner i skuldfällan men det finns inget annat sätt än hårt jobb och tid.

Har du som läser detta något annat att varna för får du gärna göra det i kommentarerna nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *