För den som vill sprida risken och inte kan så mycket om aktier är aktiefonder ett riktigt bra alternativ. Då får man automatiskt exponering mot aktier och en bra spridning / riskfördelning. Ett annat alternativ för att få automatisk riskspridning är att investera i investmentbolag. Dessa bolag investerar i sin tur i andra bolag och genom dem får du indirekt också äga många olika bolag.
Detta är två olika sätt att investera pengar med inbyggd riskspridning. Att köpa aktier rakt av är ju alltid ett alternativ men då måste man själv välja vilka aktier man ska ha. Det är inte så lätt och även om det går bra att sprida riskerna genom att köpa många olika bolag så är det fortfarande en stor fördel om man vet vad man gör och vilka bolag som är starka.
Aktier är bäst för dem som är intresserade och är redo att sätta sig in i bolagen, analysera och vara aktiv. Det kan behövas säljas av och köpas mer vid rätt tidpunkt, vilket kan vara svårt att avgöra. Även de som är duktiga gör fel många gånger, så det är inte direkt lättare om man är dåligt påläst eller inte har intresset.
Aktiefonder
Eftersom det är lite lurigt med rena aktier är det bra med aktiefonder. Man kan få exponering mot börsen utan att egentligen ha några kunskaper. Väljer du några olika aktiefonder med lite bredare fokus (indexfonder vanligen) så har du automatiskt en riktigt bra riskspridning helt enkelt eftersom en enda fond innehåller en stor mängd olika aktier och har du dessutom flera fonder som inriktar sig på olika marknader (globalt, Sverige, Europa, USA osv) så har du ännu mer diversifiering.
Sedan påverkas det givetvis av vilken aktiefond man väljer. En mer allmän som en globalfond eller en Sverigefond kommer ge bredare exponering än en fond som riktar in sig på en viss typ av bolag eller mindre marknad. Detta är något man får avgöra. Den som inte är speciellt insatt eller vill bry sig så mycket om sina fonder bör huvudsakligen sikta på globalfonder och ha en mindre del av t ex USA-fond, Sverigefond etc.
Investmentbolag
Ett alternativ till aktiefonder är dock som sagt att köpa aktier i ett eller flera investmentbolag. Det finns ganska många sådana på marknaden, både på den svenska börsen och internationellt.
I Sverige är de mest kända / mest ägda investmentbolagen Investor, Kinnevik, Industrivärden, Latour och Lundbergföretagen, där Investor sticker ut som största och mest kända bolag. Sedan finns ett antal till såsom Ratos, Bure, Creades, Svolder och Öresund.
Ett investmentbolag investerar helt enkelt i andra bolag och köper aktier i dem, snarare än att ha egen verksamhet som tillverkning, försäljning eller tjänster. Det går ut på att tjäna pengar genom investeringar helt enkelt. Och detta kan du ta del av genom att äga aktier i investmentbolaget.
På så vis är investmentbolag lika aktiefonder, eftersom ett investmentbolag kan äga aktier i ett antal bolag (t ex 20-30 stycken). Dock är riskspridningen oftast klart större i en aktiefond som normalt äger fler olika aktier, men ett investmentbolag är i grunden lik en fond på detta vis.
Precis som med fonder kan olika investmentbolag ha olika inriktning eller strategi. Man bör kolla upp vilken strategi ett visst bolag har innan man köper aktier i det, så att man tror på deras filosofi. En del satsar på en mer allmän strategi med bredare risk medan andra kanske fokuserar mer på att köpa företag som går sämre och försöka vända dem till vinst osv.
Något som det pratas om i samband med investmentbolag är substansvärde och substansrabatt. Detta handlar om hur bolaget är värderat jämfört med deras tillgångar. I vanliga fall brukar ett investmentbolag gå upp och ner ganska mycket i samma takt som deras egna tillgångar men ibland kan det bli ett glapp så att investmentbolaget är billigare än det borde vara utifrån vilka aktier de själva äger.
Substansvärdet är det faktiska värdet i bolaget, vilket är svårt att veta för många vanliga bolag eftersom det finns så många saker som kan spela in. För just investmentbolag är det ofta mindre klurigt att se korrekt substansvärde eftersom det värdet helt enkelt baseras på aktier som de äger i andra bolag, vilkas värde man enklare kan kontrollera.
Substansrabatt får man när investmentbolaget är billigare att köpa jämfört med deras tillgångar, så att man helt enkelt kan köpa in sig i andra bolag via dem till ett bra pris. När bolagets aktie är billigare än bolagets värde så gör man alltså en bra deal. Det gäller bara att veta när det är rabatt och här är som sagt investmentbolag enklare än de flesta bolag.
Välja aktiefonder eller investmentbolag
Frågan är alltså om man som nybörjare eller lite mer ointresserad sparare ska välja aktiefonder eller investmentbolag när man investerar sina pengar. Båda har sina fördelar och är ganska lika, men det finns skillnader som kan väga åt olika håll.
Fördelen med aktiefonder är att de har stor riskspridning och att man sällan behöver göra så mycket alls med sin investering om man satsar på några få bredare fonder, helst då billiga indexfonder (som följer ett visst brett index och har passiv förvaltning vilket gör dem billiga).
Har du t ex 70 procent av pengarna i en globalfond och 15 procent vardera i Sverigefond och USA-fond så har du en bra spridning av risken och kan sitta stilla i båten i många år utan att göra ett dugg. Du kan även lugnt rida ut eventuella börsnedgångar utan att sälja.
Detta är ett bra alternativ om du vill vara långsiktig och verkligen inte vill behöva bry dig om dina investeringar speciellt mycket. Du behöver förmodligen inte sälja eller byta fonder alls. Kolla bara ibland så att fonderna är konkurrenskraftiga när det gäller avgift och avkastning, så att de inte är onödigt dyra eller har dålig avkastning i förhållande till liknande fonder. Detta kan man titta till lite snabbt någon gång per år vid en genomgång.
Investmentbolagens fördelar
Investmentbolag skulle jag säga är alternativet för den som vill börja med aktier lite mer på riktigt men som inte ännu vill välja egna aktier. Investmentbolagen är ju själva också bolag vilka du köper aktier i, vilket innebär att du alltid har en risk att bolagen går sämre (vilket fonder givetvis också kan). De äger normalt klart färre aktier än vad en bred aktiefond gör.
Många investmentbolag har utdelning på aktierna, vilket innebär att man vid specifika tider på året även får en utdelning i pengar som sätts in på kontot, för varje aktie som man äger. Hur stor utdelningen är bestämmer bolaget själva. Om det går bra för dem brukar utdelningen vara bra men om det går sämre kan de bestämma sig för att minska den.
Pengarna från utdelningarna brukar ofta vara en viktig del i avkastningen från investmentbolag, så väg in detta när du tittar på vilka investmentbolag du eventuellt vill satsa på. Att investera i aktier med utdelning är en allmän strategi som många har, som helt enkelt går ut på att få mer säker avkastning.
Utdelningen är densamma oavsett hur aktiekursen är, åtminstone tills bolaget bestämmer sig för att ändra utdelningen. Om ett bolag sänker utdelningen mycket kan man då givetvis bestämma sig för att överge deras aktier och sälja av innehavet och istället leta sig till en annan aktie som har stabilare och högre utdelning.
Något som givetvis är intressant är vilken avkastning man kan få. Här kan investmentbolagen ofta ligga högre och ge mer avkastning. Men risken är också större. Det som avgör investmentbolagens aktiekurs är inte alltid rakt av vad deras egna innehav är värda utan vad folk är villiga att betala för deras aktier. Så det är som med alla aktier en lite större osäkerhet här och något man bör vara medveten om.
Avgiften för förvaltningen
Något annat värt att jämföra mellan aktiefonder och investmentbolag är avgiften. Aktiefonder och alla andra fonder har en förvaltningsavgift, vilken dras från fondens utveckling. För indexfonder ska den inte vara så hög, någonstans mellan 0,2 och 0,5 procent. Aktiva fonder kan ha klart högre avgifter men jag rekommenderar indexfonder för den som inte vill vara så aktiv eller är så insatt.
För investmentbolag finns också en förvaltningsavgift eftersom de likt fonder gör jobbet med att välja ut och förvalta pengar. Denna avgift är dock ofta inte speciellt hög, vilket kan göra dem till ett intressant alternativ till aktiefonder.
Investor har t ex 0,18 procent i avgift, Indurstivärden har 0,15 % procent och Latour 0,10 procent. Denna avgift dras av som bolagets kostnader, så du ser aldrig den försvinna på ditt eget konto.
Detta är lägre än de flesta billiga indexfonder, trots att man får kalla investmentbolagen för aktivt förvaltade. Hela verksamheten går ju ut på att förvalta kapital och skapa vinst genom investeringar så det är helt klart aktivt arbete bakom. En aktivt förvaltad aktiefond kan många gånger ha en avgift på 1,5 – 2 procent och ibland mer.
Gör ditt val – aktiefonder eller investmentbolag?
Sammanfattningsvis skulle jag säga att aktiefonder är perfekt för den som vill investera på lång sikt och sedan i princip inte behöva fundera så mycket mer på pengarna. Du bara kollar nån gång då och då så att fonderna verkar göra sitt jobb och inte är för dyra eller dåliga jämfört med någon liknande fond, som du då kan överväga att byta till.
Du kan med fördel ha ett automatiskt månadssparande. Du får bred riskspridning men ändå exponering mot börsen, vilket normalt ger bra avkastning. En indexfond ger normalt i snitt en avkastning runt 7-8 procent årligen, vilket får räknas som bra. Många som är aktiva på aktiemarknaden kan mycket väl ha en sämre årsavkastning än en person som bara äger indexfonder.
Du som vill gå lite längre och närmare aktiehandel kan välja investmentbolag som ett första steg. Det passar nybörjare eftersom det blir automatiskt riskspridning, om än inte lika brett som i en fond. Du slipper i vilket fall själv välja aktier utan lämnar det åt proffsen.
Investeringarna i investmentbolag ger dig en start inom aktier och du kan hålla koll på vilka aktier som dessa bolag väljer att investera i, titta på substansvärde och se om det finns substansrabatter i några bolag, samt undersöka utdelningar och se hur detta fungerar. Med tiden kan du säkerligen börja köpa lite vanliga aktier.
Eftersom investmentbolagen ger automatisk riskspridning är de bra för de som vill ha lite tryggare investeringar och de passar för någon med lång sparhorisont. Det är också bra att ha mer än ett investmentbolag i portföljen. Ta gärna minst ett par för att få ännu bättre riskspridning. Ett alternativ för den som vill komma igång med aktier eller som vill ha ett lite mer passivt aktiesparande, men trots allt vill vara mer aktiv än fondsparande gör möjligt.
Om man vill kan man också köra på en kombination där man har huvudsakligen aktiefonder men sedan investerar en del av sin portfölj i en eller två investmentbolag. Då får man fortfarande bra riskspridning samt tryggheten från indexfonderna men också en viss mer direkt exponering mot börsen genom aktier i investmentbolag. Hur stor del man ska lägga på investmentbolag jämfört med annat är något man själv får överväga.