När man lever tillsammans med någon annan finns ju alltid den klassiska frågan om delad ekonomi där. Jag har redan tidigare skrivit om delad ekonomi och funderat på detta en del men den här gången tänkte jag ta upp just det här med delat matkonto.
Det är kanske inte självklart att man ska dela alla pengar rakt upp och ner och ha alla konton gemensamt osv. Speciellt om man inte har varit tillsammans så länge. Ifall man nyligen flyttat ihop kan det kanske vara så att man vill dela på vanliga kostnader så som hyra, tv, internet och andra utgifter för saker som man båda utnyttjar.
Oavsett hur man delar på olika utgifter så kan det normalt kännas rätt att dela på maten eftersom båda ju måste äta. Alla kanske inte är lika noga med hur stor del varje person betalar och att det är exakt rättvist medan andra tycker att det ska vara mer lika. Jag och min sambo har än så länge i princip kört på ett lite mer godtyckligt system där vi båda handlar mat och försöker att jämna ut det på ett ungefär.
Med mig själv som exempel
Jag har varit sambo i lite över ett år nu och när vi flyttade ihop bestämde vi att vi skulle försöka dela ganska rättvist på matkostnaderna men att jag skulle lägga en lite större del eftersom jag hade bättre inkomst och hon studerade. Vi har inte haft någon som helst koll på ifall vi verkligen haft någon bra fördelning eller hur det har blivit, utan vi har helt enkelt kört på ren känsla här.
Nackdelen med detta är att vi inte riktigt vet om vi har fått en hyfsat jämn fördelning eller om det råkat bli så att en person handlat för mer än var tanken. Dessutom har vi inte heller något bra sätt att kontrollera hur våra inköp ser ut och ifall vi följer den matbudget som vi har tänkt. Det är i så fall om vi båda två skulle se över våra kontoutdrag och räkna samman alla inköp i matbutiker. Det senare är ju även ganska osmidigt och vi missar då även eventuella kontantköp osv.
Av mig och min flickvän så är det jag som är mest noga med att hålla ordning på ekonomi och liknande (vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att jag har ett intresse för privatekonomi och t ex skriver den här bloggen) och därför är det kanske även så att jag har varit mer pushande för att hitta en bättre lösning. De alternativ som finns att välja på är väl egentligen följande:
1. Att vi båda handlar mat separat och sedan ser till att ha koll på hur mycket vi handlar för, t ex genom att räkna samman kvitton eller kontoutdrag etc. Detta är lite för osmidigt enligt mig men ändå bättre än att bara handla på måfå och inte veta hur mycket vi spenderar på mat varje månad. En annan nackdel är att man inte vet förrän i efterhand hur fördelningen blivit. Är det då ojämnt så ska man hålla på och skicka pengar till varandra för att balansera, vilket också är osmidigt.
2. Vi skaffar ICA-kort eller liknande och handlar på detta istället för att handla med vanliga kort eller kontanter. Där kan man antingen sätta in pengar eller handla på kredit (om jag inte misstar mig) och även få bättre koll på hur mycket man handlar. Nackdelen är att man då bara kan handla på ICA eller i den butik man nu har kort för. Om man gör nästan all sin shopping i samma matbutik kan detta mycket väl vara ett ok alternativ.
3. Vi skaffar varsitt kreditkort som är kopplat till samma konto och sen handlar vi båda all vår mat med kreditkortet istället för med vanliga bankkortet. I slutet på månaden kommer en räkning på allt vi handlar inom mat och då lägger vi båda hälften var och betalar den räkningen. Här är det mestadels fördelar om man gör det på rätt sätt och det är alternativet som jag ska diskutera mer nedan.
4. Man kan skaffa ett gemensamt bankkonto med två bankkort kopplade till detta. Där sätter man in pengar, en bestämd summa för varje person som tillsammans skapar matbudgeten för en viss månad. Man kan då sätta in lika mycket var om man vill dela hälften / hälften eller olika procent beroende på fördelning. Fördelen här är att man inte kan göra av med mer än vad som finns att göra av med. Nackdelen är kanske egentligen samma – att pengarna kan ta slut innan månaden är slut. Det kan bero på att man har satt av för lite pengar för mat eller att man har spenderat för mycket. Har man satt en för låg budget kan man ju givetvis öka den till nästa månad.
Att dela matkostnader med kreditkort
Att använda kreditkort för att dela matkostnaderna är ett ganska smart sätt att göra det på. Fördelarna med detta flera jämfört med andra alternativ. För det första så är det väldigt enkelt att dela kostnaden på ett specifikt sätt. Räkningen för maten kommer i slutet på månaden och då kan vi direkt ser hur mycket vi tillsammans har spenderat på mat. Vi kan då dela upp räkningen på det sätt vi vill, t ex 50/50 eller 60/40 osv.
En annan fördel är att vi får alla inköp av mat samlade på ett ställe och då kan vi enkelt se hur mycket det blir under en månad och lite vilka typ av inköp vi gör. Vi kan se om det blir många småköp och var dessa inköp görs osv. Det gör att man kan se över sina utgifter och avgöra ifall det känns ok eller om man bör försöka spara in lite på sin matbudget osv.
Om man jämför ett kreditkort med alternativ fyra ovan, vilket var att ha varsitt bankkort och sätta in pengar på detta i förväg, så har man ju med kreditkortet fördelen att man aldrig riskerar att få slut på pengar. Då slipper man bli stående i affären och känna pinsamhet över att pengarna på kontot visst var slut.
Dock kan man ju se baksidan av detta, vilket kan vara att man istället råkar handla för mer pengar under en månad än man borde. Om räkningen kommer och den är en bit större än vad som är budgeterat för så blir det ju givetvis lite dumt eftersom man måste betala den oavsett. Gjort är gjort så att säga och de inköpen är ju redan gjorda. Den månaden får man lägga lite mer än planerat. Sen får man helt enkelt se över sin matbudget och sina inköp till nästa månad och försöka bli bättre på att hålla budgeten.
Eventuella nackdelar med kreditkort
Det som är allra viktigast att tänka på när man betalar med kreditkort är att det blir ränta på krediten om man inte betalar den direkt. De allra flesta kreditkorten har så att man kan handla på kredit och sedan är det räntefritt om man bara betalar tillbaka inom 30-60 dagar (exakta villkoren kan variera).
För att det ska vara rimligt att använda ett kreditkort som ett sätt att dela matbudgeten måste man se till att alltid betala räkningen direkt när den kommer för att undvika att det blir ränta på pengarna. Om man gör det så blir krediten räntefri och då blir hela upplägget gratis utöver eventuell årsavgift på kortet i sig.
Detta är ju egentligen ingen nackdel utan mer ett krav för att upplägget ska fungera. Man måste vara med på att hela tiden betala räkningarna. Det skulle i så fall vara om man blir lite galen och handlar för alldeles för mycket under en månad som det kan bli problem. Då skulle man kunna få en räkning som är klart högre än vad man egentligen har råd med. Dock får man väl också då säga att man har gjort bort sig ganska mycket ifall man hamnar i en sådan position. Har du klarat att hantera dina matinköp tidigare så bör du ju klara det även nu.
Vi kommer ju givetvis alltid att ha problemet att man inte vet exakt vad den andre har köpt på kreditkortet. Köper en av oss ofta onödigt dyr mat eller köper saker på kortet som inte egentligen borde ligga under matbudgeten? Det är ett allmänt problem som inte har att göra med kreditkortet i sig utan detta problem kan alltid uppstå. Man kan alltid diskutera matinköp och försöka bestämma gemensamt att vara lagom sparsam etc. Sen handlar det ju också om att lita på sin partner och dennes förmåga att handla vettiga saker.
Att välja ett kreditkort för ändamålet
Att välja kreditkort för att ha till delad matbudget är inte riktigt samma sak som att välja kreditkort rent allmänt. De saker som spelar störst roll här är den fasta kostnaden och att man har ett antal räntefria dagar. Sådant som kreditbelopp, ränta och bonusar är huvudsakligen ointressanta och dem behöver du inte lägga så mycket tid eller energi på att jämföra.
Årsavgift
Om du ska göra på det här viset är det allra viktigast att det inte kostar dig så mycket pengar. Du vill inte ha en jättedyr årsavgift bara för att kunna dela upp utgifterna för maten på ett smart sätt. Du ska alltså leta efter ett kreditkort som har en låg årsavgift. Det finns några alternativ som inte har någon årsavgift alls, vilka kan vara bra alternativ men inte nödvändigtvis billigast ändå.
Tänk också på att du ska ha två kreditkort, inte bara ett! Du behöver ett och din partner det andra. Det kan tänkas att det för vissa kort är gratis årsavgift för ett kort men att det andra kortet då kostar en del varje år. Försök hitta ett alternativ där du får båda korten gratis eller iaf billigt.
Viktiga kostnader för kortet
Du får inte glömma bort att kolla på andra kostnader så som aviavgift. Detta är avgiften för att få en avi / räkning skickad till dig. En del kreditkort har alltid en aviavgift och det blir i så fall din månadskostnad för kortet. Försök dock hitta ett kort som inte har någon aviavgift. Oftast kan det vara så att de erbjuder gratis e-faktura medan pappersfaktura kostar pengar och det är ju ganska rimligt. Glöm då inte bort att välja så att du får en e-faktura och inte pappersfaktura.
Räntefria dagar
För att det ska fungera med kreditkort måste du ha räntefri kredit. Du vill inte betala ränta på dina inköp varje månad eftersom det skulle bli onödiga pengar. Välj ett kreditkort som har räntefria dagar. Vanligen brukar det vara upp till 60 dagars räntefri kredit, lite beroende på när du gör dina inköp. Välj ett kort där du utan problem kan handla på kortet en hel månad och sen betala räkningen utan att det tillkommer någon extra ränta på beloppet.
Kreditgräns
När det gäller kreditgräns så är det oftast inte så viktigt. Det handlar ju om att ha en gräns som är lite högre än vad er matbudget är. I vårt fall skulle vi nog budgetera att maten får kosta som mest 2 500 kr per person, alltså 5 000 kr tillsammans (kanske lite mindre till och med). Så länge vi kan hitta ett kreditkort där vi kan få kredit på minst 5 000 kr så är det lugnt. Det behöver inte vara någon stor kredit eftersom vi bara ska använda det till mat. Om vi kan få en kredit på några tusenlappar över detta belopp så har vi lite marginal om det skulle bli en dyr matmånad någon gång.
Övriga villkor
Det finns olika villkor för uttag i Sverige och utlandet osv men det är sådant som spelar nästan ingen roll i vårt fall. Vi ska bara handla mat på kortet och inte ta ut kontanter osv. Vi bryr oss inte om ifall det kostar extra för sådant.
Kom ihåg att det kan kosta en hel del om man inte betalar sin faktura i tid. Det tillkommer då ränta och om man väntar ännu längre så kan det tillkomma även dröjsmålsränta och påminnelseavgift / förseningsavgift. På så vis kan det bli dyrt och då är det helt klart inte värt det.
Bonus
Olika kreditkort brukar ha lite olika bonussystem. Dessa går vanligen ut på att du får poäng av något slag om du handlar med ditt kort. Ju mer du handlar ju fler poäng. Det kommer troligen inte bli så pass stora summor på kortet att det är värt att väga detta mot extra kostnader varje månad. Viktigast är att välja ett kort som kostar så lite som möjligt.
Om du har flera olika alternativ så kan du dock fundera på vilken bonus du har bäst nytta av. Ifall du t ex har ICA Bankens kort så kan du få nån procent på alla köp på ICA just. Ifall det är här du gör de flesta av dina matinköp så kan det kanske totalt löna sig att välja ett sådant kort. Se över vad för bonusar som finns men försök att välja det kort som är mest ekonomiskt på det stora hela.
Jämförelse av olika kreditkort
För att kunna avgöra vilket kort som är bäst bör man kolla runt på olika kreditkort och jämföra deras avgifter framför allt, så som årsavgift och aviavgift etc. Du kan själv kolla upp allt detta på respektive banks / kreditgivares webbsida. För dig som vill ha det lite mer samlat finns sidor som t ex Kreditkortlistan.se, som skriver ut t ex årsavgift och andra villkor, så att man lite enklare och mer överskådligt kan se vilka alternativ som finns. Tänk dock på att alltid kolla upp villkoren hos den kreditgivare du väljer så att allt stämmer.
Jag har själv tittat på t ex Ikano Bank och deras kort. Där får man ett extra kort utan avgift. Dock finns en aviavgift per månad på 25 kr vilket jag inte vet om den går att få bort om man t ex väljer e-faktura. Ett annat alternativ kan kanske vara Bank Norwegians kreditkort som verkar vara utan årsavgift och även utan aviavgift om man väljer e-faktura. Där har jag dock inte koll på vad ett extra kort kan kosta.
Det finns dock säkerligen även andra alternativ som är likvärdiga eller som kanske kan vara bättre om man slår ihop alla aspekter. Jag har inte kollat klart riktigt ännu så jag får återkomma med vad det blev för vår del. Om du har något förslag på bra kreditkort är du välkommen att föreslå det i kommentarerna nedan.