Dina utgifter består troligen av de vanliga sakerna. Hyra eller amortering, mat, bilkostnader, försäkringar, el, lån, tv-kanaler, Internet, aktiviteter för dig och familjen, lite nöjen etc. Så ser det ut för de flesta i grunden och sen skiljer det sig givetvis lite beroende från familj till familj. En del har gymkort medan andra pendlar till jobbet och ibland har barnen en häst som slukar pengar osv.
Poängen är att det finns mängder med faktorer som påverkar din privatekonomi och hur mycket pengar du har kvar när månaden är slut. Förhoppningsvis kan du spara en del och ha en del över till nöjen, konsumtion och lyx men kanske inte så mycket som du skulle vilja.
Det går att komma med många olika spartips och säga att ”många bäckar små” leder till märkbara besparingar totalt om man lägger ihop dem. Även om småtipsen definitivt är bra så är dock det bästa sättet att förbättra sin ekonomi och få märkbart mer pengar över när månaden är slut (förutom att få en stor löneförhöjning) att gå på de stora posterna i ekonomin så som försäkringar, lån, el, boende och bil
Hyra eller betalning på bolån, kostnader för andra lån, försäkringar, elförbrukning, uppvärmning, matkostnader och bilkostnader står för en väldigt stor del av dina månatliga utgifter. Om du ska ha en bra chans att minska utgifterna är detta den bästa platsen att börja. En del saker är givetvis lite svåra att påverka men många gånger kan man göra mer än man tror för att dra ner på utgifter, vilket vi ska försöka gå igenom lite här.
Boende
Ifall du hyr en lägenhet kan det vara svårt att göra så mycket åt hyran förutom att flytta till en billigare lägenhet. I vissa fall kan det faktiskt vara ett seriöst alternativ – om du skulle bo onödigt dyrt i förhållande till din inkomst – men i annat fall får du kolla över resterande tips.
Du som har bolån har en klar möjlighet att spara lite pengar. När det gäller bolån finns det faktiskt en hel del du kan göra. För det första brukar man säga att rörlig ränta över tid är billigare än att binda upp räntan. Historiskt sett betalar man mindre för ett lån med rörlig ränta och det kan vara värt att ha i åtanke när det är dags att se över bolånen. Kanske är det dags att byta bundet mot rörligt.
Ett annat bra tips är att inte bara nöja dig utan faktiskt se vad marknaden har att erbjuda. Det finns många banker som erbjuder bolån och det är inget som säger att du måste satsa på samma bank som du alltid har använt. På en marknad med hård konkurrens pressas priserna och det bör du utnyttja. Du kan även utnyttja din tyngd som kund genom att förhandla och pruta på bolånet. Det går nästan alltid att pruta på priset och få ett billigare lån, så gör det även du.
Elkostnad
Det här med el kostar alltid en hel del pengar, speciellt om man bor i ett större hus och har en stor familj, med många datorer, tv-apparater och där man t ex tvättar ofta och så vidare. Elkostnaden består av tre delar – elhandeln, elnätet och skatter. Vanligen går din elhandel på runt 34 % av den totala kostnaden du har för elen, nätet går på 23 % och skatter och moms är ca 43 %.
Du kan själv påverka din elhandeln, först och främst genom att välja elbolag och hitta ett prisvärt elavtal. Det finns fast pris och rörligt pris som båda kan ha sina fördelar och nackdelar (framåt vintern kan det ibland vara fördelaktigt att binda priset så att du är skyddad mot dyr el när det blir kallt och jäkligt). Är du aktiv och kollar efter billig el kan detta göra en hel del skillnad i din ekonomi. Sänker du dina kostnader blir även skatten och momsen lägre, så det ger en extra effekt. Kolla in Elpriskollen för att få en oberoende jämförelse av i princip alla elavtal.
Du har även möjlighet att påverka hur mycket el du förbrukar. Genom att vara elsmart och spara på elen kan du minska dina kostnader. Det finns många saker att göra, från att se till att använda energilampor (vilket börjar bli svårt att undvika nu för tiden) till att släcka lampor när du lämnar rum, stänga av tv och dator helt när du inte använder dem och så vidare. I vissa fall baseras kostnaden för elnät på din elförbrukning, så sänkt förbrukning innebär lägre nätavgift och lägre moms och skatt, vilket blir en fin snöbollseffekt (åt rätt håll) för kostnaderna.
Det är också lätt hänt att man går med samma gamla elavtal alldeles för länge utan att riktigt orka ta tag i att kolla på alternativ. Det gäller att vara aktiv inte bara när man först ska välja leverantör utan hela tiden ha ett öga på priser så att man inte betalar alldeles för mycket bara för att man är lite lat. Titta över dina alternativ då och då och se om det är värt att byta elavtal. Det är enkelt gjort nu för tiden, jämföra gör man i ett kick och man får ofta hjälp att byta om man bestämmer sig för detta.
Lån
Olika typer av lån är en ganska naturlig del av en vanlig privatekonomi. Om man bortser från bolån och billån kan det även förekomma andra typer av lån, t ex privatlån. Det kan vara lån man tar för att renovera köket, för att köpa något lite dyrare eller för att ge sig ut på en semesterresa. Att helt undvika sådana lån är givetvis det bästa sättet att spara in lite pengar men det går inte att säga att man inte kan låna alls. I en sund ekonomi finns det klart plats för ett lån ibland, men det gäller också då att man inte betalar onödigt mycket.
Det första man ska göra är att välja ett bra lån. Om man lägger lite tid och energi på att kolla upp vad som finns när man först ansöker om lån kan man spara ganska mycket pengar. Det finns många banker och andra långivare att välja på och de har alla lite varierande ränta och avgifter, så det handlar helt enkelt om att undersöka marknaden innan man bestämmer sig.
Bästa sättet att göra detta på är att kolla upp varenda långivare och deras effektiva ränta, men det är ganska tidskrävande och omständigt att kolla upp varje långivare var och en för sig. Det underlättar (och gör det hela klart mer överskådligt) om man har någon slags tjänst som hjälp. Det finns t ex låneförmedlare som samlat flera olika långivare under samma tak, där man kan göra en ansökan och få svar från flera olika långivare, som Lendo. Det finns även smidiga jämförelser av privatlån på sidor som listar ett stort antal banker och långivare med räntor och avgifter, som Låneplaneten.
Har du redan befintliga lån är det inte för sent att dra ner på kostnaden. Dyra små lån och krediter är en stor bov i många hushåll. Det kan kosta en hel del att betala tillbaka på dyra lån (eller avbetalningsköp) om man vid något tillfälle tagit ett lån som inte hade de bästa villkoren. Ett sätt att hantera detta är att försöka bli av med de dyraste lånen så fort man kan och på så vis fria upp mer pengar varje månad.
Det kan man göra genom att ta lite av sina sparade pengar och betala av lånet helt eller, om det inte finns sådana pengar, kan man samla sina dyra små lån under ett stort billigt lån. I det senare fallet ska man se till att hitta ett billigt lån och då bara använda pengarna till att återbetala dyrare mindre lån, krediter och avbetalningsköp.
Försäkringar
En annan klassisk utgift är försäkringarna. Det är viktigt att ha en del försäkringar, då det är en trygghet och det kan bli rejält dyrt om man skulle råka ut för något när man är oskyddad. Men det gäller också att hålla kostnaderna på en rimlig nivå. Det kanske går att skippa en eller annan försäkring om man överväger vilka riskerna som finns men om man känner att behovet finns där handlar det istället om att hitta billiga och prisvärda försäkringar.
Det man kan göra för att spara in pengar på försäkringar är följande. Till att börja med gäller samma som för lån och elavtal – helt enkelt att kolla runt på marknaden och jämföra priser innan man bestämmer sig. Det går att spara en hel del pengar genom att välja rätt försäkring. Det kan vara lite drygt att kolla priser på försäkringar eftersom man måste fylla i sina uppgifter och be om en personlig offert varje gång, men det är det värt i längden (ett tips är att prova Insplanet för att jämföra).
Nästa sak man kan göra är att samla sina försäkringar hos samma försäkringsbolag. Det brukar finnas en ganska bra rabatt för de som samlar flera försäkringar på samma ställe, vilket man inte ska glömma bort. Utnyttja alla rabatter och erbjudanden som du kan hitta. Du kan t ex många gånger få en bättre deal om du är med i facket eller någon annan organisation.
Sista du kan göra är att helt enkelt vara extra försiktig. Den som har ett fläckfritt register får ofta lite billigare försäkringspremie, åtminstone för vissa försäkringar så som bilförsäkringen. Om du håller dig borta från skador kommer du troligen även klara dig undan med lite billigare försäkring, speciellt om du då räknar in att du slipper lägga pengar på självrisken, vilken brukar vara några tusenlappar vid varje tillfälle.
Mat och bil etc
Det finns en jäkla massa sätt att spara pengar på maten och bilen och jag tänker inte gå igenom dessa i detta inlägg. Det finns andra inlägg som tar upp en del om detta och du kan läsa dem ifall du vill ha lite mer kött på benen. Det här inlägget är tänkt att ha lite mer fokus på de stora fasta kostnaderna av det slag jag tagit upp ovan.
Beroende på hur ofta man använder bilen och på vilket sätt man använder den går det att spara en hel del och om man tittar på matkostnaderna så finns det femtio olika mindre tips som kan ge dig mer pengar kvar i kassan. Det kan säkerligen komma några inlägg i framtiden som behandlar dessa poster lite närmare men tills vidare får du nöja dig med lite tips för de stora fasta posterna.
Hej!
Ja det finns helt klart poster som går att se över och där är mycket riktigt de du nämner värda att gå igenom. Alla som vill ha en bättre privat ekonomi bör se till att man har koll på dessa kostnader och vad man kan göra åt dem.
Mvh
Ett klassiskt råd till dem som bor i radhus eller villa är förstås att sänka inomhustemperaturen med någon eller några grader och istället ta på sig en extra tröja. Det sparar många sköna slantar. Hur kunde ni missa detta uppenbara råd?
Det är ju givetvis ett bra tips! Jag har nog missat mer än ett bra spartips i detta inlägg, det blir lite för mycket att ta upp allt i ett och samma inlägg. Man kan dock klart kolla över sina uppvärmningskostnader en del och spara pengar.
En grads sänkning av temperaturen motsvarar ca 5% mindre energiförbrukning
Vad gäller bilen så har jag skrivit lite om hur man kan spara pengar genom att inte äga en bil, utan hyra bil eller åka taxi: http://flutetankar.blogspot.se/2011/08/spara-pengar-utan-bil.html
Alltså bilen som en tjänst, inte som en pryl: http://flutetankar.blogspot.se/2012/08/bilen-som-tjanst.html