Vem tar egentligen SMSlån för att klara ekonomin?

Allt som oftast tar media upp att SMSlån är dåligt och att det gör att folk hamnar i ekonomiska problem och att det inte är rimligt med den typen av lån. Skälet till att de pratar om SMSlån så ofta och alltid i så negativa ordalag är i grunden att de här lånen är ganska dåliga. De kanske inte är riktigt lika hemska som många vill få dig att tro, men det är helt klart inte ett bra alternativ när du ska låna.

Jag är av uppfattningen att varje person själv ska kunna ta beslut om sin egen ekonomi och själv välja ifall hen vill ta ett lån eller göra si och så med sina pengar, vilket i grund och botten också innebär att jag inte tycker att man kan förbjuda SMSlån hur som helst. Den här typen av små krediter har definitiva nackdelar, huvudsakligen att de är förhållandevis dyra om man ser till hur lite man får låna och hur kort återbetalningstiden är, men de erbjuder ju även en tjänst som vissa personer uppenbarligen kan tänka sig att utnyttja.

Det jag egentligen ställer mig frågande till är vem som faktiskt tar SMSlån och hur dessa personer tänker. Vi vet ganska säkert att sådana lån inte är billiga. De är relativt dyra och sällan prisvärda. Du får bara låna några tusenlappar och måste betala tillbaka pengarna inom t ex 30 – 60 dagar. Det finns få saker med ett SMSlån som är lockande. Så vem väljer att låna?

De som lånar av mer vettiga skäl

Jag skulle kunna tänka mig att det i grund och botten finns två huvudsakliga grupper av människor som utnyttjar SMSlån. Den första gruppen är de som av något skäl måste köpa saker direkt, så fort suget kommer, som inte klarar av att vänta tills nästa lön kommer in.

Detta är en person som går och tittar på kläder och som hittar en snygg jacka för 4 000 kr men som bara har 2 000 kr kvar på kontot och som då hellre tar ett litet lån på de kvarstående 2 000 kronorna än att vänta tills nästa lönecheck ramlar in. I det bästa tänkbara scenariot är detta också en person som har råd att lägga 4 000 kr på en ny jacka, bara att det är lite tomt i plånboken just för ögonblicket. Någon som faktiskt har råd att betala tillbaka lånet efter 30 dagar utan att hamna i ekonomiskt trassel för den sakens skull.

Man kan väl säga att det är dessa personer som är skälet till att SMSlån bör få finnas kvar. Var person har rätt att låna pengar ifall hen vill låna, även om det innebär att man tar ett lån med hög ränta och sämre villkor. Det är upp till mig att ta mina beslut själv och om jag hellre betalar en dyr avgift för att få min jacka direkt än att vänta en månad på att kunna köpa den så ska jag kunna ha det valet.

Givetvis är det inte alltid så enkelt. En del vill bara köpa och köpa utan att egentligen ha tillräckligt med pengar för att ha en sådan livsstil. Dessa personer, som inte är tillräckligt ekonomiskt ansvarsfulla, tänker bara på vad de vill ha och inte hur de ska ha råd att betala för det. De tar ett lån just nu och viftar bort de kommande problemen. Dessa personer hamnar givetvis med jämna mellanrum i allvarlig ekonomisk knipa.

I deras fall blir de här lånen givetvis något som möjliggör deras dåliga vanor. Att SMSlån finns och är lättillgängligt gör det med andra ord möjligt för dem att förstöra för sig själva. Men detta är väl egentligen inte speciellt annorlunda än med t ex spel / kasino eller alkohol. Alla dessa saker erbjuder också möjligheten att använda dem antingen ansvarsfullt eller ansvarslöst och det finns klart de som tar dåliga beslut. Men bör vi ta bort valmöjligheten bara för att några inte kan sköta sig?

De som lånar för att hålla sin ekonomi flytande

Den andra typen av låntagare när det gäller SMSlån är tyvärr de som tar ett lån för att de akut behöver pengar för att rädda upp sin ekonomi. Det kan handla om att man har en ohållbar ekonomisk situation till att börja med, t ex att utgifterna varje månad är högre än de pengar man har att röra sig med.

Att ta ett SMSlån för att betala räkningar eller (ännu värre) för att betala tillbaka på andra lån är en mycket dålig idé. Den som ägnar sig åt detta kommer med största sannolikhet att få ännu större problem framöver, för det är inte en hållbar lösning.

Ett enkelt exempel är om du t ex har börjat få ekonomiska problem och inte har råd att betala alla räkningar som kommer in en vanlig månad. Du kanske har 15 000 kr efter skatt och när alla räkningar och mat osv är inräknade kanske det fattas 3 000 kr. Du hade behövt 18 000 kr efter skatt för att det skulle gå runt just den månaden.

Om du då går till en långivare som erbjuder SMSlån och lånar 3 000 kr för att täcka upp mellanskillnaden så kommer du givetvis kunna klara dig just den här månaden men problemen skjuts bara upp snarare än blir lösta. Nästa månad har du fortfarande 15 000 kr att röra dig med och det kan tänkas att du har 18 000 kr i kostnader den månaden också. Dessutom måste du betala tillbaka de 3 000 kr du har lånat plus ränta på 400-500 kr.

Även om du kanske har lite mindre kostnader i övrigt den kommande månaden så blir det troligen ändå svårt att ha råd att betala alla räkningar och även återbetala lånet. Det innebär att du sitter i ungefär samma sits även denna gång och kanske till och med ligger mer efter än du gjort tidigare. Då ska man även komma ihåg att ifall man inte återbetalar sitt lån så går ärendet till inkasso och då blir det bara ännu dyrare med dröjsmålsräntor och straffavgifter etc.

Så många som lånar av fel skäl

Det som är skrämmande är att så många använder SMSlån som en nödlösning av det här slaget. Det borde vara ganska uppenbart att det inte är hållbart att låna dyrt för att täcka kostnader som man inte har råd med. Och ifall man då lånar ytterligare för att täcka upp de nya kostnaderna och fortsätter att göra på det viset så vet man ju att detta kommer bli en ond cirkel som bara kan leda till en sak – stora ekonomiska problem och Kronofogden.

Att ta ett lån för att komma ur ekonomiska problem är ingen dålig idé om man gör det på rätt sätt. Att samla dyra mindre lån och krediter under ett större billigare lån är en lösning som ofta förespråkas och som kan spara mycket pengar varje månad. Det är dock viktigt att man gör på detta sättet och tar ett billigt stort lån så som ett privatlån och sedan använder pengarna för att återbetala och helt lösa alla dyra små lån man har som kostar mycket pengar varje månad.

Det är en långsiktig lösning som går ut på att minska sina kostnader medan ett SMSlån bara är ett tillfälligt plåster på ett sår som behöver klart mycket bättre behandling än att bara plåstra om det. Det enda man gör är att skjuta upp sina problem en eller två månader och som belöning har man troligen ännu lite större problem än tidigare.

Finns det någon lösning?

Jag är som sagt för att man ska kunna välja själv vad man vill göra och att man av det skälet även ska ha rätt att ta ett dyrt litet lån om man nu bara tycker att det är värt det. Personligen skulle jag t ex aldrig skaffa mig en tatuering i ansiktet men jag är helt klart för att de personer som tycker att det är snyggt och / eller är galna nog att skaffa en ska ha möjlighet att göra det.

Att tatuera sig i ansiktet kanske inte är en fantastisk jämförelse men det är ju något som kommer finnas med en genom livet, som man inte kan göra ogjort så lätt och som kan påverka ens liv (t ex hur folk uppfattar en, möjligheter att få jobb etc). Poängen är ju i vilket fall att valet ska finnas där och att det inte behöver vara något negativt bara för att vissa personer inte tänker sig för och använder det på ett dumt sätt.

Dessvärre är det inte riktigt så enkelt alltid. Det var någon som sa att samhället tyvärr måste anpassas till de allra största idioterna snarare än till vanliga medelsvenssons. T ex så kanske jag och du kan hantera droger eller skjutvapen på ett fantastiskt sätt (ett exempel bara, så bli inte orolig) men om det bara finns en eller två som inte kan hantera dessa saker så måste de kanske förbjudas.

När det gäller vapen och tyngre droger så kan man ju förstå att de är förbjudna eftersom de inte bara påverkar den som gjort valet att använda dem utan också ofta andra. T ex kan man använda ett vapen till att skada någon annan, vilket så klart inte är bra. Att ta ett SMSlån när man inte borde skadar huvudsakligen dig själv men på samma vis kanske vi tyvärr måste anpassa lagstiftningen så att vi inte ser till medelsvensson, som har koll på sin ekonomi, utan de som är för dumma eller desperata för att använda lånen på rätt sätt.

Vad tycker du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *