Var uppmärksam vid reor och kampanjer

Idag är det “Singles Day”, en av världens största shoppingdagar, som började i Kina men som har spridit sig runt om i världen. Även i Sverige firar man Singles Day med reapriser och kampanjer hos många olika butiker. Med tanke på detta tänkte jag ta upp ett viktigt ämne, nämligen att man ska se upp så att man inte blir lurad på rean.

Det finns många sätt att “luras” eller att locka till sig folk med mer eller mindre falsk marknadsföring. En del sätt är värre och en del mer oskyldiga men ändå ganska irriterande. Ett klassiskt exempel är när butiker skriver “Upp till 50 % rabatt” och liknande.

När man säger “upp till..” så är det alltså den högsta rabatten de kommer ha på någon vara. Men rabatten kan mycket väl vara lägre på många varor, vilket den ofta också är. Det är ofta man ser sådana skyltar där det står med stora bokstäver att det är rabatt på 50-60 % och det låter ju bra. Men när man sedan kollar runt i butiken så inser man att det är 50 % rabatt på några få varor och resten av rean består av sådant som är på 20 % rabatt eller liknande.

Man lockar alltså in folk genom att skylta med 50 % men verkligheten är att den genomsnittliga rabatten på olika varor mycket väl kan ligga på 20 % med bara några utvalda saker (oftast utgående sortiment, konstiga storlekar eller annat gammalt som man vill bli av med) som får 50 % rabatt. Uppenbarligen vill man få in folk i butiken och hoppas att de ska köpa saker även om rabatten bara uppgår till 20-25 %.

Ingenting är gratis, inte heller rean

Den viktiga poängen som man ska ta med sig är att butiker vill sälja så mycket som möjligt och deras mål är att göra så stor vinst som möjligt. Ingenting är gratis här i livet och reor handlar sällan om att butikerna bara plötsligt sänker priset med 40-50 % på sina bästa grejer för att vara snälla. Det finns en tanke bakom och man vill öka försäljningen så mycket som möjligt utan att ge bort allt för mycket till kunderna.

Speciellt viktigt är det att vara uppmärksam under de stora rea-dagarna, när man verkligen tror att man ska kunna fynda. Black Friday är ett bra exempel och även under mellandagsrean osv. De flesta räknar nog med att det ska finnas bra erbjudanden och att det ska gå att köpa saker till klart bättre priser än under resten av året. Men är det verkligen så bra?

Om man vill ha en ny tv under Black Friday, eller Singles Day för den delen, så är det inte uppenbart att man får en så bra deal som man själv tror. Först och främst är det troligt att de produkter som är på rea är lite äldre modeller och utvalda saker som har sålt dåligt och som har blivit hyllvärmare på lagret.

De kan också ha tagit in någon eller några grejer speciellt inför rean som de köpt på sig mycket av till bättre inköpspris och dessa saker kan med lite tur vara mer attraktiva för kunderna. Dock är det inte säkert att det är en värstingmodell eller någon av de mer populära produkterna. De allra mest populära sakerna brukar faktiskt inte vara på rea alls lika ofta.

Ibland höjer butikerna priserna inför rean för att kunna ha mer rabatt

Ett väldigt fult trick som används ibland, men som förhoppningsvis har en begränsad spridning är att en butik inför en rea höjer priser på produkter som de tänker rea ut. På så vis kan de sedan ha en bra rabatt samtidigt som priset efter rabatt ändå inte blir så mycket lägre än normalt. Detta är givetvis fult spel och ett skäl till varför man ska ha koll på de produkter man är intresserade av redan i förväg och kolla deras priser, så att man vet vad man bör förvänta sig från rea-priserna.

Man kanske tänker att denna fula metod används huvudsakligen av mindre och skummare butiker som försöker få en bit av kakan men det är nog tyvärr mer utbrett än så. Även stora och välkända butiker kan göra på detta vis. T ex har jag själv hittat ett bra exempel där Elgiganten har en 55 tums TV från LG med på Singles Day rean, vilken har prissänkts till 7 990 kr.

Tack vare Pricerunner och deras prishistorik kunde jag dock upptäcka att de har fipplat med priset på tv:n. Denna tv kostade sedan åtminstone sedan 24 oktober 9 990 kr hos Elgiganten och priset låg sedan fast tills 4 november då de plötsligt höjde med 1 000 kr till 10 990 kr. Sedan satte de igång sin Singles Day rea den 7 november på kvällen då de sänkte den med 3 000 kr till 7 990 kr.

Det känns inte direkt troligt att denna korta höjning av priset, som fick vara i endast 4 dagar, är något annat än ett försök att lura med priset inför rean, så att rabatten verkar större än den verkligen är. Detta är givetvis något man blir ledsen av att se och det får en att tappa hoppet en aning. Man vill givetvis kunna tänka att det går att fynda på riktigt på rean, och att det inte bara handlar om att butikerna hittar olika sätt att lura på en saker som låter bättre än de är.

Rabatt på ALLT som sen ändå inte är rabatt på allt

Ännu ett sätt att locka folk att komma till ens butik och börja kolla runt är att säga att man har en viss procents rabatt på allt i butiken. Om man skriver så i reklamen tycker jag dock att det också ska vara rabatt på allt. Kanske inte presentkort och det finns vissa utvalda grejer som jag förstår att de kanske måste undanta. Dock är det inte ovanligt att man skriver ut att det är X procent rabatt på allt och sen är det många saker som är undantagna.

T ex tittade jag in hos CDON som just idag skulle ha 11 % rabatt på allt, enligt dem själva. De skriver dock sedan att detta inte gäller apple-produkter, datorer, digitala produkter (spel, programvara och sådant man laddar hem), mobil, vitvaror, tv, läkemedel eller presentkort. Är det bara jag eller är detta väldigt många saker att undanta?

Det är ju i princip de flesta stora kategorier inom elektronik samt vitvaror plus alla typer av apple-produkter ovanpå det. Jag förstår kanske läkemedel och som sagt presentkort, men i övrigt känns det sådär. Det är inte ALLT i min värld när så stora och populära kategorier inte är med.

Hur ska man då göra på rean?

Det finns nog flera saker som är bra att tänka på. För det första ska man se till att inte dras med och köpa sådant som man inte behöver eller hade tänkt från början. Se rean som en möjlighet att hitta ett bättre pris på något som du hade tänkt köpa ändå. Om det som du hade tänkt köpa faktiskt blir billigare på rean, visst kan du då slå till. Då sparar du ju en slant.

Men det är farligt att bara hoppa med huvudet före i rean och köpa på känsla. Det finns en klar risk att du köper saker du inte egentligen behöver eller har råd med och att du kanske köper något som egentligen inte är så bra som det först verkar. Har du tänkt köpa en specifik typ av produkt och har en del specifika krav så är det lätt att frångå dem om man hittar något som är mycket prissänkt, men som inte är riktigt som det man vill ha ändå.

Fundera en gång extra så att du faktiskt är nöjd med den vara du köper, inte bara att den har en stor rabatt. Det betyder inte så mycket att den har en procentuellt hög rabatt. Det kan bero på att det var en onödigt dyr produkt från början, att säljaren har höjt priset inför rean eller att den har någon viss grej som gör den dyr men att den grejen egentligen inte är så viktig för just dig.

Planera ditt köp så blir det bättre
Om du i förväg vet vad du vill ha, vad det får kosta och vilka kriterier produkten ska uppfylla så har du mycket lättare att göra en bra affär. Du kan t ex ha spanat in några specifika saker i förväg som du bevakar under rean. Kolla om dessa blir prissänkta någonstans. Sök t ex på Pricerunner eller Prisjakt för att se om någon kör en kampanj.

Du kan då även kolla priser och liknande i förväg så att du verkligen vet vad sakerna kostar normalt och vad som är ett bra pris. Det är som sagt inte alltid att en stor procentuell rabatt egentligen innebär så mycket lägre pris än vad den billigaste butiken säljer saken för till vardags. Det kan vara stora prisskillnader mellan butiker från början, speciellt på nätet, så en dyr butik med mycket rea behöver inte alls vara bäst.

Slutligen föreslår jag att du tänker efter om du verkligen behöver den där saken eller om det kan gå att skippa den. Speciellt om det handlar om något dyrare. Du kan använda pengarna till något bättre, t ex sparande vilket alltid är bra.

Du bör också se till så att du verkligen har råd att köpa den där grejen. Bara för att den är 20 % billigare än normalt innebär inte automatiskt att du har råd med den. Du blir inte rikare eller får bättre ekonomi / inkomster bara för att det är rea någonstans. Så fundera på om du har råd och undvik t ex lån och avbetalningsköp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *