Utvalt vecka 18

Klimatmagasinet Effekts blogg får en länk bland miljöbloggarna och samtidigt vill jag gärna lyfta fram artikeln Inte bara bisamhällen kollapsar, från förra veckan.

De som har minsta intresse av miljö känner säkert redan till bloggen och tidningen Effekt som görs av ett nätverk av journalister, formgivare, illustratörer och skribenter helt ideellt.

Bloggen Effekt har alltid intressanta artiklar om viktiga ämnen och en av skribenterna är författaren David Jonstad som har skrivit boken Kollaps.

Och nu till det här med bina. I USA, Asien och många europeiska länder pågår en massdöd av honungsbin som kan få allvarliga konsekvenser för oss alla. Stora delar av livsmedelsproduktionen är beroende av bin som pollinerar, bina pollinerar dessutom många av de växter som används till djurfoder. Bina är därför en viktig kugge i det ekonomiska systemet, från naturen till ditt köksbord via Wall Street.

Det här påminner oss om att vi inte kan frikoppla oss från naturen hur vi än strävar och försöker, det är bara att konstatera att vi snarare är helt beroende av allt som sker där ute, samtidigt håller vi på att förstöra det. Några (ganska många) små bin skulle alltså i värsta fall kunna få mycket av det vi har byggt upp att kollapsa, för vi klarar oss inte utan mat. Även om det för många kändaste Äpplet Apple inte kräver pollinering så är det faktiskt inget som går att leva av, fast somliga hävdar att Iphonen är det viktigaste i deras liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *