Kollaps, ett boktips

Energi, ekologi och ekonomi är de tre grundpelare som bär upp den industriella civilisationen, kollapsen kommer smygande och vi har historiskt sett hur storartade civilisationer har gått under, något som då vid civilisationernas storhetstid verkade omöjligt eller rent av löjligt men det hände i alla fall.

Vår civilisation som är uppbyggd på tillväxt och lättåtkomlig energi knakar redan i fogarna, ekonomin och miljön befinner sig i kris.

Visst är det enklare och bekvämare att läsa en vanlig ”thriller” med en påhittad story och veta att när man slår igen boken för att sova så är äventyret slut för den här dagen och alla bokens karaktärer och problem borta tills man öppnar boken igen. Men Kollaps ger dig en gnagande känsla av att något är fel och den känslan försvinner definitivt inte för att du slår igen boken.

Boken är inte en enda stor katastrof snarare tvärt om, allt eftersom man läser så förstår man att en kollaps inte innebär slutet utan istället en möjlighet att bygga upp något nytt och bättre än det gamla. Samhälleliga sammanbrott behöver inte vara så skräckinjagande om vi är väl förberedda.

Boken är skriven av David Jonstad som är skribent på klimatmagasinet Effekt, författare och frilansjournalist.

Jag läser många böcker som inte hamnar bland boktipsen på Stabilekonomi just därför att jag bara vill rekommendera böcker som jag verkligen tycker är bra, i det här fallet kan jag bara säga-Läs den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *