Vad är utemat för dig?

Dags för ett nytt spartips, kanske ett av de enklare spartipsen som förmodligen alla har hört tidigare flera gånger men om jag ändå har en sida med spartips på Stabilekonomi så är det ganska självklart att skriva lite om maten som är en av de största utgifterna för ett hushåll.

Att äta lunch ute istället för att ta med matlåda till jobbet kostar mer för privatekonomin än vad de flesta vill kännas vid. Det är svårt att få något grepp om kostnaden om man inte testar att föra bok över utgifterna en månad och det kan löna sig att prova exemplet i Ta kontroll över småutifterna.

Ett av problemen med att förstå kostnaden ligger nog i hur vi ser på vad som är utemat, många yrkesgrupper lunchar nästan aldrig ute men kostnaderna skenar ändå.

Industriarbetaren eller byggarbetaren  lunchar förmodligen inte så ofta  “ute” men det är betydligt vanligare att smita iväg till en närbelägen bensinstation och köpa frukost eller middag, kostnaden är nog ofta fullt jämförbar med säljaren eller ekonomichefens lunch som består av en hyfsat billig dagensrätt på en närbelägen restaurang.

Statoilkorven, räkbaguetten eller salladen är också utemat och förutom att priserna på de ställen jag pratar om oftast är ganska dyra så är det väldigt lätt att det slinker med en dricka, en godisbit, en tidning eller till och med ett par trisslotter vilket ökar den totala kostnaden rejält.

Det är ju förstås helt upp till var och en vad man prioriterar men jag har jobbat ett antal år både som byggarbetare och inom industrin och hört på många klagosånger om privatekekonomin runt lunchborden samtidigt var det inte ovanilgt att de som klagade mest gjorde en resa till den lokala besinstationen varje morgon. Glömt matlådan, blev ingen mat över, ont om tid osv, någon som känner igen det? Tyvärr känner jag igen mig själv till viss del, men nu ska det bli skärpning.

Jag skulle tro att det finns ganska många som skulle kunna spara en tusenlapp eller två varje månad genom att planera maten bättre. Så spartipset är att storhandla och planera inköpen, planera måltiderna med veckomenyer och framför allt ta med matlådor till jobbet. 

Förutom just utematen så vinner också färdigrätterna mark och i en stressig vardag så är den inte så konstigt, men det går att göra mycket billigare, godare och hälsosammare mat själv så det är nog mest latmasken som sätter stopp, det finns massor av bra sidor på nätet om man har slut på fantasi och ärligt talat hur roliga är de färdiga Findusrätterna eller Billys pizzan egentligen?

Stabilekonomi pizza

En härlig Billys pan pizza?

Det kanske är just därför godisbiten slinker med för att väga upp för den tråkiga maten.

Kanske hittar du lite ny inspiration här.

Recepten.nu en hyllning till det goda.

Recept.nu recept från populära matprogram och kokböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *