Ullared – sparar du lika mycket som du tror?

Många åker till Ullared för att handla på Gekås, ett välkänt lågprisvaruhus som har massor av varor inom de flesta kategorier. Även om man inte bor i närheten av Ullared kanske man ändå känner till Gekås, eftersom det under ett antal år funnits en tv-serie på Kanal 5 som handlar om livet på varuhuset.

Folk vallfärdar till Ullared från hela landet, givetvis framför allt från södra Sverige och inom rimligt avstånd från orten, som ligger i Halland en bit inåt landet från Varberg. Ni som bor för långt bort för att åka till Ullared och handlat på Gekås kanske har liknande lågprisvaruhus någonstans inom godkänt avstånd från ert hem, så att ni åtminstone förstår lite vad det hela handlar om.

Mitt blogginlägg kommer sig av att jag nyligen åkte till Ullared med min sambo för att shoppa lite. För många är besöket på Gekås en väldigt stor grej och det shoppas nästan ofattbara mängder prylar av alla slag i varuhuset. Varje dag besöks det av enorma många människor, som spenderar lika enorma mängder pengar. I vårt fall var det egentligen inte frågan om att vi kände att vi måste storhandla jättemycket för massor av pengar, utan det var mer en rolig tripp kombinerat med att få kolla in Gekås och att shoppa lite.

Vårt besök i Ullared var inte direkt tänkt att vara en ekonomisk vinst, alltså att vi planerat att shoppa så mycket billiga saker att hela resan skulle spara oss en massa pengar på längre sikt. Det är säkerligen inte ovanligt att många åker dit bara för att köpa billiga basprylar så som tvättmedel, tvål och schampo, smink och liknande. Plus kanske för att handla billiga kläder. Tanken i dessa fall är säkert då att man kan spara en hel del pengar på att åka dit istället för att handla dessa saker i en vanlig matbutik så som Maxi.

Är det då ekonomiskt att åka till Ullared för att handla?

Jag funderar dock lite på hur det egentligen blir med pengasparandet när man åker till Ullared. Det finns hela tiden i bakhuvudet att det ska vara så billigt och att man sparar pengar när man handlar på Gekås, men jag är faktiskt tveksam till hur ekonomiskt det egentligen är.

Jag tänker mig att det finns ett antal viktiga faktorer som påverkar hur mycket pengar man sparar på en sådan resa jämfört med att bara handla på som vanligt i de lokala butikerna. Om man lägger ihop alla faktorer så kan det nog tänkas att det inte alls blir så mycket pengar sparade som man kan tro. Givetvis är det olika för olika personer eftersom en del är duktigare på att tänka och handla rätt och en del är sämre osv.

1. Avståndet till Ullared

Visst är det ganska viktigt hur långt man har att åka för att komma till detta himmelrike för lågprisvaror. Det finns givetvis säkerligen en gräns för hur långt bort man är villig att åka, om det nu inte bara handlar om att man tycker att det är en kul grej att besöka Ullared snarare än att man vill vara ekonomisk.

I vårt fall åkte vi ca 15 mil med bilen för att komma dit och sen givetvis lika långt hem. Detta kostar, om man bara ser till bensinkostnaden och inget slitage / värdeminskning på bilen, i runda slängar 260 kr om man räknar med att bilen drar ca 0,7 liter milen. Med lite slitage och sådant inräknat skulle det bli ungefär 555 kr istället (uträkning är korrigerad tack vare Henrik), om man använder Skatteverkets 18,5 kr / mil i uträkningen. Om man inte stannar för att äta eller något sådant på vägen så är detta den slutliga resekostnaden.

För att det ska bli ekonomiskt gångbart för oss att handla på Gekås – om man bara tänker att vi åker dit för att spara in pengar genom att handla billigt – så måste vi spara in mer pengar än dessa 390 kr på alla saker vi handlar där jämfört med vad det hade kostat att köpa i vår vanliga butik. Bara där blir det lite svårare att få det att gå runt. Sen bor givetvis många klart närmare än vi gör.

2. Priserna på Gekås

Det är på något vis allmänt godtaget att Gekås är riktigt billigt på det mesta och att det är billigare att köpa sina saker där än att köpa dem någon annanstans, oavsett vad det är. Givetvis får man ta det med en nypa salt, men visst tänker man nästan per automatik att det man handlar i fyndvaruhuset är billigare än det skulle varit i annan butik.

Frågan är dock om det alltid är billigare än i andra butiker och även hur mycket billigare det är. Jag tror att det kan variera ganska mycket mellan olika varor. En del saker är helt klart ganska mycket billigare men det finns nog också många saker som bara är lite billigare eller knappt billigare. Köper man t ex schampo och balsam så kan det tänkas att man sparar några kronor per förpackning ifall man köper ett känt märke (exempelvis samma som man normalt brukar använda).

Det krävs ganska stora inköp om det verkligen ska löna sig att köpa sådant som bara är några kronor billigare. Vi köpte med oss lite tvål och schampo osv och det var som sagt lite billigare än vanligt men de kronorna som vi tjänade in där är på det stora hela inga jättepengar.

För att det ska bli riktigt bra när man handlar på Gekås behöver man vara prismedveten och ha lite koll på vilka produkter som man verkligen kan spara pengar på. Om man utgår från detta när man handlar och siktar in sig på de saker där det verkligen skiljer i pris från andra butiker så blir det lättare att spara pengar. I annat fall får man mer förlita sig på att köpa riktigt stora mängder av olika saker och lägga dem på lager hemma.

3. Alla onödiga prylar som hamnar i kundvagnen

En av de stora bovarna när det gäller att förstöra sparandet av pengar är troligen all merförsäljning och allting som man köper som man egentligen inte borde ha köpt alls. Det är väldigt vanligt att folk som handlar på Gekås köper på sig en massa saker som de tycker är roliga eller som känns billiga och trevliga, som de egentligen inte hade planerat att köpa eller behöver.

Om man börjar plocka på sig prylar som man inte behöver så lägger man ju givetvis på en extra kostnad som normalt inte skulle ha funnits där. I vårt fall köpte vi ett antal saker som vi hittade som vi tyckte var lite fina eller roliga eller prisvärda men som vi aldrig hade köpt om vi inte hade åkt till Ullared. Om vi bara hade kört på som vanligt hemma och handlat basvaror i våra vanliga butiker så hade dessa prylar aldrig blivit köpta.

Ska man vara duktig och räkna på hur ekonomiskt vårt besök i Ullared var så måste man även räkna bort kostnaden för allt sådant som vi köpte som vi egentligen inte behöver eller som är mer lyxkonsumtion. Vissa saker som vi hittade var givetvis sådant som vi har nytta av men som vi inte hade tänkt på att vi behövde tidigare och då är det ok, men andra saker var bara shopping för att det är kul.

Just den här typen av shopping är vad Gekås lever på. De lever på att folk stoppar på sig en massa olika saker i kundvagnen och när det är dags att betala så har man shoppat för mycket mer än man hade tänkt sig. Man åker därifrån med ett flertal saker som man egentligen kunde ha varit utan, och där har man spenderat en hel del pengar som man inte hade gjort om man inte hade åkt till Ullared.

Lite slutsatser

Den största slutsatsen är nog att det är lättare om man åker till Ullared för att det är en rolig utflykt och för att det är kul att shoppa i det enorma utbudet. Då har man ingen press på sig att försöka spara pengar och vara ekonomisk och gå plus på resan, det handlar bara om att ha kul och få med sig lite trevliga saker hem.

Om man åker dit med planen att man ska spara pengar måste man också ha ganska bra koll på läget. Man måste veta vad saker och ting kostar i de butiker som man vanligen handlar i, så att man kan jämföra och se att det verkligen är billigare och vilka saker som är värda att köpa mycket av. Man måste med hjälp av denna information försöka hitta de stora klippen och gärna köpa dessa i stora partier.

Slutligen måste man även har bra disciplin så att man kan undvika att gå i den klassiska fällan att köpa en massa onödiga saker som man egentligen inte behöver. Detta är en viktig del av det hela eftersom man annars spenderar pengar som man normalt inte hade spenderat och även om man ju faktiskt får ut något av detta (man får nya saker som ju kan vara trevliga att äga i sig) så är det ändå pengar som i annat fall hade funnits kvar på kontot.

Allra bäst är det troligen om du kombinerar nytta med nöje. Om du kan göra trippen till Ullared för att det är roligt och för att bara få handla lite trevliga prylar och sedan på samma gång kan hitta en del billiga och prisvärda basprylar och sådant som du ändå hade behövt köpa någon annanstans. Då kan du ha trevligt och få köpa lite onödiga men roliga prylar och dessutom spara en slant på konsumtionsvaror. Då behöver man inte räkna varje krona och räkna in kostnaden för resan osv och mycket av pressen försvinner.

Vi gjorde själva på det här viset som tur var och fick med oss både nyttiga och onödiga saker hem. Vi fick tack vare min sambo med oss både nya tallrikar och en ny klocka, trots att vi inte har något direkt behov av dem, men det är ju kul med nytt ibland. Vi fick dock även med oss schampo, balsam, tvål, tvättmedel, glödlampor, smink och lite andra sådana nyttoprodukter, som vi troligen också sparade lite pengar på. Totalt spenderade vi lite över 2000 kr på Gekås, så det får väl bli att spara lite resten av månaden, men utflykten får i vilket fall räknas som väldigt positiv.

4 reaktion på “Ullared – sparar du lika mycket som du tror?

 1. Hej

  Ville bara påpeka att uträkningen av resekostnaden blivit fel. Jag tror du räknat med 18:50 per liter istället för per mil. Den verkliga kostnaden, när man räknar med 18:50 per mil, torde bli 555 kr.

  Sedan tycker jag 18:50 per mil är väldigt lågt räknat. Man bör nog räkna med minst 25:- per mil i rörlig kostnad, vilket skulle ge 750 kr för resan. Om priserna i genomsnitt är 10 % lägre behöver man nu handla för 6 750 kr för att spara in resan. Sedan har man ju visserligen resekostnader även till sina vanliga affärer.

  Överhuvudtaget är det ganska dyrt att köra bil, men folk tänker inte på det i någon större utsträckning.

  Tack för en trevlig blogg!

  • Hej Henrik,
   Du hade rätt där. I bara farten räknade jag med snittet för min bensinförbrukning, som ju inte ska vara med där. Tack för att du uppmärksammade mig på det. Har nu ändrat till korrekt. Man kan ju givetvis sätta högre belopp för slitage och värdeminskning osv om man vill, vilket bara ytterligare bevisar min poäng.

   Iofs kanske andra åker på annat vis till Ullared, t ex via buss, vilket kan vara lite billigare, men de flesta åker nog ändå bil skulle jag tro. Det är som sagt inte billigt att åka bil, speciellt om man räknar in alla kostnader.

 2. Hej! Jag var och handlade en massa grejer på Ullared idag och kvittot landade på 5800. Jag kollade sedan upp “normalpris” för varje produkt jag köpt och fick det till 9200, då såg jag till att räkna i underkant med priserna på ulared och de produkterna som jag inte hittade i något annat sortiment räknade jag inte med på spara-listan. Jag skulle säga att man absolut kan spara pengar på att göra en tripp dit. Jag hade gjort en inköpslista med saker jag behövde och höll mig till den, då köper man ju inte på sig en massa extra onödiga saker:)

 3. Några prisexempel är:

  Klotgrill på ullared: 299kr. Exakt samma grill på Byggmax: 599Kr.

  Ticket to ride (sällskapsspel) på ullared: 299. Samma spel på Akademibokhandeln: 499.

  Cykelhjälm Bell på Ullared: 299. Billigaste butiken på nätet: 469.

  Kabinväska ullared: 299. Samma väska, billigaste på nätet: 507 kr.

  Shampo Aussie på ullared: 35 kr. 79 kr på de flesta nätbutiker.

  ullared 3-liters plastpåsar 40-pack: 6kr. ICAs 3-literspåsars 40-pack: 15kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *