Stresstesta jämställdheten i ekonomin och lite om de orättvisa lönerna.

Lön ska sättas efter kompetens och arbetsprestation men tyvärr så är lönerna i landet fortfarande väldigt snett fördelade och i de flesta kvinnodominerande yrkena är lönerna lägre än snittet. Det här är ingen fråga som jag har engagerat mig i tidigare men jag blev lite nyfiken när jag såg att män sparar så mycket mer än kvinnor, runt 26 % mer per år enligt en undersökning som SBAB har gjort.

Varför har vårdpersonal sämre lön är till exempel industriarbetarna? Och varför har de kvinnliga industriarbetarna sämre betalt än de manliga?

Det här med lönerna och jämställdheten är svåra frågor men självklart är det så att enklare yrken ska ha sämre betalt än yrken där det krävs lite mer annars skulle snart utvecklingen i samhället stoppa helt och ingen hade tjänat på att utbilda sig. En annan viktig del att tänka på är om jobbet utförs i en ogästvänlig miljö och om jobbet innebär högre risk att skadas eller mista livet, när man väger in det så är det inte så konstigt om vissa mansdominerade yrken som bygg och skogsarbetare har högre lön.

Men jag tror inte att vårdpersonal sliter mindre än industriarbetare och jag tycker inte att ansvaret för att köra en dyr maskin är större än att ta hand om människor.

Så här kan man hålla på och vinkla jämställdhetsproblemen som faktiskt finns mellan olika yrkesgrupper men framför allt inom olika yrkesgrupper och som med allt annat så går det att vrida och vända på diskussionen på många olika sätt, men det går inte att bortförklara att det faktiskt råder orättvisor mellan kvinnor och män. Det satsas en del pengar på att stimulera ekonomin i Sverige och frågan är om inte en rättvisare fördelning av pengarna i hushållen och rättvisa löner skulle påverka hela ekonomin minst lika positivt som något annat.

Kvinnorna står för barnafödandet och det är oftast kvinnorna som får vara hemma och ta ut största delen av föräldraledigheten, något som inte ger särskilt mycket i kassan. Det är också vanligt att kvinnor jobbar deltid vilket naturligtvis drar ner inkomsten. Ett tydligt mönster är att hushållen inte anser sig ha råd med att mannen är föräldraledig i samma utsträckning som kvinnan. Det blir en ond cirkel för kvinnorna det här och många gånger hamnar de i försämrade ekonomiska situationer helt ofrivilligt.

Naturligtvis finns det många som väljer att kvinnan ska vara hemma mest med barnen för att de kommit överens om att det är bäst så men i ett friskt förhållande ska inte någon bli lidande ekonomiskt för att det är dags att skaffa barn och eftersom kärleken inte nödvändigtvis är evig så kan det vara bra att tänka på att fördela det ekonomiska ansvaret rättvist inom förhållandet för att båda ska ha samma förutsättningar.

Jag har tidigare skrivit en del om att allt fler hushåll har svårt att klara sig på en lön, vilket till stor del beror på att vi har så höga krav på vår levnadsstandard och många har inget annat val än att hålla ihop trots att förhållandet är riktigt dåligt.

Mycket handlar förstås om kunskap och ansvaret ligger förstås hos dig själv, att lära sig grunden för att förstå hur ett jämställt förhållande kan se ut och vara medveten om sin ekonomiska situation är viktigt i dagens samhälle.

Dags att påminna om boktipset Pengarna är dina som faktiskt många skulle ha stor nytta av att läsa.

Även om man tycker att det är extremt tråkigt så kan det faktiskt vara bra att stresstesta jämställdheten i ekonomin, hur skulle det se ut om ni gick isär? Hur mycket har var och en att röra sig med när räkningarna är betalda och hur mycket lägger ni på personligt sparande? Hur mycket påverkar det pensionen att jobba deltid? Vad händer om en av er går bort, har ni tillräckliga försäkringar? Gift eller sambo?

En skilsmässa sägs kosta ungefär en miljon kronor i dubbla levnadskostnader för en tioårsperiod och självklart är det den ekonomiskt svagaste som lider mest.

Att gå igenom allt detta ryms självklart inte i ett vanligt blogginlägg men kanske har någon fått en tankeställare och en anledning att se över ekonomin på ett lite annorlunda plan än det vanliga?

4 reaktion på “Stresstesta jämställdheten i ekonomin och lite om de orättvisa lönerna.

 1. “Varför har vårdpersonal sämre lön är till exempel industriarbetarna?”

  – Lägg av nu” Därför att vårdpersonal jobbar i den offantliga sektorn som drivs av korkade inkompetenta korrupta odugliga politiker så klart!! Du kan ju inte jämföra äpplen och päron! Jämför istället manlig med kvinnlig vårdpersonal om du nu måste hålla på och leta efter diskriminering. Din fråga luktar billig feministpopulism. Hela bloggposten har en vänsterfeministisk vinkel. Varför oroar du dig inte för att kvinnor dominerar inom vissa högavlönade yrken? Varför funderar du inte efter varför många lågavlönade yrken är totalt mansdominerade? Jag är så förbannat trött på all jävla extremfeminism och tycka-synd-om-snyft. Sverige börjar bli fullständigt outhärdligt när man inte ens slipper marxismen på ekonomibloggar!

  • Jag är nog inte riktigt rätt person för att hjälpa dig med ditt humör, kanske kan du höra av dig till Dr Phil eller någon.
   Tänk vad det för med sig så mycket elände när det inte går att öppna käften eller skriva något utan att det ska gapas om politiskt tillhörighet och vinklas åt alla håll.
   Jag skriver precis vad jag vill och den som är uppmärksam inser nog att det skulle bli väldigt jobbigt att sätta en politisk stämpel på den här bloggen.

   Man behöver knappast ta någon politisk ställning för att skriva att kvinnor och män borde ha lika löner om de presterar lika bra eller har samma kompetens, och inte heller för att informera lite om vad som kan vara bra att känna till rent ekonomiskt i ett förhållande, passar förövrigt väldigt bra på en blogg om privatekonomi.

   Trevligt att du är klimatsmart och bor på vackra söder(allt det andra där emellan är rena sjörövarspråket för mig)

   Ha det bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *