Pengarna är dina !

Det är på tiden med ett litet boktips igen. Boken är skriven av Ylva Yngveson som är civilekonom och har många års erfarenhet av att analysera förutsättningarna för den privata ekonomin. Hon är även chef för institutet för privatekonomi Swedbank och sparbankerna.

Boken liknar ingen annan bok om ekonomi som jag har läst och den tar med sina 159 lättlästa sidor med dig på en resa genom hela livet.

En resa som för de allra flesta av oss kommer att innebära medvind såväl som motvind och varje del av resan innehåller detaljer som vi bör känna till för att undvika problem inför resten av färden.

Pengarna är dina berör många ämnen till exempel ung, sparande, kärlek, familj, boende, räntor, inflation, separation, pension, arv, och den tar också upp andra viktiga ämnen som den försämrade välfärden och behovet av skyddsnät och försäkringar.

Efter att ha läst boken får man en känsla av att förstå hur allt hänger ihop och på så vis får man möjlighet att påverka sin egen situation till det bättre, för de beslut vi tar idag eller inte tar får garanterat konsekvenser för vår framtid och precis som Ylva skriver så blir det aldrig riktigt som man tänkt sig.

När jag läst sista sidan och slog ihop boken tänkte jag direkt att den här boken borde alla läsa, gärna i unga år. Tänk vad mycket problem folk hade besparat sig då.

Något jag vill ge extra uppmärksamhet är sambandet mellan förhållande och ekonomi, evig kärlek blir mer och mer ovanligt och det är mycket att tänka på om allt i ett förhållande ska gå rättvist till. Oftast är det någon av parterna i ett förhållande som är ekonomiskt svagare vilket kan bli katastrofalt vid en separation efter många år ihop. Läs boken och låt sedan din partner läsa den, många konflikter kan undvikas och förutsättningarna för förhållandet blir nog ljusare om båda är medvetna  om hur allt fungerar.

I ett allt tuffare samhälle med högre krav och försämrade skyddsnät faller mer och mer av ansvaret för att klara sig på oss själva och känslan säger mig att stora delar av befolkningen inte har förstått det än. Att läsa Pengarna är dina ger dig kunskap och råd om vad du ska tänka på i olika delar av livet.

Väl investerade pengar !

Boken ges ut av Brombergs Bokförlag, det lilla förlaget med de stora författarna.

3 reaktion på “Pengarna är dina !

    • Det var så lite så !
      Helt klart en väldigt nyttig bok. För de som redan har superkoll på allt kanske inte boken är så intressant men jag skulle tro att de flesta har något att lära från boken. Ett tips är att läsa boken och komplettera med att läsa mer om aktiesparande på annat håll tex här på Stabilekonomi och andra bloggar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *