Sänkte precis mina kostnader för försäkringar genom att orka kolla

Stora fasta kostnadsposter i ekonomin så som försäkringar, bolån och avgift / hyra, el, tv och internet etc bör man alltid jämföra och undersöka priser på innan man gör sitt slutliga val. Det finns nämligen ganska mycket pengar att spara där. Om priset skiljer bara en del varje månad så blir det ganska mycket på ett år och ännu mer sett över t ex 10 år.

Men det räcker inte med att bara vara duktig och jämföra en gång när man först skaffar sina försäkringar och bolån etc och sen vara nöjd för alltid. Priserna ändras nämligen hela tiden och det som var billigast eller mest prisvärt igår kanske inte alls är det idag.

Försäkringar är en sådan sak som det är bra att hålla ett öga på konstant. Inte behöver du göra en grundlig genomgång varje år precis men med några års mellanrum kan det faktiskt vara värt att göra åtminstone en hyfsat grundlig jämförelse.

När det gäller försäkringar kan man inte enkelt se en jämförelse mellan olika försäkringsbolag och deras försäkringar. Detta för att alla försäkringspremier sätts individuellt och beror på en massa faktorer som har att göra med dig själv, din bil, ditt boende osv. För att få koll på vad ditt pris skulle bli för en viss försäkring måste du alltså skriva in dina uppgifter och få en offert från försäkringsbolaget som är anpassad till just dig.

Jämförde och hittade klart billigare

Jag gjorde precis en sådan genomgång idag för bilförsäkringen och insåg då att det försäkringsbolag som var billigast för mig när jag senast fixade försäkring faktiskt inte alls var billigast längre. Det var dags för mig att förnya bilförsäkringen nu och priset för min Mazda 3 från 06 skulle bli 5 586 kr per år hos försäkringsbolaget Gjensidige (som är mitt befintliga bolag). Självrisken var satt till 4 000 kr.

Efter att ha kollat runt insåg jag dock att jag kunde försäkra mig hos IF för endast 4 248 kr per år och då skulle jag dessutom bara ha 3 000 kr i självrisk. I övrigt verkar villkoren vara mer eller mindre likvärdiga. Det gör att jag alltså kan spara mer än 1000 kr per år på att byta och dessutom då ha en märkbart lägre självrisk ifall något skulle hända.

Något att tänka på när man kollar på försäkringar och jämför och funderar på att byta är det här med samlingsrabatter och liknande, vilka kan påverka det slutliga priset. Jag har tidigare haft både bilförsäkring och hemförsäkring hos Gjensidige för att just kunna få samlingsrabatt men om jag nu ska flytta bilförsäkringen så kommer den rabatten försvinna.

Jag tittar därför igen även på min hemförsäkring och andra försäkringar för att se om dessa också kan flyttas. Även IF har samlingsrabatter om man är “förmånskund” och då kan jag få 10 % rabatt på mina försäkringar om jag har åtminstone hem- och bilförsäkring där. 15 % om jag även har olycksfallsförsäkring hos dem.

Byter troligen allt till nytt försäkringsbolag

Efter en koll på hemförsäkringen så visar det sig att IF faktiskt är lite billigare även där, även om det inte är så jättestor skillnad i pris. Så länge de inte hade varit så mycket dyrare på sin hemförsäkring så hade det troligen ändå blivit värt att byta försäkringsbolag för min del, eftersom jag hade fått samlingsrabatt plus ett klart lägre pris på bilförsäkringen.

Denna allmänna genomgång av försäkringarna gjorde alltså att jag troligen kan sänka min kostnad med 1 500 kr eller kanske ännu mer varje år. Egentligen så trodde jag inte från början att jag skulle lyckas hitta ett bättre pris eftersom jag tittade ganska noga när jag valde försäkringar senast och jag trodde att mitt val skulle stå sig.

Det visar sig dock att jag gjorde rätt som följde mitt eget råd att inte bli för slö och bekväm med sin ekonomi och sina val utan att man bör ifrågasätta och undersöka med jämna mellanrum. Jag blev glatt överraskad när jag insåg att jag kunde spara pengar och kan nu fortsätta med att kolla igenom även andra fasta kostnader för att se om det finns annat jag kan spara in pengar på.

Mitt tips till dig som läser detta är därför att du också kollar igenom t ex dina försäkringar och ser lite vad för priser du kan få i dagsläget. Kanske har något ändrats sen du tecknade försäkringarna. Det behöver inte bara vara försäkringar utan det funkar lika bra med många andra saker så som elavtal, tv- och internetabonnemang och även bolån med rörlig ränta osv.

Utöver att priserna kan ha ändrats sedan förra gången så kan det ju även vara så att ditt behov har förändrats så att det nu passar bättre med något annat. Kanske kan du spara pengar genom att välja ett billigare alternativ som passar dina nuvarande behov. Då kan man slå två flugor i en smäll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *