Sänkt egenavgift för småföretag ger mindre pengar än man tror

Jag är en egenföretagare och driver ett handelsbolag tillsammans med en långvarig kompanjon. Vi har hållit på med Internet och drivit egna webbsidor i över 10 år. Vilket innebär att jag också haft företag i mer än 10 år.

Senaste åren har fokus varit på e-handel. Vi känner av den nuvarande krisen precis som många andra. Vi har inte ännu drabbats lika hårt som många andra småföretag, vilka har fått avbokningar, klart färre kunder och stora delar av sina inkomster utraderade. Men vi har likväl drabbats med sämre inkomster och vi kommer förmodligen känna av det ännu mer framöver när svenskarnas privatekonomier blir mer ansträngda.

Hittills har de svenska småföretagen (framför allt de som äger sin egen firma och har få eller inga anställda och kanske då ännu mer specifikt de som har enskild firma eller handelsbolag) inte fått speciellt mycket konkret stöd från staten. De stora stödpaketen har handlat om korttidspermittering eller att låna av sin egen skatt.

Korttidspermitteringen gäller bara för de som har anställda eller som är anställda i sitt eget bolag och reglerna gör att om man haft låg eller ingen lön i egna företaget så blir det svårt att utnyttja dessa regler för sig själv.

Att låna pengar från sitt eget skattekonto genom att få uppskov eller i form av avsättningar till periodiseringsfond är inte heller någon superbra lösning. Det innebär bara att man skjuter problemen framför sig och även om man kanske får mer pengar i kassan nu så blir det snart dags att betala tillbaka pengarna.

Sänkta egenavgifter enda riktiga stödet

Vi har alltså inte fått mycket stöd i form av pengar eller lättnader. Det vi har fått är sänkta egenavgifter (som ska motsvara sänkta arbetsgivaravgifter för de företag som har anställda). Detta är den enda konkreta åtgärd som faktiskt ger oss ett stöd genom lägre kostnader och som ger mer pengar i handen.

Detta stöd innebär att egenföretagare under 2020 får sänkta egenavgifter så att man endast betalar 10,21 procent istället för fulla egenavgifter som är 28,97 procent av vinsten. Detta gäller för inkomster upp till 100 000 kr.

Om man följer Skatteverkets eget exempel från sin informationssida om egenavgifter så skulle man i vanliga fall med en vinst på 100 000 kr betala 28 970 kr i egenavgifter och sen få en generell nedsättning med 7,5 procent. Detta skulle resultera i egenavgifter på 21 830 kr.

Med nya reglerna blir det lite annorlunda. Du betalar endast 10,21 procent på de 100 000 kr du har i vinst, vilket är ålderspensionsavgiften. Det blir 10 210 kr. Skillnaden mellan vanliga egenavgifterna och hur det blir med regeringens extra nedsättning blir alltså 21 830 – 10 210 = 11 620 kr. Det är så mycket du kan spara in under året i form av lägre egenavgifter.

Kanske inte så mycket nedsättning som du trodde?

Om du har gjort en ny skatteuträkning eller lämnat in en ny ansökan för debiterad preliminärskatt (vilket är vad vi med enskild firma eller handelsbolag lämnar in för att få en uppskattad skatt att betala varje månad) så kanske du har sett att den totala nedsättningen av egenavgifter för 2020 som vi har fått i stöd ska uppgå till 18 760 kr.

Man tänker kanske då att vi helt enkelt borde få 18 760 kr mindre i egenavgifter / skatt och att vi därmed borde få lika mycket mer pengar i fickan. Detta är dock inte korrekt. Problemet, om man ska kalla det så, är den generella nedsättningen av egenavgifterna som man normalt alltid får. Det är normalt 7,5 procent av inkomsten upp till max 15 000 kr.

Man kan dock inte sänka egenavgifterna så att de blir lägre än ålderspensionsavgiften och man får därmed endast denna generella nedsättning på överskott som överstiger 100 000 kr (eftersom denna tillfälliga sänkning för 2020 bara gäller för överskott upp till 100 000 kr och för belopp över detta gäller de vanliga egenavgifterna).

I praktiken får man ut ca 60 procent av regeringens stödpengar

I praktiken innebär detta att man alltså inte kan utnyttja de 18 760 kr som man enligt staten rent faktiskt ska få i nedsatta egenavgifter. Eller du kan utnyttja dem men när du gör det så försvinner hela ditt generella avdrag, som du hade tidigare. För mig egen del så hade jag enligt förra skatteuträkningen, som gjordes i januari, maximal nedsättning på 15 000 kr men efter att jag skickat in en ny ansökan så ändrades detta så att avdraget endast blev ca 9 000 kr.

Detta eftersom jag bara fick göra nedsättningen för den del av överskottet som överstiger 100 000 kr. Den nedsättning som vi har fått som stöd av regeringen i år gör alltså att den vanliga nedsättningen försvinner och därmed blir också skillnaden klart mindre än man först kan tro. Istället för att få ut 18 760 kr mer (vilket totala nedsättningen är på) så blir skillnaden till slut endast runt 12 000 kr.

Det är alltså 6 000 kr mindre än vad man hade hoppats på att få och alltså bara runt två tredjedelar av det stöd som regeringen pratar om att de ger oss. Räknat på en inkomst på 100 000 kr skulle det bara bli 60 procent av det vi trodde att vi skulle få. Jag vet så klart att det är korrekt uträknat enligt de befintliga skattereglerna, när det gäller egenavgifter och nedsättningar, men oavsett så känns det lite som att man har blivit lurad på pengar.

Man kan tycka att det hade varit mer rättvist om reglerna hade kunnat justeras temporärt i år, så att man faktiskt fick utnyttja hela nedsättningen och fick ut de 18 760 kr som förslaget innebär i grunden. Detta för att ge småföretagare en liten bättre chans. Istället så ser det helt enkelt lite bättre ut än det verkligen är och avdrag som man tidigare fick är borta.

Småföretagare har inte fått mycket konkret stöd och detta är som sagt de enda riktiga pengarna vi har fått som kompensation för allt inkomstbortfall och alla problem som vi kämpar med under året. Vi har inte inkluderats i möjligheten till korttidspermittering eftersom vi inte är anställda i den bemärkelsen. Varje krona är viktig och när det enda stödet vi får sedan dessutom är ca 40 procent längre än vad som kommunicerats så blir det lite ledsamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *