Prognosia på offensiven!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man skulle kunna tro att Prognosia har dopat sina telefonsäljare och de ringer just nu runt som tokar för att värva kunder.

Prognosia vill förvalta din premie eller avtalspension för endast 896 kr per år eller 79 kr per månad vilket då blir 948 kr per år istället, eller som de själva skriver på sin hemsida, mindre än en dagens lunch.

Jag har skrivit lite om det här tidigare i artikeln fondavgifter och förvaltning, i artikeln finns även en länk till Dagens Industris artikel de äter upp dina pensionspengar, och enligt den verkar Prognosia vara de som är hungrigast för de äter upp mest av dina pensionspengar.

Läs gärna mer om fondrådgivare och förvaltningstjänster på Pensionsmyndighetens sida.

Jag behöver knappast nämna vad mitt råd blir men bilden kanske kan ge en ledtråd.

2 reaktion på “Prognosia på offensiven!

 1. Vi tar en högre årsavgift men ingenting på avkastningen. 948 kr är i många fall inte ens 1 % av din totala premiepension. Om du sedan kikar på genomsnittliga avkastningen de senaste fem åren ~ 7%/år så kan du själv ganska snabbt räkna ut att du tjänar på det hela.

  Gör om gör rätt.

  MVH

  • Bara 1 % av den totala pensionen? Det är inte bara utan snarare ett rån på lång sikt.
   Jämförelser mot olika index kan användas på många olika sätt för att det ska se snyggt ut vilket är ett bra sätt att förvilla de mindre vetande, jag ser att ni använt tre olika typer av jämförelseindex de senaste åren, svårt att hitta ett som passar?
   7% per år är inte det sämsta men kom tillbaka om 30 år så får vi se om avkastningen kan motivera avgifterna.
   Självklart vill ni sälja era egna fonder för att dra in lite extra på fondavgifterna vilket inte behöver vara fel om fonderna är bra och avgifterna låga, jag hoppas att kunderna slipper inträdesavgiften på 5 % som det står mer om i fondfaktabladen (som de flesta privata sparare vanligtvis inte är särskilt intresserad av att läsa igenom) men precis som ni skriver så minskar dessa avgifter placeringens tillväxtpotential.

   Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *