Priset på försäkringen är långt ifrån det enda viktiga

Försäkringar kan kosta en hel del pengar varje månad och samtidigt är det inte precis så att man vill låta bli att ha en hemförsäkring, bilförsäkring, sjukförsäkring och andra försäkringar som skapar ekonomisk trygghet. Försäkringar är viktiga och därför lägger vi pengar på dem helt enkelt. Just eftersom de är dyra så är det nog dessutom många som tar sig tid att jämföra priser och leta efter billiga försäkringar.

Att hitta en billig försäkring är givetvis bra och jag förespråkar klart att man ska ta sig gott om tid att titta runt och jämföra försäkringar och leta efter de som kostar mindre, men man får inte glömma bort att det inte bara är priset på försäkringen som är det viktiga utan även andra saker. Man får inte stirra sig blind på prislappen med andra ord.

För det första är det viktigt vad som ingår i en försäkring – för ifall du jämför två försäkringar som kostar lika mycket och en av dem ger dig bättre skydd så är det ju ett ganska enkelt val. Om man kan få mer för samma pris så är det ju att föredra helt klart. För det andra påverkar beloppen som man kan få ut för olika delar och självriskerna (hur mycket man själv måste betala innan försäkringen går in och bekostar resten). Två försäkringar kan ha samma skydd men man kanske får ut olika mycket pengar ifall något händer. Det kan också bli olika med självrisker, t ex eftersom man där ofta själv kan välja. Sist men inte minst bör man även väga in service och kundnöjdhet.

Det är ofta svårt att jämföra försäkringar ordentligt

Försäkringsvillkoren kan variera ganska mycket och det är inte helt lätt att jämföra försäkringar eftersom de ofta är så pass olika. En försäkring kanske har bättre skydd för en specifik sak medan en annan försäkring betalar lite mer för något annat och så vidare.

Ska man köpa en tv är det oftast lite mer konkret vad man ska titta på. Man har storlek, bildkvalitet, frekvens och några saker som alla tv-apparater har gemensamt och så kan man titta på vad som finns och inte finns och väga det mot priset. En försäkring har inte alltid samma komponenter eftersom försäkringsbolagen kan välja att lägga till något extra skydd, ändra på villkoren för de olika delarna eller bestämma olika stora självrisker etc.

När du kollar på försäkringar kan du inte aldrig anta att försäkringarna från olika försäkringsbolag är likvärdiga och bara kolla på priset. Du måste försöka se på helheten och ifall två försäkringar är uppbyggda av lite varierande delar och med olika villkor måste du försöka väga in hur bra dessa delar är när du tittar på priset. Kanske är den dyrare försäkringen egentligen den du bör välja eftersom den innehåller bättre saker.

Mitt tips är att du inte försöker hitta en “billig försäkring” utan att du försöker leta reda på den mest prisvärda försäkringen. Det innebär att du väljer den försäkring där du får mest och bäst saker i förhållande till priset. Kanske är det inte den billigaste försäkringen på marknaden men förhoppningsvis är det den som ger dig mest i förhållande till dess pris. Tänk så istället.

Glöm inte bort service och kundnöjdhet

Man ska helst undvika att stirra sig blind bara på försäkringsvillkoren. Det är även viktigt att ta med service och kundnöjdhet i beräkningen. Har försäkringsbolaget bra kundtjänst? Går det snabbt och enkelt att anmäla skada? Behandlas ärendet snabbt när man väl råkat ut för något (man vill ju gärna kunna få ersättning hyfsat snabbt ifall t ex bilen eller hemmet råkar illa ut)? Känner folk att försäkringarna hos detta försäkringsbolag har en bra täckning?

Det går så klart inte att gå in på försäkringsbolagets webbsida och se ifall de har bra service. Det är inte information som man kan tillgå så enkelt alltid eftersom det handlar om folks åsikter och upplevelser. Du kan försöka leta efter recensioner och omdömen av försäkringsbolagen och se vad de säger. Tänk på att det nästan alltid finns folk som skriver överdrivet negativt om olika bolag bara för att just de har varit missnöjda med ett specifikt ärende. Man får försöka sålla bland sådana omdömen så att man väger in de som verkar vettiga medan man inte bryr sig om sådana där folk är onödigt tjuriga bara för att det inte riktigt gått som de velat.

Hitta vägen i försäkringsdjungeln

Du kan alltid försöka reda ut försäkringarna själv genom att gå igenom alla försäkringar och jämföra dem på egen hand. Det är dock ingen nackdel att få lite hjälp genom att kolla in en jämförelse där du kan få uppradat vad som är bra och hur bra det är jämfört med andra försäkringar. Det finns inte så jättemånga bra sådana jämförelser men du kan alltid testa Konsumenternas. Där finns oberoende information och jämförelser som kan vara till stor nytta när du väljer din försäkring (men även t ex lån och sparkonton etc).

Jag tycker det är aningen lurigt att hitta in till deras jämförelser av något skäl. De gömmer länkarna lite för bra på botten av sidan för de olika avdelningarna (om jag inte är totalt blind?). Du kan här komma direkt till deras jämförelse av hemförsäkringar. Det finns mycket information och de väger även in betyg från Svenskt kvalitetsindex för att ge en bild av kundnöjdheten.

Ifall du vill läsa mer om olika typer av försäkringar, vad som ingår, lite tips och annan bra information plus läsa mer om olika försäkringsbolag som är aktiva i Sverige finns även en bra resurs i Allt-om-försäkringar.com. Det kan vara ett ganska bra ställe att titta in på innan du ger dig ut och jämför och väljer försäkring så att du vet hur en viss försäkring funkar när du ska leta reda på de mest prisvärda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *