Ny sänkning av reporäntan

Precis som i fjol beslutade Sveriges Riskbank idag att sänka reporäntan den så kallade styrräntan med 0,25 procentenheter från 1, 00 till 0,75 procent. Senaste gången denna ränta var under 1 procent var i samband med finanskrisen 2009.  Att man nu väljer att sänka räntan beror framförallt på att Sverige har svårighet att nå inflationsmålen.

Tidigare i år har Riksbanken valt att inte göra några sänkningar och istället har man velat premiera ett mer långsiktigt ekonomiskt tänkande och i den allmänna debatten har hushållens skuldbörda flera gånger lyfts fram som en tickande bomb.

Den typ av manipulation som Riksbanken nu pysslar med handlar således om en hårfin balansgång mellan att lyckas få fart på ekonomi utan att ge lånekarusellen för mycket drivmedel. En inte helt enkel uppgift!

För min del har jag svårt att se dagens sänkning som något annat än en desperat åtgärd. Att man spelar ut detta ess nu innebär att vi skjuter problemen på framtiden och “köper oss” lite extra tid. Kanske inte helt tokigt, men samtidigt löser sänkningen inte några faktiska problem.  Dessutom kan man nog räkna med att detta beslut hjälper till att blåsa upp bolånebubblan ytterligare.

Kanske dags att istället bör se till var de verkliga problemen i ekonomin är? Att den svenska börsen har stigit med 20 procent i år trots “dåliga tider” ger en ganska tydlig hint om att det ekonomiska systemet inte är riktigt hälsosamt eller?

En reaktion på “Ny sänkning av reporäntan

  1. Hittade denne länken hos aktiespararna tidigare idag där ett antal “experter” ger sin syn på läget i en artikel http://www.commodityonline.com/news/what-leading-economists-and-analysts-predict-on-gold-57439-3-57440.html

    Koppat från artikeln:
    “Consumer credit, despite some public statistics, is also not recovering in a meaningful way, according to Williams. “All the growth has been in student loans, not in loans that buy dishwashers and automobiles.”

    Det är nog inte många som kan se den fantastiska tillväxten dagens kapitalförstöring åstadkommit helt sjukt otroligt folk inte sätter ned foten sparkar ut banditerna från deras maktpositioner eller är alla hjärnlöst “fork” numera det verkar inte bättre.

    Måste tillskrivas stor humor att endast den överproducerande minoriteten är de som har för höga löner trots ständiga sänkningar av dessa!! Hallå de alltså producerar redan mer än de kostar något som en lallare eller politiker inte kan påstå sig göra och deras grupp har furstliga lönepåslag trots de är helt oproduktiva! Bra betalt för att paratisera på andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *