Näthandeln större del av julhandeln

Rösta gärna på något i “Månadens fråga” till vänster under menyn! Det tar bara några sekunder och ger lite intressant info till alla besökare. Tack!

Julhandeln är i full gång nu. Det är inte mer än 22 dagar kvar till julafton och i fredags var det “Black Friday” och i måndags “Cyber Monday” som båda är stora shoppingdagar med rea-priser. Jag har själv börjat köpa en del julklappar redan, även om jag fortfarande har en del kvar att köpa. Men det känns väl inte riktigt som jul om man inte stressköper de sista grejerna några dagar innan julafton?

Under ett antal år nu så har det blivit mer och mer handel på Internet och det är väl kanske inte så konstigt att även julhandeln sker till stor del på nätet nu för tiden. Det är så pass smidigt att handla på nätet och det finns fler butiker att välja mellan. Ofta kan även priserna pressas lite på nätet jämfört med i vanliga fysiska butiker, t ex tack vare att man slipper hyra en centralt belägen lokal för butiken och kan hålla kostnaden för de anställda nere.

Det känns som att flera och fler personer även börjat lita mer på näthandeln nu än tidigare. När det var ett nyare fenomen så fanns det även fler skeptiker, speciellt kanske bland de lite äldre, som tyckte att det kändes riskabelt att handla på nätet och att ge ut sitt kreditkortsnummer på Internet. Detta har nog blivit klart bättre i och med att näthandel blivit något allmänt accepterat. Det finns så många stora butiker som har gott rykte att man enkelt kan fixa sin julshopping utan att behöva handla från de mindre och mer osäkra butikerna.

Personligen har jag inte haft något större problem med att våga handla på nätet. Om det är så att jag hittar någon lite mindre eller mer okänd butik så kan jag ibland kolla upp dem genom att söka på butikens namn och försöka hitta lite omdömen osv. Ifall det låter tveksamt så fortsätter jag leta efter någon bättre butik. I övrigt känner jag ingen rädsla över att göra inköp via Internet.

Det som kan vara nackdelen är när man handlar saker som man inte riktigt vet hur de är, t ex med kläder och skor där man inte vet passformen helt hundra förrän man har provat. Det går ju givetvis att prova något i en vanlig butik och sedan försöka hitta exakt samma online till ett bättre pris, men det går ju inte alltid heller. Många butiker har gratis returer och det är ju en bra grej som delvis eliminerar problemen med storlekar och sådant, även om man får det lilla jobbet med att gå och skicka tillbaka sådant som inte var så bra.

Julhandel på nätet väntas slå rekord

Det har skrivits flera artiklar om att julhandeln på nätet troligen kommer slå rekord i år. Ungefärliga uppskattningar säger att näthandeln kommer att omsätta någonstans runt 34 miljarder kronor i år, vilket är en fin ökning på ca 5 procent jämfört med förra året samma period.

Några av skälen till att e-handeln ökar tros vara t ex att fler handlar saker direkt via mobiltelefonen plus att fler äldre även har börjat ta till sig näthandel i större utsträckning. Just det som jag nämnde tidigare med att folk som tidigare var skeptiska mer och mer börjar testa att handla på nätet är troligen en ganska viktig faktor.

Det som säljer allra bäst på nätet verkar vara smartphones och surfplattor, vilket kanske inte är så konstigt då det eventuellt går att spara en slant genom att köpa dessa saker online plus att det är två produkter som det rent allmänt säljs väldigt mycket av.

Något annat som också är lite intressant är att folk verkar ha börjat med sin julhandel lite tidigare i år. Läste en annan artikel om att många faktiskt har börjat köpa saker inför jul tidigare än vanligt. Det kanske inte bara gäller för i år utan det är en lite mer allmän trend. Dock tror jag att de som handlar mycket på nätet också generellt är bättre på att börja i god tid.

Ett av skälen till denna tanke är att näthandel är lite annorlunda jämfört med att handla i vanliga butiker. Det handlar mer om att söka efter något specifikt som man vill köpa och att jämföra priser och leta efter bästa alternativet. Det är inte lika spontant utan lite mer planerat. Dessutom tänker nog ganska många av de som köper på nätet att man måste räkna in leveranstiden och att man vill beställa saker i god tid, så att det inte blir så dumt att det inte hinner komma innan jul.

Ett annat skäl till att julhandeln tidigareläggs är säkerligen det här med Black Friday. Hela helgen efter Black Friday och även måndagen var det reapriser och shoppingyra och då blir det givetvis många som börjar köpa sina julklappar redan då, eftersom det är trevligt att kunna spara en slant. Även jag handlade lite julklappar och kunde spara in 20 – 25 % på ett flertal av de saker som jag köpte.

Lite bra tips för dig som vill fixa julhandeln på nätet

Jag köper inte alla mina saker på nätet normalt och det beror nog på flera olika saker. För det första är det lite tradition på något vis att strosa på stan och titta i butiker och göra lite julshopping där. Det vill man liksom inte missa eftersom det är mysigt. Sen är det inte alltid saker och ting är billigare på nätet och det här med pris är ju en av de stora skälen till varför folk gillar att handla där istället för i vanliga butiker.

Jag har några ganska bra tips till dig på saker som jag tycker att du bör tänka på när du handlar på nätet, inför jul framför allt men egentligen alltid när du handlar på nätet. Det är saker som jag själv har upplevt är viktigt eller som jag har fått tips om på annat vis.

1. Om det är en julklapp du handlar, kolla upp att det finns möjlighet till öppet köp eller retur även efter jul. Detta gäller givetvis även när du handlar i vanliga butiker, men eftersom man kanske ofta köper julklappar på nätet tidigare än man skulle gjort i vanlig butik kan det vara extra viktigt att kolla upp att mottagaren av julklappen har möjlighet att skicka tillbaka varan ifall personen av något skäl inte skulle vara nöjd. T ex är detta viktigt med kläder och sådant där man inte vet storleken riktigt i förväg.

2. Ifall du hittar en butik du inte har koll på sedan tidigare, t ex en ny butik eller någon som är lite mindre, är det alltid bra att kolla upp den lite snabbt. Du kan söka på butikens namn i t ex Google och även söka på namnet + “betyg”, “recension” eller “omdöme” för att se om andra har betygsatt just den butiken tidigare. Ifall den har fått låga betyg eller dåliga omdömen är det bara att undvika.

3. Tänk på leveranstiden och var ute i lite extra god tid när du beställer. Om du vill ha din pryl innan jul och hinna slå in den och lägga den under granen i god tid så bör du även beställa med lite extra marginal. Kolla leveranstiden hos den butik du vill handla hos och räkna dessutom med att det kan ta några dagar längre än vad det står. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och ha lite extra marginaler med tanke på att postgången kan vara lite slö inför jul och att misstag sker ibland.

4. Använd gärna jämförelsesidor så som Pricerunner, Prisjakt eller Kelkoo. Det funkar allra bäst om du vet lite mer exakt vad du ska ha för produkt, t ex om du ska köpa en mobiltelefon eller liknande och redan har valt ut modellen. Då kan du söka på exakt den sak du vill ha och se vad olika butiker tar för just den – och välja den billigaste. Det går givetvis även att surfa runt lite mer allmänt på sådana sidor om man föredrar det.

5. Tänk på att du alltid har 14 dagars total ångerrätt enligt Distansavtalslagen. Du har alltså alltid rätt att ångra ditt köp och skicka tillbaka varan inom 14 dagar efter ditt köp. Ingen kan neka dig denna rätt eftersom den finns skriven i lagen. Det är alltså i princip ett garanterat öppet köp, men kräver givetvis att du inte har öppnat slutna förpackningar eller använt produkten osv. Det finns dock inget som säger att du nödvändigtvis ska få ersättning för kostnaden för returfrakten.

6. Glöm inte bort fraktkostnaden när du jämför priser med butiker på stan. Om du funderar på ifall det är billigare att köpa något på nätet jämfört med att köpa det i en vanlig butik så ska du inte glömma bort att lägga till frakten till priset när du gör din jämförelse. Vissa saker kan ha en fraktkostnad som gör att det inte blir helt prisvärt att köpa det online. Saker som drabbas mest av detta brukar vara små och billiga saker just eftersom skillnaderna är så små. Det kan givetvis även påverka priset på stora och tunga saker som kostar mycket i frakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *