Lite börssnack

Det har inte blivit så mycket skriverier om börs och aktier här på sista tiden så det kanske är dags för en lägesuppdatering.

Det var nu länge sedan jag köpte något, som jag skrivit tidigare så är jag ingen äkta utdelningsinvesterare eftersom att jag inte återinvesterar utdelningspengarna direkt, snarare är det så att jag är ganska kräsen när det gäller köptillfällen. Jag blandar även aktier med räntor och en del fysiskt guld, rätt eller fel är svårt att säga.

På Stabilekonomi hittar ni inga aktieanalyser och en av anledningarna är att jag inte anser mig tillräckligt bra på det området. Jag följer utvecklingen på börsen och bildar mig en egen uppfattning om vad som är köpvärt,  för att hitta bra information om bolagen läser jag på olika finanssidor och bloggar, både svenska och utländska. Det finns många som är duktiga på analyser och siffror, tanken är att jag ska lägga till ett par passande bloggar i listan med investeringsbloggar.

Även om jag inte handlar så mycket så fortsätter ju ändå utdelningarna från befintliga aktier att komma in och senast var det giganterna McDonalds och United Technologies som hjälpte till att fylla på kontot en aning, två stabila tungviktare och riktigt fina bolag.

Hasbro, Nestlé och United Technologies har gått riktigt fint på börsen i år och alla visar tvåsiffriga uppgångar.

Oljebolagen Total och Occidental Petroleum har utvecklats sämre och även om det inte är någon katastrof så ligger båda aktierna på minus för året. Occidental Petroleum höjde nyligen utdelningen med 18,5 % till 2,56 $ vilket alltid är trevligt och med nuvarande kurs på 78 $ innebär det en direktavkastning på ca 3,1 %. Något som däremot tynger aktien är att de räknar med ett sämre resultat nästa kvartal på grund av underhåll på en anläggning i Qatar och pipline störningar i Colombia.

Det finns spekulationer eller kanske snarare förhoppningar om att Occidental Petroleum skulle kunna tänka sig att knoppa av sin midstream verksamhet eller de mer riskfyllda tillgångarna i Yemen och Libyen, den här typen av åtgärder har använts tidigare i ett antal oljebolag och det är ofta ett bra sätt att plocka fram värde åt aktieägarna. Några bra exempel är Conoco phillips som knoppade av raffinaderier, pipelines och chemicals och ägarna fick aktier i Phillips 66. Norska Statoil sålde sina 2300 bensinstationer som blev Statoil Fuel & Retail, några miljarder in i kassan har jag för mig blev resultatet av det. Svenska Lundin Petroleum delade ut den brittiska verksamheten och aktieägarna fick aktier i  Enquest.

Kanske skulle Total kunna hitta på något liknande i framtiden eftersom de har verksamhet inom de flesta grenar som ryms inom olja och de äger inte mindre än ca 16 000 bensinstationer.Total handlas nu runt 48,7 $ och direktavkastningen ligger då på fina 5,5%.

Svenska  Alfa Laval och SCA är riktigt fina bolag men efter uppgångarna som har varit känns det som att ett köpläge lär dröja. Telia Sonera har varit stabil trots allt elände som de råkat ut för, man ju hoppas på positivare nyheter när stormen har lagt sig, eller varför inte rent av Klyva Telia Sonera. Direktavkastning på runt 6 % är inte illa och den hjälper säkerligen till för att hålla upp aktiekursen vid ett börsfall, om Telia fortsätter att leverera hyfsade resultat vill säga Teleoperatörernas framtid.

Om jag skulle få för mig att fylla på i något befintligt innehav nu så skulle det möjligtvis bli Occidental Petroleum eller Telia.

Alla bolagen i aktieportföljen finns det lite mer fakta om här.

Annars är jag väldigt sugen på att äga Ica aktier (Hakon Invest) men jag är inte så sugen på att köpa dem för 170 kr styck och vänta till nästa år med att få utdelning. Skulle börsen råka gå ner ordentligt så finns det risk att Ica till mångas besvikelse följer med ner, då blir det nog ett köp. Lundaluppen har ett intressant inlägg om Ica här.

I det stora hela tycker jag att börsen är lite lätt tråkig nu och inte ens problemen på Cypern skapade några vidare köplägen.

 

En reaktion på “Lite börssnack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *